Bărbat condamnat după o tragedie provocată de propria neglijență

Un bărbat din comuna Bălușeni, care și-a ucis propriul copil după ce s-a răsturnat cu faetonul, a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Botoșani la un an și șase luni închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru ucidere din culpă. Sentința a fost pronunțată pe 7 ianuarie a.c., însă nu este definitivă.

Tragedia a avut loc pe 8 octombrie, când bărbatul, Valentin Petru Balan, acum în vârstă de 48 de ani, și-a luat cei doi copii și a mers pe imașul „Bârlădeanca”, unde a încercat să potcovească calul, însă nu a reușit. Din acest motiv, el a decis să se întoarcă la domiciliu. Pe scândura din față a atelajului au urcat și cei doi copii, dar pe traseu calul s-a speriat și a luat-o la galop, fără ca el să îl poată struni, iar faetonul s-a izbit într-un cap de pod.

În urma impactului, atelajul s-a răsturnat, iar bărbatul și cei doi copii au fost aruncați la câțiva metri. Toți au fost răniți, însă băiatul în vârstă de 8 ani, Robert Mihăiță, a decedat pe loc, iar bărbatul și celălalt copil în vârstă de șase ani au fost transportați la spital. Cercetările aveau să arate că, înainte de a pleca la pășune, bărbatul băuse aproape 500 ml de țuică. De altfel, în momentul în care i s-au recoltat probele de sânge, bărbatul avea o alcoolemie în sânge de 2,55 g%o.

După finalizarea cercetărilor, bărbatul a fost trimis în judecată și găsit vinovat de producerea tragediei. „Întreg probatoriul administrat în cauză dovedește că, în producerea accidentului rutier, culpa aparține în întregime inculpatului, care a condus vehiculul cu tracțiune animală, sub influența alcoolului și care nu a condus calul astfel încât acesta să nu constituie un pericol pentru el și pentru ceilalți participanți la trafic”, au arătat judecătorii.

Dacă sentința va rămâne definitivă, timp de trei ani bărbatul va trebui să respecte mai multe măsuri și să presteze muncă în folosul comunității.

 

Deja ai votat!