Criterii schimbate pentru acordarea burselor școlare

Criteriile de acordare a burselor școlare au fost schimbate printr-un ordin de ministru ce a fost publicat în Monitorul Oficial marţi seară. Măsurile au fost luate de Ministerul Educaţie după aproape 10 ani în care nu au mai fost schimbări în acest sens. Potrivit noilor reglemetări bursele de merit se acordă pentru elevii cu medii peste 9,50, față de 8,50 cum era până acum. Bursele de studiu vor fi acordate celor cu media între 7,50 și 9,50, în loc de 7,00-8,50, cum era pragul în ordinul precedent.

Criteriile actuale se aplică, însă, din semestrul al II-lea al anului școlar 2021-2022, potrivit ordinului recent, lucru care face ca elevii să primească bursele pentru mediile obținute în perioada școlii cu prezență fizică din semestrul I.

Bursele devin obligatorii pentru autoritățile locale

O altă schimbare importantă este faptul că bursele devin obligatorii pentru autorităţile locale. Până acum autorităților puteau să acorde sau nu burse elevilor, în funcție de cum votau consilierii locali.

Oloimpicii nu mai trebuie să aibă 10 la purtare

Bursele de performanță au, în mare, criterii de acordare neschimbate. A fost, însă, eliminat articolul care prevedea că „în perioada de acordare a bursei, elevii pot pierde bursa dacă nota la purtare într-un semestru este mai mică de 10”, fiind înlocuit cu „pot primi bursa doar elevii promovați”, deci un olimpic nu mai are condiția purtării exemplare sau neacumulării de absențe care pot duce la scăderea notei la purtare pentru a lua acești bani.

Recent cuantumul burselor de performanță s-a dublat.

Cuantumuri minime ale burselor

  • 500 lei, pentru bursa de performanță
  • 200 lei, pentru bursa de merit
  • 150 lei, pentru bursa de studiu
  • 200 lei, pentru bursa de ajutor social
Deja ai votat!