spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTUn an de la debutul campaniei de imunizare anti-Covid (video)

Un an de la debutul campaniei de imunizare anti-Covid (video)

Ieri s-a împlinit un an de la debutul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 la Botoşani. Cu această ocazie, medicul Monica Adăscăliţei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, a transmis un mesaj de mulţumire către personalul implicat în acest demers.

„La un an de la debutul campaniei de vaccinare aş vrea să mulţumesc tuturor celor care lucrează în centrele de vaccinare şi tuturor celor implicaţi, primăriilor care ne-au susţinut. Sperăm că această campanie de vaccinare va continua şi poate până la finalul anului vom avea o rată de vaccinare suficient de mare la nivelul judeţului Botoşani”, a declarat medicul Monica Adăscăliţei.

Deşi încă de la începutul pandemiei specialiştii au preconizat că singura soluţie pentru stăpânirea acesteia va fi apariţia unui vaccin, majoritatea botoşănenilor nu au prea ţinut cont de acest aspect. Acest lucru se poate vedea în cifrele prezentate de autorităţi, Botoşaniul fiind una dintre zonele cu cele mai mici rate de vaccinare din Europa.

Aproximativ 30% dintre botoşăneni s-au vaccinat

La nivelul judeţului Botoşani interesul pentru vaccinare este extrem de scăzut. Astfel, până în prezent 106.783 de persoane au schema completă de vaccinare, adică puţin peste 30%. Până în prezent la nivelul judeţului Botoşani 109.396 de persoane au primit o primă doză de vaccin, 68.301 au primit două doze, iar 20.324 au făcut şi doza booster. În ultimele 24 de ore s-au vaccinat 483 de persoane, în timp ce pe 2 ianuarie s-au vaccinat 82.

La nivelul judeţului, cea mai mare rată de vaccinare este în municipiul Botoşani, unde aproximativ 37% dintre cetăţeni s-au vaccinat, iar cea mai mică este în Ripiceni, aproximativ 7%.

Cifre bune în rândul medicilor

La fel ca la nivel naţional, prima categorie care a avut acces la vaccin a fost personalul medical, iar primul centru de vaccinare a fost chiar la Spitalul Judeţean. La începutul lunii decembrie, peste 650 de angajaţi ai celui mai mare spital din judeţ erau în continuare nevaccinaţi. Datele arătau că se vaccinaseră 87% dintre medici (193 din 231), 77% dintre asistenţi (766 din 995) şi tot atât din rândul personalului auxiliar sanitar (441 din 573).

„A început să crească numărul de persoane care s-au vaccinat şi cu doza booster. Cum am spus de fiecare dată, şi medicii şi toate cadrele medicale sunt oameni înainte de toate şi au dreptul de a alege. În plus, marea majoritate a personalului medical a trecut prin boală. Unii chiar de două ori”, a declarat directorul DSP.

Există însă şi numeroase cadre medicale care se declară împotriva vaccinului, dar şi a măsurilor sanitare.

Penultimii din Europa

Cu un procent de vaccinare puțin peste 40% și cu o rată a mortalității de 267 de decese la un milion de locuitori, într-o situație de la finalul lunii noiembrie, România este pe unul dintre ultimele locuri la vaccinare din Uniunea Europeană.

Suntem urmați doar de Bulgaria, acolo unde procentul de vaccinare era în noiembrie de 29%, iar procentul de mortalitate era de 325 de cazuri la un milion de locuitori.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
10.1 ° C
12.7 °
10 °
86 %
1.8kmh
13 %
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...