vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTFirma care va reabilita teatrul va fi anunţată în luna februarie (video)

Firma care va reabilita teatrul va fi anunţată în luna februarie (video)

Anunţarea firmei care să continue lucrările la Teatrul „Mihai Eminescu” se amână. Deşi primarul Cosmin Andrei a dat asigurări că în decembrie 2021 va fi anunţat câştigătorul, acest lucru nu a fost posibil.

Noul termen avansat este data de 17 februarie 2022 şi asta pentru că abia s-a deschis oferta financiară care urmează a fi analizată de către comisia constituită la nivelul primăriei. „Noi ne doream din suflet să anunţăm un câştigător în luna decembrie, dar aveam nevoie de avizele Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP). Avizul de la ANAP pe partea tehnică ne-a fost dat pe 28 decembrie 2021. ANAP-ul este foarte strict şi dă drumul la documente etapizat. Trebuie să parcurgem absolut toate procedurile”, a declarat un oficial din Primăria Botoşani.

Această licitaţie se află sub supravegherea ANAP, instituţie care verifică toate documentele în paralel cu comisia municipalităţii. După publicarea anunţurilor pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, ANAP aplică un algoritm în baza căruia selectează licitaţiile pe care să le supravegheze.

Clădirea „se stinge” sub ochii botoşănenilor

Între timp, clădirea „se stinge” sub ochii botoşănenilor. Foliile de la geamuri, bucăţile de zid cu cărămida măcinată, elementele arhitecturale căzute, o uşă blocată cu scânduri – creează o imagine dezolantă. Singurul câştig după dezafectarea organizării de şantier este acela că în zonă a apărut o parcare neamenajată. Aproape că nu există botoşănean care să treacă prin zona centrală a oraşului şi să nu se întrebe când vor fi reluate lucrările pentru ca această clădire să fie repusă în valoare.

Anul trecut, pe 13 decembrie, Cosmin Andrei anunţa că licitaţia este pe ultima sută de metri. „Facem tot posibilul să anunțăm câștigătorul, dar suntem constrânși de unele termene pe care le avem cu răspunsuri de la ANAP. Dacă răspunsurile vin în termen anunțăm în luna decembrie câștigătorul. Noi suntem spre final de evaluare tehnică iar procedura de evaluare financiară nu durează la fel de mult. Încercăm să ieșim cu un câștigător până la sfârșitul anului, dacă nu imediat la începutul anului viitor”, afirma edilul.

Participanţii la licitaţie au fost anunţaţi vara trecută

La jumătatea lunii august, primarul Cosmin Andrei a anunţat că trei asocieri de firme, cu mulţi subcontractanţi, în total 21 de firme, sunt interesate de acest contract. Valoarea estimată a contractului este de 33.599.086,92 de lei. Cele trei asocieri de firme sunt: Conest – Otis Star Grup Iaşi; D&D Construct Botoșani – Aedificium Projektentwicklung Cluj Napoca; Sud Est Construct Bucureşti – Romconstruct Holding Grup Bucureşti – IGV Construct & Consulting Bucureşti – Low Consulting M&A Botoşani – Meşteri Pricepuţi Jilava.

Perioada de execuţie pentru reabilitarea teatrului este de 24 de luni. Lucrările trebuie finalizate până la 31 decembrie 2023.

A doua finanţare europeană pentru Teatrul „Mihai Eminescu”

Pentru repunerea în valoare a acestei clădiri emblematice pentru municipiu şi judeţ, municipalitatea a obţinut a doua finanţare europeană, de cinci milioane de euro. Sunt programate lucrări de restaurare şi de amenajare a spaţiilor interioare şi a faţadelor exterioare, de restaurare a componentelor artistice interioare şi exterioare, dar şi de reabilitare a instalaţiilor şi de dotare a spaţiilor interioare.

Prima finanţare europeană, de cinci milioane de euro, a fost atrasă în exerciţiul financiar 2007 – 2013. Lucrările au început în vara anului 2014, Traian Apetrei, directorul teatrului, afirmând atunci că “asistăm la un moment istoric“. Lucrările au fost oprite în anul 2015. Atunci s-a anunţat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare, neincluse în proiectul iniţial. Din cele cinci milioane de euro s-au cheltuit doar patru milioane de lei. La 31 decembrie 2015, lucrările ajunseseră la un stadiu de doar 20%.

Lucrările de consolidare au costat 2,8 milioane de lei.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8.7 ° C
10.6 °
8.3 °
63 %
0.9kmh
83 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...