Agenţi economici pasibili de amenzi după ce nu şi-au conectat casele de marcat la sistemul ANAF

Operatorii economici, contribuabili mici și mijlocii, au avut obligația să conecteze aparatele de marcat electronice fiscale (AMEF) la sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale al Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Astfel, până pe 9 decembrie, 6.702 case de marcat electronice din județ au fost conectate la sistemul informatic al ANAF dintr-un total de aproximativ 8.702.

“Până la data de 09.12.2021, la nivelul județului Botoșani sunt  aproximativ 2.000 de aparate de marcat electronice fiscale care încă nu au fost conectate la sistemul informatic al ANAF”, potrivit reprezentanților ANAF Botoșani.

La nivel național, un procent de 86%, respectiv 550.401 case de marcat electronice au fost conectate până la ora actuală la sistemul informatic al ANAF, potrivit cursdeguvernare.ro.

”Până în prezent au fost conectate la sistemul informatic al ANAF un număr de 550.401 aparate de marcat electronice fiscale din totalul de 640.238 aparate de marcat electronice fiscale instalate, reprezentând un procent de aproximativ 86%”, se arată în Strategia fiscal bugetară pentru perioada 2022-2024, publicată recent de guvern, potrivit sursei citate.

Toți contribuabilii mici și mijlocii au avut obligația de a-și conecta casele de marcat electronice fiscale (AMEF) la sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale al ANAF până la sfârșitul lunii trecute. Nerespectarea obligației de a asigura conectarea la distanță a AMEF, în vederea transmiterii de date fiscale către ANAF, constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 8.000 și 10.000 lei.

Conform angajamentelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), până la sfârșitul anului trebuie conectate cel puțin 150 de mii de case de marcat la sistemul electronic al Fiscului. ”Deplina conectare a caselor de marcat va aborda, în special, frauda în domeniul comerțului. Această investiție va contribui la reducerea deficitului de încasare a TVA”, se arată în PNRR.

Deja ai votat!