spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTTradiţii şi obiceiuri de Anul Nou

Tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou

În zona Moldovei, mai ales în mediul rural, tradiţiile şi obiceiurile de Anul Nou sunt păstrate şi duse mai departe de toţi cei care iubesc acest neam.

Astăzi, 31 decembrie, copiii merg cu pluguşorul şi sunt răsplătiţi cu bani, colaci, nuci şi mere. La lăsarea întunericului, pe uliţe apar cetele de tinerii, care merg cu plugul mare, să ure pe la casele gospodarilor. Flăcăii aleg acele locuinţe unde sunt fete de măritat. Tinerele trebuie să fie pregătite de musafiri şi să îi servească cu prăjituri, iar în semn de mulţumire le oferă crenguţe de busuioc frumos ornate.

Apoi,“plugul mare” este invitat în case şi cinstit cu un pahar de vin, după care sunt invitaţi să guste din bucatele tradiţionale.

La dansul căiuţilor, tinerii se grupează în cete, fiind conduşi de un căpitan.

Un alt obicei păstrat din moşi strămoşi este jocul ursului, având în centru un animal sacru, pe care tinerii îl pregătesc cu multă migală.

Anul Nou trebuie întâmpinat cu o rugăciune

Conform tradiţiei, în noaptea de Anul Nou românii trebuie să facă mult zgomot pentru a alunga toate spiritele rele. Atât în ultima zi din an, cât şi în prima zi a celui nou, este bine să nu facem cheltuieli şi să nu aruncăm nimic din casă (inclusiv gunoiul) deoarece, odată cu el, aruncăm afară din casă şi norocul.

În popor se spune că oamenii nu trebuie să aibă datorii la trecerea în noul an, pentru a nu fi datori întreg anul care vine.

Se obişnuieşte ca în Noul An primul să intre în casă un bărbat, pentru ca anul să fie plin de noroc.

De asemenea, la miezul nopţii, uşa casei trebuie să fie deschisă, ca să iasă anul vechi şi să intre cel nou.

Preluat mai nou de români, a câştigat teren sărutatul sub vâsc. Bătrânii spun că la trecerea dintre ani este bine ca fiecare persoană să poarte o haină nouă, dar şi ceva roşu, ori o altă culoare veselă pentru a atrage toate energiile pozitive.

Mai mult, în noaptea de Anul Nou persoanele nu au voie să doarmă, iar cine nu rezista va fi somnoros tot anul. O altă datină arată că în Ajunul Anului Nou trebuie să se ţină în buzunar câteva boabe de grâu şi bani.

De pe masa de sărbătoare nu trebuie să lipsească peştele şi strugurii.

În noaptea dintre ani, dar şi pe 1 ianuarie oamenii nu trebuie să plângă. Mai mult, este important ca la trecerea în noul an să se facă semnul Sfintei Cruci şi să se spună „Doamne, ajută!”.

În multe biserici este oficiată în această seară slujba specială de Anul Nou.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
5.3 ° C
8.8 °
4.4 °
91 %
1.1kmh
7 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...