joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTAtmosferă inedită de Revelion la Săveni (video)

Atmosferă inedită de Revelion la Săveni (video)

Orașul Săveni a încheiat anul 2021 într-o atmosferă memorabilă cu foc de artificii, cântece din repertoriul folclorului românesc interpretate de marile artiste Sofia Vicoveanca, Valentina Tipa Lulciuc și Brândușa Covalciuc Ciobanu, dar și producții ale teatrului popular românesc, cu datini și obiceiuri tradiționale din străbuni.

Parade spectaculoase de costume tradiționale, muzica tobelor și a instrumentelor de suflat, zurgălăii și clopețeii au adunat pe pietonalul orașului și în fața Primăriei câteva mii de spectatori. „N-am văzut atâtea sumane nici la Vicov!”, observa Sofia Vicoveanca, apreciind conservarea și promovarea teatrului popular românesc și a tradițiilor locale, surprinzător de însușite de tinerii din zilele noastre.

Spectacol cu urși, capre, urători și colindători

Organizat de Primăria orașului Săveni prin Casa de Cultură, având ca parteneri Asociația ,,Arlechin” și Stage M Events, Festivalul de datini, obiceiuri și teatru popular românesc a debutat cu reprezentațiile grupurilor de colindători, urători, a benzilor de căiuți, de capre și urși din localitate și din satele alăturate: Bodeasa, Petricani, Sat Nou, Bozeni, Chișcăreni, Vlăsinești, Hănești, Vorniceni, Știubieni, Potriga, Drăgușeni, Avrămeni. Astfel, urși, capre, jocul căluților, urători și colindători s-au restrâns de dimineață în fața Primăriei pentru a defila în fața reprezentanților acesteia și a locuitorilor Săveniului cu cele mai vechi și mai îndrăgite obiceiuri populare. La trecerea dintre ani doamnele cântecului popular moldovenesc au încântat publicul cu repertorii vesele din folclorul deja cunoscut, încălzind inimile și trupurile amorțite ale celor prezenți.

Spectacolul s-a încheiat cu prestația marei artiste Sofia Vicoveanca. Mult așteptată de spectatori, artista a uimit prin prezența sa impecabilă, cu interpretarea numeroaselor piese adulate de numerosul public. Programat să se deruleze 30 de minute, recitalul Sofiei s-a prelungit la o oră. Oamenii au cântat, au dansat, au aplaudat și s-au bucurat de prezența aceleeași Sofia dintotdeauna. „Atât mi-era de dor de voi !…” , a declarat artista chiar de la urcarea pe scenă.

Dragostea pentru spectatori și dorul de a le cânta s-au simțit în vorbele marei cântărețe încă de la început. De pe scenă, împreună cu  Călin Angel Iulian, viceprimar al orașului Săveni, a asistat la focul de artificii spectaculos și interminabil. ” Eu cânt. De-adevăratelea!” Vocea artistei a răsunat veselă, sarcastică, antrenantă, făcând un periplu prin tot repertoriul arhicunoscut.

Încă vreo 30 de minute artista a făcut fotografii cu spectatorii și a dat autografe, ca în vremurile bune.  O iubitoare de folclor, o artistă completă, Sofia Vicoveanca nu s-a dezmințit nici la Săveni, după o pauză cauzată de pandemie: „Vreau să audă cuvintele cântecelor!”.

„Conștientă că folclorul nu binedispune numai, Sofia Vicoveanca nu precupețește niciun moment să educe publicul, să-i transmită valoroasa moștenire din bătrâni, din înțelepciunea populară, iar petrecerile pot deveni astfel de momente. Fota, ia, cojocelul, trăistuța plină cu suveniruri pentru cei ce o întâmpină, vocea groasă, săltăreață, înfățișarea unei înțelepte Vitoria Lipan au reîntregit imaginea celei pe care așa o știm cu toții: Sofia Vicoveanca”, au transmis organizatorii.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
8.9 ° C
11.6 °
8.3 °
63 %
1.3kmh
31 %
joi
9 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...