sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTDebut de an cu facturi majorate la încălzirea centralizată (video)

Debut de an cu facturi majorate la încălzirea centralizată (video)

Întruniţi astăzi, 6 ianuarie, în şedinţă de îndată, consilierii municipali au aprobat preţul local al energiei termice facturate populaţiei. Astfel, dacă în decembrie 2021 clienţii casnici ai Modern Calor au plătit 168,07 lei pe gigacalorie, fără TVA, începând cu această lună ei vor plăti 258,56 lei pe gigacalorie, fără TVA. Practic, preţul local facturat populaţiei a fost majorat cu 53,84%.

Aceste creșteri se datorează unei creșteri medii a prețului gazelor de circa 120% pentru gaze naturale livrate din rețeaua de distribuție, de 140% a prețului gazelor naturale livrate din rețeaua de transport și cu circa 23% a prețului cărbunelui, față de valorile luate în calcul pentru bonusul și prețurile energiei termice valabile până la 23 octombrie 2021. De asemenea, prețul certificatelor CO2 care trebuie cumpărate de producători a crescut cu 45% față de prețul luat în calcul la ultima ajustare de bonus și preț al energiei termice”, se arată în raportul de specialitate.

Noul cost total al gigacaloriei, de 517,12 lei, va fi plătit în mod egal de către clienţii casnici şi municipalitate. Astfel, clienţii casnici ai Modern Calor vor plăti 258,56 lei pe gigagalorie, o sumă similară revenind de plată şi primăriei. Spre exemplu, modificarea preţului de facturare către populaţie, în cazul unui apartament cu două camere unde locuiesc trei persoane, va determina o creştere a facturii de la 213,45 de lei, la 328,37 de lei, pe luna ianuarie.

Subvenţie de peste 5,8 milioane de lei pe trei luni

Calculele realizate la nivelul Modern Calor, arată că în luna ianuarie subvenţia care trebuie achitată de la bugetul local va fi de 1.974.364,16 lei. În februarie subvenţia va fi de 1.856.202,24 de lei, pentru ca în martie să fie de 1.997.376 de lei. Practic, pentru perioada ianuarie – martie 2022, municipalitatea va trebui să plătească Modern Calor, în contul subvenţiei, 5.827.942,40 de lei.

Persoanele vulnerabile beneficiază de ajutor de la stat pentru plata încălzirii. Pentru perioada 1 noiembrie – 31 martie au fost înregistrate aproximativ 1200 de cereri.

Niciun consilier local nu a dorit să ia cuvântul, deşi ar fi fost multe de spus, în condiţiile în care subvenţia se acordă din sumele plătite în contul impozitelor şi taxelor de toţi botoşănenii, cei mai mulţi dintre ei neavând nicio legătură cu societatea de termoficare. La această dată, Modern Calor mai are aproximativ 10.000 de clienţi casnici. Se pare că aleşii locali au ţinut cont de faptul că a fost prima şedinţă din acest an, convocată în zi de mare sărbătoare.

Proiectul a întrunit 12 voturi „pentru” (nouă consilieri de la PSD, cei doi aleşi locali de la USR – Raluca Curelariu şi Marcel Ghiorghiţă şi Liviu Toma – PRO România). Au votat împotrivă consilierii liberali Cătălin Flutur, Andrei Amos şi Cătălin Boboc. S-au abţinut de la vot liberalii Monica Adăscăliţei şi Eugen Ţurcanu.

De la şedinţă au lipsit  Marian Murariu, Bogdan Buhăianu (PSD) şi Ada Macovei, Cătălina Lupaşcu, Maricel Maxim, Daniel Botezatu (PNL).

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
3.3 ° C
5.6 °
2.8 °
91 %
2.3kmh
23 %
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °
mie
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...