spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTCV-uri de şefi ţinute la secret

CV-uri de şefi ţinute la secret

Mai multe instituții publice din județ țin la secret datele celor care au ajuns să ocupe funcții de conducere. Deși mulți șefi au fost instalați în funcții în urma unor concursuri, care presupuneau îndeplinirea unor condiții profesionale, iar alții au fost pur și simplu împuterniciți să ocupe acele funcții rămase vacante, instituțiile refuză să facă publice datele cu privire la formarea profesională. Asta deși CV-urile ar trebui să facă lumină cu privire la competențele unora de a deține funcții de conducere.

O simplă privire pe site-urile instituțiilor din Botoșani arată că nu există un punct de vedere unitar. Pe site-ul Instituției Prefectului sunt publicate cv-urile celor doi demnitari. Astfel, în cazul prefectului Dan Nechifor se poate vedea că, deși acesta este finanțist prin profesie, a absolvit Liceul Industrial nr. 1 din Botoșani, nu Colegiul economic cum s-ar putea aștepta mulți.

La fel, în cazul subprefectului Aneta Gireadă în CV se menționează că timp de patru ani, în perioada 1996 – 2010 aceasta a ocupat funcția de casier/tehnician la Termica SA, după care a ajuns să dețină chiar funcția de primar în comuna Mihai Eminescu. În schimb, la aleșii județeni, nici președintele CJ, Doina Federovici, și nici cei doi vicepreședinți Dorin Birta și Bogdan Dăscălescu, nu au CV-urile făcute publice. Asta deși, dacă facem o comparație cu parlamentarii, care la rândul lor au ajuns pe funcții în urma unor alegeri, toți au trebuit să-și facă publice CV-urile pe site-ul Parlamentului, de la primul până la ultimul, în ordine alfabetică.

Şeful poliţiei a absolvit Academia de Studii Economice Bucureşti

Dacă ne îndreptăm spre unitățile deconcentrate, situația este oarecum asemănătoare pentru că ea diferă de la caz la caz. La Inspectoratul de Poliție Județean, cei care au curiozitatea să citească informațiile postate pe site-ul instituției pot afla că actualul șef, comisarul șef Viorel Șerbănoiu, nu a absolvit Academia de Poliție, ci Academia de Studii Economice Bucureşti, Facultatea de Comerţ, fiind angajat direct în poliție în 1995. Prin urmare, el nu este ofițer de carieră.

În schimb, la Inspectoratul de Jandarmi Județean, toți cei care ocupă funcții de conducere au trecut prin Academie. Ba mai mult, actualul șef, lt.col. Iulian Cristian Boariu, are milităria în sânge pentru că a absolvit un liceu militar, după care s-a înscris la Academia de Poliție, iar după finalizarea studiilor a lucrat numai în jandarmerie. Fiind născut în 1978, el a prins evenimentele din Decembrie 1989, dar era un copil întrucât avea numai 11 ani.

O altă structură militară din județ este extrem de secretoasă. Este vorba de Inspectoratul pentru Situații de Urgență unde, deși sunt făcute publice numele celor care ocupă funcții de conducere, niciunul din cei trei ofițeri aflați în comanda unității nu și-a prezentat CV-ul, deși cel care este titularul funcției de inspector șef, colonelul Cristian Mihail Amarandei, mutat temporar la Constanța, nu a avut nici o reținere în a-și prezenta cariera.

Și la armată lucrurile evoluează destul de greu. Astfel, pe site-ul oficial al Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun”  comandant figurează încă colonelul Corneliu Titiliuc, care s-a pensionat încă din primăvara acestui an, iar CV-ul său este în continuare public.

Situaţie curioasă la DSVSA

În schimb, pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean, cei care ocupă funcții de conducere sunt prezentați corect, doar că CV-urile celor din conducere nu sunt prezentate la fel ca în cazul celorlalte instituții, direct sub numele șefilor, ci într-o rubrică separată, la categoria personal, unde sunt prezentate de altfel CV-urile tuturor inspectorilor. Aici este publicat CV-ul inspectorului general Ada Macovei, dar și cele ale celor doi adjuncți. La Inspectoratul Teritorial de Muncă, cariera și pregătirea profesională a inspectorului șef Leo Kohut și a celor doi adjuncți ai săi Dan Moldovanu și Daniela Lozneanu sunt însă secrete.

O situație cel curioasă este la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, unde pe site-ul instituției nu apare numele niciunui șef, darămite CV-ul. Aici este un secret total. Asta pentru că și la nivelul Autorității Naționale Sanitar Veterinare este cumva un haos. Astfel, președintele ANSVSA nu este prezentat nicăieri, iar din cei trei vicepreședinți doar unul singur are CV-ul public – Dr. Csutak Nagy Laszlo pentru că ceilalți doi  Alexandru Nicolae Bociu și Mihai Ponea au vrut să fie mai discreți în a-și face publice datele personale.

De partea cealaltă, la Direcția de Sănătate Publică numele celor care asigură conducerea instituției sunt publice. Doar atât, pentru că și aici lipsesc CV-urile cu desăvârșire. Situația este identică și la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, dar și la Direcția Silvică. La Direcția pentru Agricultură Județeană Botoșani totul este secret. Până și numele celor din conducere. Bine măcar că este prezentat regulamentul de organizare și funcționare.

Practică neunitară în instituţii

Situația atât de diferită de la o instituție la alta a fost alimentată în principal de practica neunitară din domeniu. Astfel, există opinii contradictorii privind aceste informaţii întrucât, vezi doamne, CV-ul face parte din dosarul profesional și, în contextul legii privind protecția datelor cu caracter personal, astfel de informații nu pot fi făcute publice. Prin urmare, ele nu ar putea fi oferite nici măcar în urma unor solicitări în baza Legii 544 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

„CV-urile sunt date publice. În general, persoanele din instituţii publice care au funcţii de conducere ar trebui să le aibă deja pe site, pentru ceilalţi angajaţi care au statut de funcţionar public, informaţiile ar trebui făcute publice la cerere. Nu ar trebui să fie nicio problemă pentru o instituţie să facă public acest lucru”, spunea nu de mult fostul vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP), Cristian Roman. Potrivit acestuia, refuzul de a răspunde unei astfel de solicitări nu face decât „să ridice nişte semne de întrebare”.

„CV-ul conţine date care pot rezolva o anumită situaţie – mai exact, se poate ca omul respectiv să nu aibă studiile necesare pentru un anumit post şi atunci informaţiile din portofoliul personal pot complica foarte tare situaţia. Când o instituţie nu răspunde, e clar că ascunde ceva”, explica atunci Roman. Paradoxal însă, tocmai conducerea actuală a ANFP încalcă acum aceste dogme întrucât nimeni din conducerea centrală nu și-a prezentat CV-ul. Singura persoană care a fost de acord cu acest lucru este Claudia Lavinia Nicolescu, actualul secretar general al ANFP, care și-a făcută publică experiența profesională. Avea și de ce pentru că CV-ul ei are nu mai puțin de 12 pagini în format A4.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
15.6 ° C
17 °
15 °
48 %
2.5kmh
46 %
vin
14 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...