spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTBotoşănean denunţat după ce a încercat să mituiască un poliţist

Botoşănean denunţat după ce a încercat să mituiască un poliţist

Șpaga de la Botoșani nu funcționează și la Suceava. S-a convins de acest lucru un tânăr din județ, care a încercat să-l mituiască cu 100 de euro pe un polițiști rutier din județul Suceava pentru a scăpa de o amendă, după ce a trecut pe culoarea roșie a semaforului.

Denunțat, botoșăneanul a fost trimis în judecată și condamnat în primă instanță la un an și patru luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru dare de mită. Decizia instanței nu este definitivă, dar motivarea sentinței se constituie și într-o lecție de drept prin care magistrații au încercat să arate de ce sunt periculoase actele de corupție.

Şoferul a intrat în intersecție pe culoarea roșie a semaforului

În vârstă de 27 de ani, Alin Florin Feraru a mers pe 25 ianuarie 2021 la Suceava, împreună cu trei rude, la volanul autoturismului său personal, un Mercedes Benz, dar în sensul giratoriu din Burdujeni a intrat în intersecție pe culoarea roșie a semaforului. Tras imediat pe dreapta de un echipaj de poliție, botoșăneanul urma să fie sancționat pentru că nu a respectat semnificația culorii roșii a semaforului, mașina avea parbrizul fisurat în aria vizuală, iar autoturismul nu era dotat cu trusă medicală și triunghiuri reflectorizante.

Cum risca să rămână fără permisul de conducere pentru o perioadă, tânărul i-a propus agentului de poliție „să o rezolve altfel”. Ba mai mult, i-a oferit o bancnotă de 100 euro, pe care a lăsat-o să cadă direct pe procesul verbal pe care îl completa polițistul. Ce nu a știut botoșăneanul a fost că polițistul avea bodycam-ul pornit, iar întreaga scenă a fost filmată și înregistrată audio. Fără să-l atenționeze, polițistul i-a cerut să-l însoțească la sediu, iar acolo botoșăneanul a fost denunțat.

Cazul a ajuns în atenția celor de la Anticorupție, iar botoșăneanul a fost trimis în judecată. Probele zdrobitoare au fost înregistrările făcute de bodycam, care au fost depuse la dosar, dar și imaginile surprinse de camerele de supraveghere aflate în sensul giratoriu.

Dialog fără dubii surprins de cameră

În timpul procesului, judecătorii au decis să vizioneze imaginile, iar dialogul surprins a fost fără dubii.

Polițist – Pentru dotare incompletă sancțiunea e iarăși până la 725 lei…

Alin Florin Feraru (AFC)– Haideți poate o rezolvăm altfel, domnule

polițist – Vă place cum arată numărul ăla?

AFC – Poate rezolvăm altfel

polițist – … o rezolvăm. Eu închei un proces verbal, vă rețin permisul și certificatul … dumneavoastră îl semnați sau nu îl semnați

AFC – Poate o rezolvăm altfel, vă rog frumos. Vă fac o cinste acolo, ceva ..

polițist – Ce cinste?

AFC – Cât mă costă ca să …?

În plus, din înregistrarea audio-video efectuată cu bodycam-ul personal al polițistului reiese că, la solicitarea agentului de poliție, botoșăneanul a plecat la autoturismul său, însă a revenit și i-a spus agentului de poliție „Lăsați aicea!”, după care a introdus prin geamul deschis al portierei stânga-față o bancnotă de 100 de euro pe care a lăsat-o pe procesul verbal pe care îl completa agentul de poliție, spunându-i: „Luați, vă rog frumos să mă iertați”, iar la întrebarea agentului de poliție ce reprezintă bancnota inculpatul i-a răspuns „Să mă iertați pentru amendă, pentru …” .

Fapte recunoscute în instanţă

Ajuns în instanță, botoșăneanul a recunoscut totul, pentru a scăpa cu o pedeapsă mai blândă. Doar că judecătorii nu au putut să treacă cu vederea cele întâmplate și l-au condamnat la închisoare cu suspendare. Sentința a fost pronunțată pe 15 decembrie 2021 de către Tribunalul Suceava, iar motivarea judecătorilor a fost în fapt o lecție.

„Corupția constituie o formă de poluare a vieții sociale; faptele de natura celei reținută în sarcina inculpatului reprezintă un pericol social major pentru societate prin vătămarea sau punerea în pericol a desfășurării activității statului și tuturor sectoarelor vieții sociale. Ea este privită ca un fenomen social expresie a unor manifestări de dereglare normativă, de diluare a moralității sociale sau de dereglare spirituală și consecință a stării în care se află societatea atât macro-social cât și individual”, au menționat magistrații în sentință. Potrivit acestora, corupția „reprezintă un abuz de putere, ca rezultat al funcției sau puterii financiare a persoanei care se impune pe eșichierul corupției în scopul obținerii de avantaje materiale sau alte foloase, titluri, publicitate, exonerare de răspundere”.

„Corupția nu înseamnă doar darea/luarea de mită, traficul de influență și primirea de foloase necuvenite ci mai mult, renunțarea la respectul față de lege și morală. Fenomenul social al corupției este inamicul deosebit de periculos al vieții sociale civilizate, organizate statal, a ordinii de drept, a democrației, dinamica sa spectaculoasă putând determina disoluția, dispariția acestora. De aceea, acțiunea împotriva corupției vizând prevenirea, descoperirea și sancționarea fermă, severă și eficientă a faptelor de corupție a devenit nu numai o necesitate fundamentală a societății civilizate, ci și o realitate obiectivă în comunitatea internă și internațională”, au adăugat judecătorii.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.7 ° C
14.3 °
13.6 °
48 %
3.3kmh
93 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...