Rege al alcoolului vânat cu Interpolul

Un botoșănean supranumit „Regele alcoolului” a ajuns să fie dat în urmărire națională și internațională, după ce a fost condamnat la închisoare cu executare pentru evaziune fiscală. Este vorba de Petru Fabian, în vârstă de 54 de ani, originar din comuna Albești, de numele căruia au fost legate mai multe afaceri dubioase.

„Persoana urmărită se sustrage executării mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 157 din data de 22 decembrie 2021 emis de Tribunalul Dâmbovița, prin care susnumitul a fost condamnat la o pedeapsă de 7 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală”, au precizat reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române.

Botoșăneanul a fost trimis în judecată după ce, susțin anchetatorii, în perioada 1 noiembrie 2009 – 31 decembrie 2009, în calitate de administrator de fapt al societății Spirits Total Company SRL, ar fi evidențiat în declarațiile fiscale cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni reale, respectiv achiziționarea unor prestări de servicii de la o societate din Voluntari, în sumă totală de 4.062.036 lei (3.413.475 lei baza impozabilă și 648.560 lei TVA), constând în modernizarea unei fabrici de producție, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale, având drept consecință prejudicierea bugetului general consolidat al statului cu suma de 1.090.947 lei (n.r. – echivalentul a 256.090 euro, calculat la cursul mediu euro în luna decembrie 2009 de 4,26 lei/1euro), compusă din TVA în sumă de 648.560 lei și impozit pe profit în sumă de 442.387 lei, la care se adaugă obligații fiscale accesorii în sumă totală de 1.253.389 lei. Decizia definitivă a fost pronunțată săptămâna trecută, însă botoșăneanul nu mai este de găsit.

Mii de litri de alcool confiscat

Doar că aceasta nu este singura afacere suspectă. În vara lui 2006, Garda Financiară din Botoșani a confiscat  peste 8.000 litri de alcool, după ce Poliția de Frontieră a descoperit lângă orașul Săveni un tir încărcat cu băuturi alcoolice, cu numere de Dâmbovița. Încărcătura nu avea documente de proveniență, drept pentru care a fost confiscată. Ancheta i-a condus mai apoi pe investigatori spre Petru Fabian, patron al unei firme tot din Dâmbovița, bănuit că ar fi falsificat facturile fiscale pentru marfa confiscată.

Prins de polițiști și trimis în judecată, botoșăneanul a fost condamnat, în octombrie 2014, la șase ani de închisoare cu executare. Doar că, exact ca și acum, el a reușit să dispară și a fost dat în urmărire internațională. De altfel, acea condamnare nici nu a fost executată, magistrații contopind în pedeapsa dictată săptămâna trecută și cei şase ani de detenție din sentința veche.

Deja ai votat!