Uniţi în credinţă la slujba de Bobotează (video)

Mii de credincioşi botoşăneni au participat astăzi la slujbele oficiate în biserici, la marea sărbătoare Botezul Domnului. După Sfânta Liturghie, a fost oficiată slujba de sfinţire a Aghesmei Mari.

La Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, slujba a fost oficiată de preoţii Grigore Diaconu, Visarion Vizitiu şi Gabriel Ţifrea.

În finalul Sfintei Liturghii, preotul Gabriel Ţifrea a vorbit despre măreţia acestei slujbe de sfinţire a apei celei mari, care se face o singură dată pe an şi care ne aminteşte de Botezul Domnului, când Mântuitorul Iisus Hristos a sfinţit apele prin intrarea în Iordan cu preacuratele sale picioare. „Vedem cu ochii sufletului, odată cu Ioan Botezătorul, Duhul Sfânt coborându-se ca un porumbel deasupra capului Mântuitorului. Auzim şi noi, cu acelaşi Sfânt Botezător, glasul din cer al lui Dumnezeu Tatăl. Minunată e această arătare a Preasfintei Treimi la râul Iordan. Prezenţa frăţiilor voastre aici, în număr destul de mare, este un semn al măreţiei acestui praznic al Botezului Domnului, pe de o parte, iar pe de alta, a dorinţei de a duce acasă, în vase curate, Sfânta şi Marea Agheasmă pentru evlavioasă întrebuinţare”, a declarat Gabriel Ţifrea.

“Izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie”

Preotul s-a referit apoi la foloasele Aghesmei Mari, modul de întrebuinţare şi de păstrare.

Referitor la Agheasma Mare vom citi această rugăciune în cadrul căreia se va regăsi următorul fragment <şi dă ei dar de vindecare şi binecuvântare tot anul, fă-o izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, de puterile cele potrivnice neajunsă, plină de putere cerească, ca tuturor celor ce se vor se stropi şi vor gusta dintrânsa să le fie spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor, spre tot folosul de trebuinţă>”, a spus Gabriel Ţifrea.

Acesta a reamintit că Agheasma Mare se consumă pe nemâncate, timp de nouă zile, începând cu ajunul Bobotezei, până pe 14 ianuarie. Aşadar, până pe 14 ianuarie, Agheasma Mare poate fi folosită pentru a bea câte puţin, dimineaţa înainte de a mânca şi după ce rostim cel puţin rugăciunea Tatăl Nostru. Mai poate fi consumată, de asemenea, în zile de post sau ajunare, sau la sărbători mari, fie înainte, fie după slujba de la biserică. Atunci când luăm Agheasmă Mare şi anafură, întâi luăm agheasma. „Agheasma Mare este întrebuinţată de preoţi pentru a stropi casele dumneavoastră, în zilele ce preced praznicul Bobotezei. Tot cu Agheasmă Mare se sfinţesc icoanele, crucile, veşmintele preoţeşti, vasele liturgice, adică Sfântul Potir şi Sfântul Disc şi altele. De Asemenea, frăţiile voastre obişnuiţi să stropiţi casele, livezile, viile, holdele, mai ales în această perioadă. Este un lucru foarte bun acesta, având în vedere că întreaga fire înconjurătoare are nevoie de sfinţire. De aceea, trebuie să avem un respect deosebit faţă de acest dar dumnezeiesc. Agheasma se păstrează cu atenţie, ferind-o de întinare”, a arătat preotul.

Potrivit acestuia, Agheasma Mare trebuie ţinută într-un loc deosebit din locuinţă, într-una din încăperile destinate unor activităţi mai pioase şi nu la un loc cu toate celelalte obiecte de uz casnic, în bucătărie, cămări, alături de sticle cu alt conţinut. Dacă de la un an la altul agheasma prisoseşte, cea veche, deşi nu este stricată şi nu se strică niciodată, se varsă în locuri curate, ferite de întinare, de regulă în pământ, la flori, la rădăcina florilor.

“Este nevoie de o viaţă virtuoasă, o viaţă în care transfigurăm credinţa în faptele bune”

Gabriel Ţifrea a atras atenţia că trebuie să ne ferim ca de foc de orice întrebuinţare străină de duhul ortodoxiei. „Ştim că, din păcate, s-a înmulţit în ultima vreme numărul dezlegătoarelor, al descântătoarelor sau altora asemenea, care, profitând de necazurile oamenilor, dar şi de ignoranţa lor, recomandă fel de fel de reţete pentru aşa zise dezlegări de farmece, reţete care includ uneori şi Agheasma Mare sau Mică. Să nu cumva să le daţi ascultare căci faceţi un lucru diavolesc şi nu creştinesc. Nici nu vi se rezolvă necazul şi săvârşiţi şi un păcat foarte mare. Canoanele sfinţilor părinţi opresc de la împărtăşanie pe cei ce apelează la astfel de vrăjitorii. Aceste lucruri vă vor ajuta în folosirea cu evlavia cuvenită a Aghesmei Mari. Nu este suficientă gustarea din Agheasmă spre sfinţirea noastră, a caselor şi a ţarinilor, ci mai ales este nevoie de o viaţă virtuoasă, o viaţă în care transfigurăm credinţa în faptele bune. Pentru aceasta să ne ţinem mereu strânşi în jurul maicii noastre, bisericii, ca în ziua de astăzi. Rugăm pe bunul Dumnezeu să vă împlinească toate cererile cele spre mântuire, prin gustarea şi stropirea cu această apă sfinţită. Amin”, a concluzionat preotul Gabriel Ţifrea.

Slujba de sfinţire a apei a avut loc în curtea bisericii, lângă troiţa închinată Eroilor de la Revoluţie. În final, credincioşii au stat la rând pentru a primi Agheasma Mare. Aceasta a fost împărţită de cei trei preoţi.

Deja ai votat!