Miracolul medicinal de pe tarabele din piață (video)

Vâscul, o plantă semiparazită originară din Europa și sud-vestul Asiei este, pentru localnicii din nordul Moldovei, unul dintre cele mai puternice simboluri magice din preajma Anului Nou.

În jurul vâscului s-a construit o adevărată mitologie locală. Pe de o parte, cred sătenii, vâscul ține la distanță spiritele rele dar are și proprietăți afrodisiace sau de bun augur pentru îndrăgostiți. Cine se sărută sub cununa de vâsc, proaspăt cules, va avea parte de iubire tot anul, spune una dintre tradiții. În județul Botoșani, puterea miraculoasă a vâscului este cunoscută de sute de ani. La Vorona, o comună unde se păstrează tradiții vechi de câteva secole, folosirea vâscului este păstrată cu sfințenie. Oamenii locului spun că vâscul este cules începând cu luna octombrie și până către sfârșitul lui decembrie pentru proprietățile sale medicinale. Aceștia spun că vâscul ajută la circulație, la digestie dar și la prevenirea sau tratarea afecțiunilor legate de pancreas sau ficat. Oamenii folosesc această plantă semiparazită în decocturi videncătoare, despre care numai vechile doftoroaie ale satului știau. Totodată vâscul are și proprietăți magice. Este folosit la trecerea dintre ani pentru a aduce bunăstare în casă, iubire între parteneri sau fertilitate în cuplu. Vâscul crește în arbori înalți, precum plopul, și este foarte greu de cules, implicând numeroase riscuri pentru cei care se încumetă să-l dea jos de pe scoarta copacului sau de pe crengi. Tradiția folosirii vâscului de Anul Nou se păstrează și la oraș, acolo unde majoritatea botoșănenilor nu pierd ocazia de a cumpăra o mână de vâsc de la comercianții din Piața Centrală.

Cu o zi înainte de Ajunul Anului Nou, piațile se umplu de oameni care vând vâsc dar și de clienți atrași mai ales de propritățile legendare ale plantei.


Deja ai votat!