Casă mistuită de flăcări, din cauza unui jar căzut din sobă

Un bărbat în vârstă de 80 de ani, din satul Tătărășeni, comuna Havârna, a rămas fără acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu care i-a cuprins locuința. Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), focul a fost observat astăzi dimineață (n.r. – miercuri, 29 decembrie a.c.), cu puțin înainte de ora 06.00, iar proprietarul a reușit să iasă singur din casă.

„La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp timp, pompierii voluntari din comună, un echipaj din cadrul Punctului de Lucru Darabani, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Darabani și un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Dorohoi, cu patru autospeciale de stingere cu apă și spumă. Când pompierii au ajuns la fața locului, casa ardea în totalitate și exista pericolul de propagare a flăcărilor la două depozite de furaje și o magazie de lemne din gospodăria vecină. Incendiul a fost stins în limitele găsite de pompieri, care au înlăturat și riscul de explozie, din interiorul locuinței fiind scoasă o butelie. Cel mai probabil, incendiul a fost generat de un jar căzut din sobă pe materiale combustibile”, a arătat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul ISU Botoșani.

Întrucât proprietarul locuinței prezenta la o mână o arsură mai veche, acesta a fost preluat de o ambulanță și transportat la Spitalul Municipal Dorohoi pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii spun că astfel de evenimente pot fi evitate respectând următoarele reguli:

· Nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării.

· Nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului.

· Nu lăsați ușa sobei deschisă.

· Nu supraîncălziți soba.

· Montați pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu combustibil a mijlocului de încălzire, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 metri.

· Nu puneți haine la uscat pe sobe sau în imediata lor apropiere.

· Stingeți focul pe timpul nopții.

· Nu lăsați, niciodată, copiii singuri în casă, mai ales într-o încăpere unde este în funcțiune un mijloc de încălzire.

 

Deja ai votat!