Bani pentru droguri fotografiați cu telefonul mobil. Doi botoșăneni au fost condamnați pentru afaceri cu marijuana

Doi botoșăneni în vârstă de 22 și respectiv 20 de ani au fost condamnați pentru afaceri cu droguri, după ce au fost anchetați și trimiși în judecată de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – biroul teritorial Botoșani. Acuzat de cumpărare, transport, deținere și vânzare de droguri de risc, fără drept, Marian-Stelian C. s-a ales cu o pedeapsă de doi ani și șase luni de închisoare, însă magistrații au dispus suspendarea executării pedepsei, sub supraveghere. La rândul său, Nelu-Alexandru A. a fost condamnat la un an și trei luni de detenție, tot cu suspendarea executării pedepsei, pentru conducerea unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive și deținere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept. Sentința a fost pronunțată pe 22 decembrie a.c. de Tribunalul Botoșani, însă nu este definitivă.

Povestea are și iz tragicomic, arătând cât de ușor fac unii afaceri cu droguri, dar și ce le trece prin minte unor pentru a-și „asigura” spatele în astfel de situații. În fapt, cei doi s-au cunoscut în urmă cu mai bine de un an, când ambii au lucrat ca ospătari la o unitate hotelieră din municipiu. Era sfârșitul anului 2020, când Nelu Alexandru A., care a lucrat o perioadă în Marea Britanie, s-a decis să cumpere o cantitate mai mare de droguri, el fiind consumator de cannabis. Aflând că Marian Stelian C. ar avea oarece preocupări pe această linie, i-a spus acestuia despre intenția de a cumpăra circa 100 de grame de cannabis, negociind totodată pentru a obține un preț bun. Cum nu avea o cantitate atât de mare, cel din urmă i-a cerut un avans de 4.100 lei, urmând să caute un furnizor din Iași sau Cluj Napoca. Doar că Nelu Alexandru A, și-a luat o măsură de precauție – a fotografiat cu telefonul mobil momentul în care i-a dat suma de bani.

Decis să-și ducă sarcina la îndeplinire, Marian Stelian C. a plecat în ianuarie 2021, împreună cu alți trei tineri, în Cluj-Napoca, cu un Opel Astra al unuia dintre ei. După ce a cumpărat drogurile, botoșăneanul s-a întors în municipiu cu trenul, după care și-a sunat amicul pentru a-i preda coletul. Doar că între timp, cei de la Antidrog au intrat deja pe fir și l-au pus sub supraveghere. Întâlnirea dintre tineri a avut loc în apropierea Casei Tineretului, iar după ce aceștia s-au despărțit, polițiștii l-au oprit în trafic pe Nelu Alexandru A., care conducea un Mercedes înmatriculat în Marea Britanie. Având suspiciuni că acesta s-ar afla sub influența drogurilor, polițiștii au procedat la efectuarea testului antidrog cu aparatul DRUGTEST, rezultatul fiind pozitiv la THC. Polițiștii au percheziționat și autoturismul Mercedes, iar în buzunarul din partea spate a scaunului stânga față au găsit o pungă care conținea substanță vegetală, muguri, ce părea a fi marijuana. Pentru stabilirea naturii substanței vegetale descoperite în autoturism, aceasta a fost ridicată și înaintată ulterior pentru examinare la Laboratorul de Analiză și Profil al Drogurilor Iași, rezultatele confirmând că este vorba de cannabis. Totodată, tânărul a fost dus la spital, unde i-au fost recoltate probe biologice în vederea determinării existenței/inexistenței substanțelor psihoactive în organism, drogul fiind evidențiat atât în sânge, cât și în urină.

Cazul a fost preluat de procurorii DIICOT, iar în timpul audierilor Nelu Alexandru A. a recunoscut totul, indicându-l direct pe fostul coleg de muncă, care i-ar fi adus drogurile. Ba mai mult, el a dat o declarație detaliată cu privire la împrejurările în care a achiziționat drogurile, oferind și fotografia realizată în momentul în care a plătit cei 4.100 lei. Audiat la rândul său, Marian Stelian C. a recunoscut parțial faptele, susținând că el a acționat ca intermediar, cel care ar fi achiziționat drogurile din Cluj Napoca fiind un alt tânăr care s-ar fi aflat în acel Opel. Într-un final, toți au fost chemați la audieri, însă tinerii l-au dat în vileag, Marian Stelian C fiind cel care a planificat călătoria spre Cluj, dar și cel care a plătit carburantul. Au contat însă și celelalte probe adunate de polițiștii de la Antidrog, care au surprins mai multe discuții telefonice relevante în care Marian Stelian C. planificase predarea drogurilor. În plus, după incidentul din trafic, cei doi botoșăneni au mai avut o discuție, Nelu Alexandru A reproșându-i fostului coleg de muncă faptul că „a fost turnat”.

Prin urmare, ambii au fost trimiși în judecată. Citați în fața judecătorilor, tinerii au decis să dea cărțile pe față și au recunoscut totul, beneficiind astfel și de reducerea limitelor de pedeapsă. Așa se explică de cei ambii au scăpat de închisoare. În schimb, ei vor fi supuși unor termene de supraveghere, interval în care vor trebui să respecte mai multe măsuri și obligații stabilite de judecători.

 

 

Deja ai votat!