spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTProfesor de la Liceul Pedagogic premiat la Gala Angelica Gherman

Profesor de la Liceul Pedagogic premiat la Gala Angelica Gherman

Dragoş Racu, tânărul profesor de la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”, este cel de-al nouălea premiant al Galei Angelica Gherman.

Întrucât o mare parte a activităţii Asociaţiei B-Right Media din acest an a fost dedicată proiectului european transfrontalier „CreaFuture- Creative Workforce for Cross Border Future”, organizatorii Galei Angelica Gherman au decis ca ediţia a noua să se centreze tot pe creativitate, mai exact pe premierea facilitatorului creativ al anului. Acesta a fost nominalizat din rândul absolvenţilor cursurilor Creafuture, în baza implicării pe tot parcursul derulării proiectului, atât în etapa de desfăşurare a cursurilor, cât şi în cadrul laboratorului nonformal de creativitate.

Câştigătorul a fost anunţat în cadrul Galei ce a avut loc în data de 5 ianuarie 2022, zi în care Angelica Gherman ar fi trebuit să-şi serbeze ziua de naştere. Dragoş Racu a primit diploma pentru „Facilitatorul creativ al anului”, alături de o finanţare de 1000 de lei pentru un proiect educativ pe care îl va derula până la sfârșitul acestui an. Asociaţia B-Right Media va oferi consultanţă și mediatizare gratuită pentru derularea acestui proiect.

„Dezvoltarea creativității elevilor mei a devenit o prioritate”

Originar din Târgu Jiu, Dragoş Racu are o experienţă didactică de opt ani, în prezent activând ca profesor de geografie la Liceul Teoretic ˝Nicolae Iorga˝. El s-a declarat surprins de primirea premiului, dar în acelaşi timp responsabil de a duce mai departe cele învăţate pe parcursul proiectului:

Am primit un imbold care mi-a schimbat puțin percepția despre ceea ce fac. În ultimul an, de când s-a încheiat acest curs, mi-am focusat întreaga perfecționare spre acest aspect, al creativității. Creativitatea a devenit totodată o idee implementată în întreaga mea activitate didactică și dezvoltarea creativității elevilor mei a devenit totodată o prioritate, un obiectiv major pentru mine. Ce cred eu că am descoperit că este creativitatea… Aveam o percepție un pic diferită înainte de a participa la acest curs, trăiam cu impresia că, creativitatea este un talent, o calitate înnăscută de care se bucură foarte puțini oameni. Printre care eu nu mă număram. Am descoperit pe parcursul acelor zile că, creativitatea este mai degrabă o abilitate care poate fi exersată, perfecționată prin exercițiu și prin practică”- Dragoş Racu.

Despre Angelica Gherman și despre eveniment

ANGELICA GHERMAN, în memoria căreia Asociaţia B-Right Media organizează anual această Gală, a fost şi va rămâne în amintirea tuturor ca o învăţătoare şi autoare de cărţi şcolare cu un palmares impresionant care cuprinde: 21 de cărţi şcolare apărute și patru în curs de apariţie, toate editate la Bucureşti; tiraje însumând peste 300.000 de exemplare distribuite în întreaga ţară şi în Republica Moldova, în librăriile tradiţionale şi virtuale; 37 de ani de carieră la catedră; sute de elevi cărora le-a îndrumat primii paşi în şcoală; diploma „Gheorghe Lazăr – clasa I”, obţinută în anul 2007 şi diploma „Educatorul Deceniului” decernată de Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi, respectiv Diploma de Merit în domeniul Educaţie, acordată de Primăria Municipiului Botoşani la prima ediţie a Galei Valorilor Feminine, în anul 2009. Angelica Gherman s-a stins din viaţă la 1 martie 2012, după ce, timp de mai mulţi ani, s-a luptat cu o boală necruţătoare.

Gala Angelica Gherman a fost lansată oficial la 1 martie 2013

În cadrul primei ediții a fost decernat premiul pentru Învățătorul Debutant al Anului 2013. În urma evaluării dosarelor, câștigătoare a fost desemnată Lucia Bianca Ababei, învățător la Școala Gimnazială „Grigore Antipa” Botoșani.

