Val de pacienţi ajunşi la UPU de sărbători

Urgențele au fost din nou luate cu asalt în zilele de Crăciun, cel mai mult din cauza exceselor de tot felul, dar şi din cauza lipsei altor alternative, policlinicile şi cabinetele medicilor de familie fiind în mare parte închise timp de trei zile din patru.

Astfel, în 96 de ore au ajuns la UPU aproape 500 de botoşăneni. De vineri dimineaţă, până marţi la primele ore, a fost o continuă „confruntare” a cadrelor medicale cu valul de bolnavi care au aşteptat venirea sărbătorilor pentru a-şi mai verifica unele probleme de sănătate sau pentru a le corecta. În doar câteva ore, în dimineaţa fiecărei zile, câte 40-50 de cazuri au ajuns în triajul Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU), ambulanţele aducând pacienţi la foc continuu, holul de aşteptare, şi aşa îngust, dovedindu-se complet neîncăpător. „Cazuri atribuite la doar doi medici, câţi au fost de gardă. În medie 120 de cazuri zilnic. De la excese alimentare şi de alcool până la agresiuni, agitaţii sau cazuri vechi de zile sau chiar săptămâni. Unii au şi recunoscut că au venit la Urgenţe pentru că acum au apucat şi ei să se liniştească cu muncile şi pentru că au scăzut cazurile de Covid”, a spus un medic din cadrul UPU-SMURD.

De altfel, triajul pacienţilor era făcut încă de la intrarea în UPU, de pe targă, sau în scaunul cu rotile, asistenţii pur şi simplu alergând de la un pacient la altul. În acest interval un pacient ar fi trebuit consultat şi evaluat în mai puţin de patru minute, iar în intervalul de 24 de ore, media unei consultaţii ar fi trebuit să fie de 12 minute.

Cazurile grave nu au lipsit, însă, ceea ce a blocat şi mai mult activitatea, pentru că toate resursele, de personal şi medicaţie, aparatură, sunt rezervate acelor pacienţi. În acest timp se formează aglomeraţie şi mai mare. Toţi pacienţii vor să fie consultaţi în acelaşi timp şi toţi cred că reprezintă o prioritate. Potrivit cadrelor medicale, cele mai multe cazuri le-au reprezentat persoane cu afecţiuni respiratorii, febră, sau tulburări cardiace, consum exagerat de alcool sau de alimente.

Deja ai votat!