spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTDecizie definitivă în „Dosarul păcănelelor”. Nimeni nu va ajunge în pușcărie

Decizie definitivă în „Dosarul păcănelelor”. Nimeni nu va ajunge în pușcărie

Decizie finală în „Dosarul păcănelelor”. După aproape șase ani de procese, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au dat joi, pe 6 ianuarie a.c., verdictul final. Astfel, principalii actori ai afacerii au fost condamnați, dar s-au ales cu pedepse cu suspendare. În schimb, au existat și persoane trimise în judecată care au fost achitate. Sentința a venit după ce magistrații instanței supreme au admis atât apelul declarat de procurorii anticorupție, dar și de inculpați.

Achitat în primă instanță de judecătorii suceveni, Ioan Teodorescu, fostul inspector de la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) a fost condamnat la trei ani închisoare pentru luare de mită, dar ÎCCJ a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. De asemenea, s-a dedus din pedeapsă perioada petrecută de acesta în spatele gratiilor. În plus, judecătorii au dispus confiscarea de la acesta a 23.600 lei și 3.050 euro, bani rezultați din activitatea infracțională.

La rândul său, omul de afaceri Costel Calistru a fost condamnat la un an, o lună și 20 de zile închisoare, tot cu suspendare. Și omul de afaceri Ștefan Viorel Dănuță s-a ales cu o pedeapsă rezultantă de doi ani, cinci luni și 10 zile de închisoare, de asemenea cu suspendare, iar un alt om de afaceri din județul Neamț, Silviu Spiridon, a fost condamnat la un an închisoare cu suspendare și o amendă de 10.000 lei, toți fiind găsiți vinovați pentru dare de mită și desfășurare de activități din domeniul jocurilor de noroc fără licență sau autorizație.

De pedepse nu au scăpat nici firmele prin intermediul cărora s-au derulat afacerile. Potrivit sentinței, DV Consulting SRL a fost obligată la plata unei amenzi de 100.000 lei pentru desfășurare de activități din domeniul jocurilor de noroc fără licență sau autorizație, iar în cazul societăților Trans Expres SRL, DV Consulting SRL, Panayotiss SRL, toate din Botoșani, și Marsesi SRL Neamț, instanța a dispus dizolvarea acestora.

Afacerile ilegale cu aparatele de joc s-au lăsat însă și cu niște costuri uriașe. Astfel, Costel Calistru a fost obligat să plătească, în solidar cu Panayotiss SRL Botoșani, 180.781 lei. La rândul lui, Ștefan Viorel Dănuță a fost obligat să plătească în solidar cu DV Consulting SRL Botoşan suma de 1.596.166,6 lei și alți 365.971 de lei în solidar cu Trans Expres SRL. Și Silviu Spiridon a fost obligat să plătească în solidar cu Marsesi SRL suma de 180.781 de lei, sumele reprezentând taxa de licență, taxa aferentă autorizației de exploatare a jocurilor de noroc şi taxa de viciu pentru aparatele exploatate ilegal. La acești bani se adaugă toate accesoriile fiscale, care vor fi calculate începând cu data de 14 noiembrie 2015, până la data achitării integrale a sumelor.

În rest, judecătorii ÎCCJ au menținut celelalte dispoziții ale hotărârii Curții de Apel Suceava. Prin urmare, instanța a dispus confiscarea celor 125 de aparate de joc care au funcționat ilegal. În plus, polițistul Ionuț Stărică, soția acestuia avocata Aura Stărică și Dragoș Pânzariu Constantin. au rămas achitați. Toți inculpații vor fi supuși unor termene de supraveghere. Potrivit deciziei judecătorilor, pentru anumite intervale de timp ei vor trebui să respecte mai multe obligații stabilite de instanță. În plus, ei vor trebui să presteze muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei Botoșani sau în cadrul Muzeului Județean Botoșani.

Scandalul a izbucnit în toamna lui 2015, când, în urma unei anchete a procurorilor Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava, a ieșit la iveală că o serie de firme din Botoșani, Iași și Neamț folosesc aparate de jocuri de noroc fără licență, acestea fiind protejate de inspectorul ONJN Ioan Teodorescu, care îi anunța de eventualele controale și îi învăța cum să scape de sancțiuni. Dosarul a fost trimis în judecată în februarie 2016, dar în Camera Preliminară ÎCCJ a anulat toate interceptările realizate în cauză pe motiv că acestea au fost realizate ilegal.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10 ° C
10 °
9.4 °
96 %
3.6kmh
100 %
mie
19 °
joi
19 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...