Ediţia din anul 2014 a competiţiei a venit cu un format nou, întrucât și-a propus recunoaşterea meritelor învăţătorilor din judeţ cu activitate deosebită la catedră, indiferent de vechimea în învățământ, vârstă, de mediul urban sau rural în care se află școală unde își desfășoară activitatea. La ediţia din 2014, a fost desemnată câştigătoare Mariana Agache, învăţător la Şcoala cu clasele I-VIII „Stefan cel Mare” Botoşani.

Formatul a fost păstrat şi în cadrul ediţiei 2015, fiind desemnată câștigătoare Adriana Cojocariu, învățător la Școala Gimnazială nr. 13 din Botoșani. La propunerea juriului, în cadrul ediției 2015 a fost acordată pentru prima dată Diploma de Excelență pentru întreaga activitate didactică Elenei Apăștinii, învățător la Școala Gimnazială nr. 13 Botoșani.

Ediția 2016 a adus o nouă schimbare de format. Gala a avut loc în incinta Centrului Multifuncțional Angelica Gherman, deschis de Asociația B-Right Media în parteneriat cu Școala Gimnazială nr. 13 Botoșani, în perioada de sustenabilitate a proiectului POS DRU „Și eu vreau la școală!”. În cadrul evenimentului au fost oferite următoarele distincții: Diploma “Învățătorul debutant al anului”, adjudecată de Cornelia Pîrvu, învățător la Școala Gimnazială nr. 1 din Dângeni; Diploma pentru întreaga activitate didactică, înmânată lui Constantin Barbu, învățător la Școala Gimnazială nr. 11, Botoșani; Diplomă de Recunoștință, acordată Școlii Gimnaziale nr. 13 Botoșani, pentru proiectele implementate pentru a păstra vie memoria Angelicăi Gherman, fost cadru didactic al unității de învățământ.

În  ediția 2017, s-a premiat cel mai bun proiect educațional, depus de un învățător din municipiul sau județul Botoșani, cuantumul premiului fiind de 1000 lei. Premiul a fost adjudecat de Florentina Dănilă, de la Liceul Pedagogic ”Nicolae Iorga” Botoșani. De asemenea, au fost  acordate: Diploma de Excelență pentru întreaga activitate didactică Dorinei Buzdugan și Diploma de apreciere pentru Învățătorul debutant al anului 2017 pentru Alina Enache, învățător în comuna Mihai Eminescu.

Ediția 2018 le-a oferit posibilitatea părinților elevilor, colegilor, cunoștințelor, colaboratorilor sau prietenilor să nominalizeze pentru premiul cel mare un învățător cu activitate deosebită la catedră. Marea câștigătoare a ediției a fost Marinela Mihai. Pentru întreaga carieră au fost premiate cu diplomă de excelență Viorica Saucă și Elena Părpăluță, de la Școala cu clasele I-VIII nr. 13 Botoșani, iar diploma de apreciere pentru start în cariera didactică a fost adjudecată de Petronela Bejnariu, de la Școala Gimnazială Dobârceni.

Ediția 2019 a venit cu o nouă schimbare de format, în sensul că beneficiarii premiului au fost elevi de clasa a XII-a ai profilului pedagogic de la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani. În contextul Centenarului învățământului pedagogic la Botoșani, viitorii absolvenți ai acestei prestigioase instituții de învățământ au fost motivaţi să urmeze cariera de învățător căreia Angelica Gherman i s-a dedicat o întreagă viață. În urma concursului, au fost acordate 11 menţiuni şi trei premii (Premiul I – Delia Luminiţa Negru, Premiul al II-lea – Andreea Daniela Prepeliţă, Premiul al III-lea – Anamaria Andreea Şchiopu).

Anul 2020 a fost altfel. Pentru că întreaga educaţie botoşăneană a fost afectată de criza sanitară, organizatorii galei şi-au îndreptat atenţia asupra elevilor de ciclu primar, cei care au trebuit să se adapteze la o viaţă nouă, sub imperiul online-ului. S-au acordat trei premii- Premiul I – un set tabletă + tastatură +stylus + mouse, Premiul al II-lea – un smartphone, Premiul al III-lea – o multifuncţională şi 3 mențiuni constând într-un set de caşti cu microfon.  Marele premiu a mers la elevul de clasa a patra Iosif Băltuţă, de la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Flămânzi.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
12.7 ° C
12.8 °
11.6 °
93 %
1.7kmh
56 %
joi
17 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...