sâmbătă, iunie 10, 2023
AcasăLocalFals procuror DIICOT condamnat definitiv pentru înșelăciune și fals în înscrisuri oficiale

Fals procuror DIICOT condamnat definitiv pentru înșelăciune și fals în înscrisuri oficiale

Dorohoianul Sorin Alin Verincianu, supranumit și „escrocul cu o mie de fețe”, a fost condamnat definitiv pentru ultima șarlatanie în care s-a dat procuror DIICOT. Acuzat de înșelăciune și fals material în înscrisuri oficiale, el s-a ales cu o pedeapsă totală de cinci ani și șapte luni de închisoare, la care se adaugă alte 156 de zile de detenție, acestea din urmă reprezentând resturi de pedeapsă din condamnările mai vechi. În plus, el a fost obligat să restituie unei victime 11.500 de euro. Condamnarea definitivă a venit miercuri, 5 ianuarie a.c., printr-o decizie a Curții de Apel Suceava, care i-a respins apelul formulat împotriva hotărârii dispusă în cauză de Judecătoria Rădăuți (județul Suceava) în septembrie 2021.

Escroc cu BMW și girofar

Această ultimă escrocherie a fost comisă în primăvara lui 2020, după ce Sorin Alin Verincianu a dat buzna, în timpul unei slujbe religioase, în biserică neoprotestantă din Vicovu de Jos (județul Suceava). Dorohoianul venise cu un BMW negru, cu girofar de poliție și cu stroboscoape, dându-se procuror al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). Sub privirile credincioșilor uluiți, el a intrat în biserică sub pretextul că urmărește o persoană suspectă, a urcat și în balconul lăcașului de cult, după care a plecat la fel de repede. Câteva zile mai târziu, însă, falsul procuror s-a întâlnit cu pastorul bisericii, Ilie T., pe care l-a păcălit susținând că-l poate ajuta într-un proces legat de moștenirea unei suprafețe de pământ.

„Filaje” și convorbiri false cu polițiștii de la Urmăriți

În acest context, Verincianu a susținut că are inclusiv calitatea de avocat. Și, pentru a crea impresie, la una dintre multele întâlniri cu victima, țeparul a apărut îmbrăcat chiar în robă susținând că abia a ieșit de la un proces și nu a reușit să se schimbe. Ba mai mult, au existat zile în șir când dorohoianul ajungea în zona Vicov, îl suna pe un localnic pe care îl ruga să-i conducă BMW-ul, pe motiv că el ar fi prea obosit, și mergea pe ruta Vicovu de Jos – Vicovu de Sus – Straja – Brodina. În dreptul unor locuințe, el îi spunea localnicului să încetinească, după care vorbea la telefon, cerea legătura la „Departamentul urmăriți”, își declina identitatea falsă „V.S.” și un cod de identificare din cifre, apoi spunea că la locația respectivă nu este nimeni, sau este și se poate interveni.

Adeverință falsă emisă în numele ISU 

Escrocheria a ieșit la iveală în septembrie 2020, când pastorul a descoperit pe internet un articol al publicației “Sătmăreanul” în care așa-zisul procuror era prezentat ca fiind un escroc. Când i-a văzut fotografia în respectiva publicație, Ilie T. a realizat că a fost păcălit și a făcut plângere la poliție. Cu ocazia cercetărilor a reieșit că dorohoianul a mai păcălit un bărbat din zona Vicov, căruia i-a emis o adeverință falsă, vorba vine eliberată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina”, care îi dădea acestuia dreptul să circule „nelimitat, la orice oră din zi și din noapte, în perioada stării de urgență”, fiind voluntar ISU. Arestat în aprilie 2020, Sorin Alin Verincianu a făcut uz de dreptul de a nu da declarații, după care a invocat diverse bazaconii. Doar că, atunci când s-a văzut trimis în judecată, escrocul a ales calea cea mai ușoară pentru el. Știind ce-l așteaptă, a cerut să fie judecat în formulă simplificată. Asta tocmai pentru a beneficia de o pedeapsă mai blândă.

„Inculpatul nu prezintă nicio garanție că nu se va deda din nou la infracțiuni”

Doar că judecătorii nu s-au lăsat impresionați și l-au trimis din nou la pușcărie. „Din probele administrate în cauză rezultă că inculpatul a săvârșit faptele reținute în sarcina sa, iar lăsarea sa în liberate ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publică, inculpatul neprezentând nicio garanție că nu se va deda din nou la comiterea de infracțiuni. (…) Instanța reține că infracțiunile pentru care este cercetat inculpatul, au o rezonanță deosebită în rândul opiniei publice putând determina un sentiment de insecuritate și de neîncredere în actul de justiție în condițiile în care față de acesta, s-ar dispune punerea sa în libertate”, au arătat judecătorii.

Val de înșelăciuni în haine de preot sau avocat

Această țeapă, în care s-a dat drept procuror, a venit după un val de înșelăciuni comise de Alin Sorin Verincianu de-a lungul anilor, combinate uneori cu șantaj. Când nu era arestat sau închis pentru executarea pedepselor, dorohoianul era mereu în căutare de victime, pe care le escroca de bani, dându-se rând pe rând preot, ziarist sau avocat. Printre victimele lui s-a aflat și un vasluian, care dorea să plece la muncă în străinătate. Atunci, Verincianu a dat un anunț pe olx.ro, atribuindu-și calitatea de avocat, păcălindu-l pe vasluian cu aproape 5.000 de lei.

Victime abordate în ușa Parchetului

Individul nu are niciun fel de scrupule. În iulie 2015, el a racolat câteva victime chiar din ușa Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, Nu i-a păsat că procurorii sunt la doi pași de el. Individul s-a dat drept avocat și le-a păcălit pe două femei susținând că îi poate scoate din arestul poliției pe nepoți acestora. Sub acest pretext, el a cerut diverse sume de bani, în mai multe tranșe, invocând achitarea unor taxe. În total, ar fi primit aproape 1.500 de euro, dar și alți 1.500 de lei, oferiți de două femei.Ulterior, una dintre victime a realizat că totul este o escrocherie și a făcut plângere la poliție, cercetările finalizându-se în 2018, când Verincianu a fost trimis în judecată.

Lux pe banii victimelor

Interesant este că banii primiți de la victime sunt folosiți de escroc pentru a crea o impresie bună, pozând în persoană onorabilă. Astfel, pentru a-și impresiona victimele, dorohoianul închiriază mașini de lux. Ba mai mult, el și-a cumpărat în trecut inclusiv robe specifice avocaților, dar și haine mai elegante.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
28.6 ° C
28.6 °
28.6 °
88 %
3.6kmh
100 %
sâm
25 °
Dum
21 °
lun
12 °
mar
16 °
mie
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Preocuparea ca orașul să miroase frumos are din ce în ce mai mulți adepți implicați.

EDITORIAL

Recenta confruntare dintre primarul PSD Cosmin Andrei și consilierul local PNL Eugen Turcanu nu mai miră pe nici un botoșănean care a urmărit cât...

EPIGRAMA ZILEI

Marea mea nedumerire Tot nu s-a elucidat: Oare lanțul de iubire Poate fi sudat? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...