Mobilizare pentru deszăpezirea drumurilor

Prefectul județului, Dan Nechifor, i-a pus în priză pe cei de la drumuri, după ce a verificat situația de pe principalele rute din județ. Astfel, însoțit de șeful Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, colonelul Dan Decebal Muraru, reprezentantul în teritoriu al guvernului a verificat modul în care se desfășoară traficul pe drumul european E 58 Botoșani – limită de județ Suceava.

Totodată, acesta a solicitat și informații cu privire la modul în care se intervine în județ. Atât Secția Drumuri Naționale, cât și Direcția Județeană de Drumuri și Poduri au prezentat situațiile cu utilajele aflate în teren.

Astfel, pe drumuri naționale se acționează în prezent cu 32 de utilaje, distribuite pe toate arterele, iar pe drumurile județene cu 26 de utilaje dotate cu plug și răspânditoare de material antiderapant. Principala problemă o reprezintă ninsorile abundente întrucât după ce trec utilajele de deszăpezire, care trebuie să străbată un anumit traseu, din urmă se așterne un nou strat de zăpadă.

Deszăpezirea drumurilor naționale din județ este asigurată de societatea Sabina & Ștefana Cons SRL Satu Mare, care a câștigat licitația organizată la începutul acestui an de Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași. Valoarea contractului este de 21,14 milioane lei. Societatea sătmăreană a fost înființată în 2011, dar, potrivit bilanțului depus la Ministerul Finanțelor, în 2020 aceasta a avut doar 3 angajați și a înregistrat o cifră de afaceri de numai 933.468 lei.

În schimb, activitatea de deszăpezire a drumurilor județene a fost adjudecată de trei firme. Astfel, loturile I, II și IV (n.r. – cu baze la Botoșani, Dorohoi și Trușești) au fost adjudecate de Asocierea Ardelean Company Nord Vest Baia Mare și 07 CCC Botoșani, în timp ce pe lotul III, cu baza la Săveni, contractul a fost semnat cu societatea Loial Trans SRL Cătămărăști. Acordul cadru este valabil trei ani, iar valoarea lucrărilor prevăzute în Acordul cadru pentru perioada 2021 – 2024 este de aproximativ 38 milioane lei cu TVA. În schimb, valoarea totală a contractelor subsecvente doar pentru acest sezon de iarnă, care se va încheia pe 15 martie 2022, este de 12.681.265,94 lei cu TVA, cheltuielile putând fi influențate, fără a depăși valoarea maximă a contractelor, de condițiile meteo și de frecvența intervențiilor.

 

 

Deja ai votat!