joi, aprilie 18, 2024
AcasăLocal BTBani publici pentru pagubele create de comoditatea funcţionarilor

Bani publici pentru pagubele create de comoditatea funcţionarilor

Municipalitatea riscă să fie pusă din nou la plată din cauza unui copac care a căzut peste o mașină. Instanța de judecată a obligat deja Primăria la plata unor daune de 15.600 lei, dar și a dobânzilor aferente, inclusiv a cheltuielilor de judecată, către o firmă de asigurări la care era asigurat autoturismul distrus. Sentința nu este definitivă și a fost atacată cu apel de reprezentanții Primăriei. Prin urmare, procesul va continua la Tribunal.

Incidentul de la care a pornit totul a avut loc pe 24 iunie 2017 când, după o furtună, un tei din parcul Mihai Eminescu s-a prăbușit peste un autoturism VW Passat parcat regulamentar pe strada Viilor, pe un loc concesionat de la municipalitate. Mașina a fost distrusă, însă autoturismul era asigurat CASCO așa că proprietarul l-a dus la un service autorizat, însă costul reparațiilor a fost de 15.600 de lei. Suma a fost decontată imediat, doar că forma de asigurări a deschis un proces la Judecătoria Botoșani și s-a îndreptat împotriva primăriei, care nu ar fi tăiat copacul cu pricina la timp.

Pomul trebuia să fie tăiat

Astfel, în timpul procesului a ieșit la iveală că teiul fusese inclus încă din 11 mai 2017 pe o listă cu 88 de arbori de pe domeniul public care urmau să fie tăiați. Ba mai mult, Agenția pentru Protecția Mediului și-a dat avizul pentru acest lucru pe 8 iunie 2017, copacii de pe acea listă fiind marcați de Ocolul Silvic Botoșani chiar pe 23 iunie 2017, cu o zi înainte de incident când, din cauza unei ploi abundente, activitatea a fost sistată urmând să fie reluată a doua zi.

Doar că pe 24 iunie, din cauza unei furtuni puternice, teiul s-a prăbușit peste gard și a avariat autoturismul VW. Chemați la bară, reprezentanții municipalității au invocat însă cazul fortuit și asta pentru că niciunul din cei 88 de arbori aprobați pentru tăiere nu a căzut la furtunile din acea perioadă, deși mulți dintre ei aveau o stare fitosanitară mult mai rea decât arborele care face obiectul dosarului, erau uscați, cu scoarța defoliată, înclinați, scorburoși etc.

Primăria dă vina pe vânt 

„Prăbușirea ramurii arborelui a fost pur întâmplătoare, neprevăzută și s-a datorat exclusiv acțiunii violente a vântului combinat cu aversele de ploaie specifice perioadei. Mai mult, în vara anului 2017 au avut loc în toată țara fenomene meteo violente, soldate cu căderea unui număr marc de arbori precum și cu alt gen de distrugeri (acoperișuri, stâlpi,tonete) și în alte localități. Prăbușirea unei ramuri sănătoase fără semne de debilitare, mucegai de la tei a fost o situație fortuită, datorită exclusiv de forța violentă a naturii”, au invocat juriștii Primăriei.

Doar că, atunci când au analizat întreg firul evenimentelor, judecătorii au apreciat că din 11 mai 2017 și până s-a procedat la tăierea efectivă a arborilor, respectiv data de 23 iunie 2017 a trecut aproximativ o lună și jumătate, timp în care s-au derulat anevoios și greoi toate formalitățile legale.

Instanţa a stabilit că municipalitatea este vinovată

„Între etapele descrise mai sus s-au scurs perioade nejustificat de mari și s-a pierdut timp prețios fără nici o justificare temeinică. Astfel de la data avizării pentru tăiere din 11 mai și până la obținerea avizului Agenției pentru Protecția Mediului a trecut aproximativ o lună de zile, motivat de faptul că solicitarea avizării din partea Primăriei a fost efectuată abia la data de 30 mai , din motive pur birocratice. Și după obținerea avizului la data de 8 iunie 2017, abia la data de 14 iunie Primăria a solicitat Direcției Silvice marcarea arborilor. Municipiul și Primăria nu au putut oferi justificări pentru care au întârziat procedurile pentru tăierea arborilor, motiv pentru care instanța le va reține culpa în ce privește defectuoasa gestionare a activității de tăiere a arborilor”, au motivat judecătorii.

Așa se face că municipalitatea riscă să scoată din nou bani pentru a plăti pagubele create de copacii care nu au fost tăiați la timp.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
6.5 ° C
6.7 °
4.9 °
96 %
2.7kmh
100 %
joi
6 °
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
14 °
lun
13 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...