Instituțiile de stat nu mai au voie să ceară copii după documente emise de alte instituții

Începând de pe 1 ianuarie 2022, instituțiile de stat nu mai au voie să ceară cetăţenilor copii după documente emise de alte instituții ale statului. Legea prin care instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale sau locale nu vor mai avea dreptul să solicite persoanelor fizice sau juridice, pentru soluţionarea unui serviciu public, copii după avize sau alte documente care au fost emise de instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în noiembrie.

Deşi acest demers ar duce la eliminarea dosarului cu şină, prevederile sunt imposibil de aplicat, cel puţn deocamdată. Asta deoarece în lege scrie că este nevoie ca multe alte proiecte să fie adoptate de guvern sau parlament, pentru ca schimbarea mult așteptată de români să se poată produce.

În primul rând, este nevoie de un sistem informatic care să lege toate instituțiile statului între ele, să fie posibil schimbul digital de documente. Iar acest sistem nu este foarte ușor de realizat, motiv pentru care dispariția copiilor și a dosarelor plimbate pe la ghișee mai are de așteptat.

Proiectul de lege pentru subțierea dosarului cu șină a fost inițiat de deputatul PNL George Tuță.

Deja ai votat!