Peste 2.000 de persoane primesc ajutor social

Numărul persoanelor care primesc ajutor social la nivelul judeţului Botoşani este într-o uşoară scădere. Astfel, în luna noiembrie potrivit Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Botoșani, au fost acordate ajutoare pentru 2.696 beneficiari cu cinci beneficiari mai puțin comparativ cu luna octombrie când a fost efectuată plata pentru 2.701 botoșăneni.

Comparativ cu lunile noiembrie, respectiv octombrie ale anului trecut, poate fi observată o mică diferență. Astfel, în luna noiembrie a anului 2020, au fost 3.000 de beneficiari de ajutor social, iar în luna octombrie 2020, au fost 2.945 beneficiari. “Putem concluziona că numărul beneficiarilor de ajutor social din această perioadă este mai mică cu 304 de beneficiari in luna noiembrie 2021 și cu 244 mai mică în luna octombrie în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent”, a declarat Sebastian Tocariu, director executiv al AJPIS Botoșani.

Cât despre suma totală plătită, în luna noiembrie AJPIS Botoșani a plătit 669.895 lei pentru 2.696 beneficiari (titulari de drepturi). Drepturile se stabilesc în funcție de numărul membrilor din familie. Astfel, o persoană singură primește 142 de lei, iar pentru familiile cu 5 membri, până la 527 de lei, la care se adaugă câte 35 de lei pentru fiecare persoană în plus.

Doar câteva zeci de dosare suspendate

În ceea ce privește suspendarea dosarelor de ajutor social, în octombrie și noiembrie, AJPIS Botoșani a suspendat plata pentru 47 de beneficiari.

Printre principalele motive care duc la suspendarea drepturilor se numără faptul că beneficiarii nu prezintă adeverința eliberată de agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă, refuză nejustificat efectuarea acțiunilor sau lucrărilor de interes local prevăzute de legislație, timp de 3 luni consecutive se înregistrează mandate poștale returnate pentru titularul ajutorului social”, a declarat Sebastian Tocariu.

La nivel național, în luna noiembrie a acestui an, numărul beneficiarilor de ajutor social a fost de 157.865 în creștere faţă de luna precedentă, când au beneficiat de aceste facilități 156.604, potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

Deja ai votat!