joi, aprilie 18, 2024
AcasăLocal BTJudeţul riscă să rămână fără depozit de deşeuri

Judeţul riscă să rămână fără depozit de deşeuri

Soarta depozitului de deșeuri de la Stăuceni continuă să fie incertă. Cu numai câteva zile înainte de expirarea termenului limită stabilit de comisarii de mediu pentru intrarea în legalitate, Consiliul Județean (CJ) nu a anunțat măsurile dispuse pentru evitarea unui accident ecologic.

Asta în contextul în care inclusiv Agenția pentru Protecția Mediului (APM) a notificat CJ și societatea Diasil Service SRL, care administrează Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Stăuceni, cu privire la faptul că, în situația în care nu vor fi puse în aplicare măsurile dispuse de Garda de Mediu, autorizația integrată de mediu va fi suspendată începând cu data de 3 ianuarie 2022.

Notificare trimisă în noiembrie

Notificarea privind posibila suspendare a autorizației de mediu a fost înaintată de APM încă din 15 noiembrie a.c., după un control făcut de Garda de Mediu la CMID Stăuceni pe 2 noiembrie a.c., control în urma căruia s-a dispus luarea imediată a unor măsuri pentru evitarea unui posibil accident ecologic din cauza cantității mari de levigat adunată la baza depozitului, dar și a alunecărilor de teren care puneau în pericol stabilitatea celulei de depozitare, termenul limită pentru intrarea în legalitate fiind 31 decembrie a.c.

Tot în noiembrie a.c., CJ a dispus alocarea unor sume importante pentru realizarea lucrărilor de consolidare, fiind sesizată inclusiv Instituția Prefectului pentru declararea stării de urgență în cazul CMID Stăuceni, astfel încât instituția să poată obține toate autorizațiile și avizele necesare în vederea demarării lucrărilor. Doar că, autoritățile s-au trezit în fața unei situații aproape fără ieșire – lucrările de consolidare a digului nu pot fi efectuate fără evacuarea măcar a unei părți din levigatul adunat în corpul depozitului, cantitatea fiind estimată la aproape 10.000 de metri cubi.

În plus, întrucât staţia de tratare a levigatului prin osmoză inversă nu putea fi utilizată fără modificarea autorizației integrate de mediu, iar stația existentă era subdimensionată, s-a pus în discuție extragerea levigatului și tratarea lui în altă parte, așa cum prevedea inclusiv planul de urgență din autorizația integrată de mediu. Doar că ce a urmat a surprins pe toată lumea – stațiile respective au fost oprite pe motiv că ar fi în remont.

Măsuri ală Gărzii de Mediu atacate în instanţă

Concomitent, cei de la Diasil au atacat în instanță atât măsurile dispuse de Garda de Mediu, cât și notificarea APM solicitând suspendarea raportului de inspecție, dar și notificarea APM pe motiv că măsurile ar fi nelegale, că termenele de 60 de zile stabilite de Garda de Mediu ar fi nerealiste, iar lucrările nu vor putea fi efectuate până anul viitor.

În plus, susțineau ei, măsurile stabilite nu ar fi în sarcina Diasil, ci a CJ, întrucât CJ este de fapt titularul autorizației de mediu, iar suspendarea autorizației ar aduce grave prejudicii firmei. Procesele s-au judecat la Tribunalul Suceava, însă ambele au fost pierdute în primă instanță de operatorul care administrează depozitul. Ce a contat cel mai mult a fost faptul că cei de la Garda de Mediu au făcut și un scurt bilanț al sancțiunilor aplicate la CMID Stăuceni – nu mai puțin de nouă sancțiuni aplicate gradual începând din decembrie 2016 și până în noiembrie 2021.

„Tribunalul arată că prin raportul de inspecție în discuție s-a constatat, ca urmare a unor controale anterioare, că reclamanta a persistat într-o gestionare defectuoasă a activității de tratare și eliminare a deșeurilor nepericuloase, gestionare care aduce în continuare grave prejudicii iremediabile asupra mediului înconjurător. Or, prejudiciul invocat de către reclamantă trebuie analizat si prin raportare la celelalte interese implicate, respectiv la efectele prejudiciabile asupra mediului înconjurător și asupra populației. În concret scurgerea de levigat din corpul depozitului în zona treptelor de evacuare a apelor pluviale poate determina contaminarea pânzei freatice”, au arătat judecătorii.

Şefii judeţului trag de timp

Ce surprinde este că, în ciuda situației destul de grave de la depozitul Stăuceni, cei de la CJ a părut că au tras de timp de la început. Astfel, deși aleșii județeni au decis încă din noiembrie alocarea unor sume importante de bani efectuarea lucrărilor necesare și a fost sesizată inclusiv Instituția Prefectului pentru a fi declarată situație de urgență la CMID Stăuceni, lucrurile au trenat aproape o lună. Ba mai mult, în 7 decembrie, în momentul în care a fost adoptată hotărârea în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență privind situația de la Stăuceni, vicepreședintele CJ Dorin Birta a cerut un răgaz pentru a formula o serie de amendamente și a precizat că va anunța public măsurile pentru care s-a optat.

Cu toate acestea, timpul a trecut, fără ca aceste promisiuni să se concretizeze. Prin urmare, la Botoșani a ajuns inclusiv comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Mărioara-Artemis Gătej, care deține și funcția de secretar de stat în Ministerul Mediului, dar și directorul general Octavian Pătrașcu din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului, împreună cu alți doi șefi din cadrul compartimentului de autorizare, care au decis că stațiile de tratare a levigatului pot funcționa provizoriu fără autorizație. Însă, în lipsa unor măsuri clare de conformare, există riscul ca depozitul de deșeuri de la Stăuceni să fie închis pentru o perioadă de 6 luni.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
7.6 ° C
7.8 °
6 °
95 %
1.8kmh
100 %
joi
8 °
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
14 °
lun
13 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...