Paradox cu arbori tăiaţi pentru un nou parc (video)

Parcul Mihai Eminescu se va extinde în zona fostului ştrand. Cu fonduri europene, municipalitatea va amenaja pe o suprafaţă de 4000 de metri pătraţi o zonă de recreere. Primarul Cosmin Andrei a anunţat că a fost semnat contractul, firma care a câştigat licitaţia fiind Alero Botoşani. „A fost semnat ordinul de începere a lucrărilor, chiar dacă este sezonul rece”, declara edilul la finele anului trecut.

„Nu erau copaci de folos”

Constructorul a demarat lucrările în luna decembrie, terenul fiind eliberat de mare parte din vegetaţie. În zonă au mai rămas doar două grămezi de resturi vegetale. Deşi prin documentaţie se specifica faptul că defrişările vor fi minime şi se vor limita la arborii uscaţi, în realitate s-au tăiat şi copaci care nu erau uscaţi. Dovadă sunt cioatele rămase lângă gardul care delimitează zona de terenul de fotbal, dar şi cioatele mari scoase din pământ cu ajutorul unor utilaje. Practic, au mai rămas câţiva copaci la intrare, lângă o baracă din tablă şi câţiva arbori în celalalt capăt al terenului, care formează aşa zisa lizieră. „Materialul propus pentru aleile pietonale este gazonul înierbat natural. Intervenţiile de amenajare peisagistică propuse nu afectează structura lizierei şi a arborilor existenţi, urmărindu-se păstrarea integrităţii peisajului natural”, se mai arată în documentaţie.

Nu erau copaci de folos. Unii copaci erau uscaţi. Mai erau nişte nuci care făceau două – trei nuci, în rest aveau crengile uscate. Au mai tăiat o răchită”, a explicat un botoşănean. Un alt botoşănean a salutat faptul că parcul va fi extins, însă a recomandat edililor să aibă în vedere plantarea mai multor copaci în zonă.

Întrebat dacă au fost tăiaţi şi copaci care nu erau uscaţi, primarul Cosmin Andrei a răspuns că se va documenta şi va oferi un răspuns în cursul zilei de astăzi.

Proiect pe bani europeni

Terenul respectiv s-a aflat în planurile municipalităţii încă din timpul mandatului primarului Ovidiu Portariuc. La deschiderea terenului de joacă amenajat în locul fostelor sere, edilul spunea atunci că va fi amenajat şi terenul care era în paragină.

Pe 7 februarie 2020, consilierii municipali, întruniţi în şedinţă extraordinară, au votat două proiecte de hotărâre care vizează „Amenajarea zonei de recreere strada Vârnav, 17 A” şi indicatorii tehnico economici ai acestei investiţii.

Bugetul proiectului este de 3.372.012,10 lei, din care 2.858.526,29 de lei reprezentând contribuţia UE. Finanţarea nerambursabilă este asigurată în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa 4, Sprijinirea dezvoltării urbane durabile prin realizarea de activităţi destinate îmbunătăţirii mediului urban. Această finanţare se acordă pentru reconversia funcţională şi/sau reutilizarea unor terenuri şi suprafeţe abandonate şi neutilizate din interiorul municipiilor reşedinţă de judeţ şi transformarea lor în zone de agrement şi petrecere a timpului liber pentru comunitate.

Pistă de alergare şi bănci smart

Proiectul include: alei (1908 de metri pătraţi), spaţii verzi (1.854 de metri pătraţi), o pistă de alergare (307,56 de metri pătraţi), împrejmuire (309 de metri liniari), fântână arteziană (şapte metri pătraţi), două cişmele, bănci. Vor fi amplasate în zonă şase bănci smart (bănci alimentate solar care oferă energie electrică gratuită în aer liber, tuturor dispozitivelor mobile – n.r.). În zonă va fi realizat sistemul de iluminat public, dar şi un sistem de supraveghere video. Potrivit contractului, lucrările trebuie finalizate până pe 31 octombrie 2022.

Deja ai votat!