Șoferi puși în dificultate pe devierile de trafic de pe drumul Botoșani – Ștefănești (VIDEO)

Șoferii care au circulat în aceste zile pe drumul național 29 D, între Botoșani și Ștefănești, au fost puși în dificultate, mai ales pe porțiunile de drum unde traficul este deviat pentru a permite executarea lucrărilor de modernizare. Deși a nins în județ, pe devieri drumarii nu au intervenit pentru a înlătura zăpada de pe carosabil până duminică, 26 decembrie a.c., în jurul orei 13.

Este cazul devierii făcută înainte de intrarea în Stăuceni, unde cei care circulă spre Ștefănești, cu mașini mai mici de 3.5 tone, sunt obligați să vireze la stânga pe un drum de exploatare din comuna Stăuceni. Doar că acel drum nu a fost curățat de zăpadă, iar șoferii care s-au aventurat pe el au trebuit să circule cu maximă atenție pentru a nu ajunge cu mașinile în decor. Unul dintre botoșăneni a avut inspirația de a filma porțiunea de drum cu pricina, iar comentariile sunt de prisos (n.r. – vezi video la finalul textului). În aceste condiții, alți șoferi, care au aflat din timp despre această situație, au preferat să ignore indicatorul de ocolire și au continuat drumul pe ruta veche, mai ales că în aceste zile de Crăciun inclusiv constructorii au luat o mică pauză de la efectuarea lucrărilor de modernizare.

În mod normal, deszăpezirea ar trebui să fie asigurată de administratorul drumului, în speță comuna Stăuceni, însă, având în vedere că acel tronson asigură traficul deviat de pe DN 29D, oamenii cred că cei care ar trebuit să intervină ar fi cei de la Secția de Drumuri Naționale. „Dacă tot au deviat traficul, normal ar fi fost să asigure și deszăpezirea, nu să lase drumul de izbeliște”, a spus unul dintre șoferi.

Problemele nu sunt noi. În luna octombrie, primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraș, a cerut la rândul lui sprijinul Poliției Rutiere și Inspectoratului de Stat pentru Control în Transportul Rutier (ISCTR) din cauza camioanelor care au intrat pe drumuile sătești. Primarul se plângea că șoferii nu respectau sarcina maximă admisă și nici limitele de viteză instituite. Astfel, pe drumul Stăuceni-Tocileni-Victoria au intrat și mastodonți de aproape 10 tone, deși este instituită o limită de 7,5 tone. „Traficul peste 7,5 tone este deviat, sunt marcaje dar nu se respectă. Ăștia sunt șoferii din ziua de astăzi. Dacă încerci să porți o discuție cu ei, te tratează cu aroganță. Una e să intre o mașină de mare tonaj la două-trei zile și alta e să treacă patru-cinci pe oră”, spunea atunci primarul Cozmin Epuraș, care amenința că va institui bariere pentru a proteja drumurile.

Potrivit Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, au fost instituite o serie de restricții de circulație pe DN 29D ca urmare a lucrărilor de modernizare.

Restricțiile au fost instituire începând cu data de 10.08.2021, după cum urmează

* vehiculele rutiere cu masa totală maximă autorizată (MTMA) > 7,50 tone (destinate mărfurilor sau persoanelor) vor circula pe DN 29 și DN 24C, pe traseul Botoșani – Săveni – Manoleasa – Ripiceni – Ștefănești și retur;

* vehiculele rutiere cu masa totală maximă autorizată (MTMA) ≤ 7,50 tone (destinate mărfurilor sau persoanelor) vor circula pe DN 29D, iar în perioada execuției viaductelor acestea vor circula pe rute ocolitoare, astfel:

Pe perioada lucrărilor de execuție la viaductul 1, km 5+901 – km 6+473 (Stăuceni)

* pe sensul Botoșani – Ștefănești și retur, circulația vehiculelor cu MTMA ≤ 3,50 tone ce se desfășoară între km 5+075 – 7+060 se va devia pe ruta DN 29D, km 5+075 (extravilan Stăuceni) – stânga pe DE 4 și DE 20 (L=1.50 km) (Stăuceni) – dreapta pe DJ 296A (L=0.80 km) – stânga DN 29D, km 7+060 (Stăuceni);

* pe sensul Botoșani – Ștefănești și retur, circulația vehiculelor MTMA cuprinsă între 3,50 tone și 7,50 tone se va desfășura pe ruta ocolitoare DN 29 (spre Ungureni) – dreapta DJ 296A (spre Roșiori) – stânga DN 29D, km 7+060 (Stăuceni);

Pe perioada lucrărilor la viaductul 2, km 8+789 – km 9+679

* pe sensul Botoșani – Ștefănești și retur, circulația vehiculelor cu MTMA ≤ 7.50 tone ce se desfășoară între km 8+145 – km 10+325 se va devia pe ruta provizorie DN 29D, km 8+145 – dreapta, pe DC 31 (L=2,60 km, loc. Tocileni) – stânga DC 31 (L=2,70 km) – dreapta DN 29D, km 10+325 (loc. Victoria).

 

Deja ai votat!