Cuplu condamnat pentru un furt pus la cale în plină zi

Un cuplu venit tocmai din Galați pentru a fura din magazinul Brico Depot a scăpat de pușcărie după ce a decis să recunoască totul în fața judecătorilor. Cei doi au cerut să fie judecați în formulă simplificată, adică pe baza probelor administrate în anchetă, iar judecătorii au fost nevoiți să reducă limitele de pedeapsă cu o treime. Prin urmare, ambii au fost condamnați la câte șase luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru furt și vor trebui să presteze ore de muncă în folosul comunității.

Furtul a fost pus la cale pe 9 decembrie 2019, în plină zi, și părea a fi atent regizat. Astfel, cei doi concubini, Ciprian Auraș Donciu și Consuela Agafiței, de 33 și respectiv 28 de ani, au apărut la magazin cu un VW închiriat. Au parcat mașina, după care au intrat în unitatea de bricolaj. Păreau să fie hotărâți să cumpere mai multe produse. Au pus pe un coș de cumpărături trei mașini de filetat și găurit marca Erbauer, 2 polizoare unghiulare marca Erbauer, 4 rotopercutoare marca Makita, un rotopercutor cu ciocan marca Erbauer, totul în valoare de peste 5.000 de lei, și o cutie cu globuri de pom, pe care le-au transportat din magazin în raionul exterior cu produse de grădinărit și le-au lăsat lângă gardul din plasă de sârmă, gard comun cu parcarea magazinului. Gardul avea o distanță de sol de 20 cm, iar indivizii păreau să fi studiat acest aspect cu mult înainte. După ce au mascat bunurile cu pricina cu niște tomberoane din plastic, cuplul a luat doar cutia cu globuri asupra lor și a ieșit din magazin, plătind numai globurile.

Ulterior, cei doi au mers la mașina în care se afla și o fetiță, au tras autoturismul lângă gardul din plasă de sârmă, în dreptul bunurilor, și au simulat că așează mai multe haine în mașină înainte de plecare. În acest timp, însă, ei au deschis și portiera dreapta spate a autoturismului, mascând gardul, după care au scos pe sub plasa de sârmă, prin acea distanță de circa 20 de centimetri, trei mașini de filetat și găurit marca Erbauer, cu ajutorul fetiței care a stat tot timpul în mașină. Doar că în timp ce încărcau marfa în autoturism, ei au fost observați de o femeie agent de pază în magazin. Atunci au decis să renunțe la plan – au scos în grabă bunurile sustrase din mașină, le-au abandonat în parcare și au plecat imediat din parcarea magazinului, dar în timpul manevrelor făcute de șoferul disperat să fugă cât mai repede, roata stânga spate a autoturismului a trecut peste piciorul drept al agentei de pază.

Anunțați, polițiștii au ajuns în scurt timp, au dat mașina suspectă în consemn și apoi, cu ajutorul criminaliștilor, au găsit pe cutiile produselor abandonate patru amprente, care au fost itroduse în baza de date AFIS, acestea indicându-l ca principal suspect pe gălățeanul Ciprian Auraș Donciu. Polițiștii au extins verificările și au ajuns la concluzia că persoana care a jucat rolul de complice a fost chiar concubina acestuia. Identificați, suspecții aufost citați la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, iar bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore. Când au realizat că probele adunate de polițiști sunt zdrobitoare, gălățenii au decis să recunoască faptele. Așa se face că ei au fost trimiși în judecată în martie 2021. Ca nu cumva să ajungă în pușcărie, hoții au recunoscut totul și în fața judecătorilor. Astfel, după numai un singur termen de judecată și două amânări ale sentinței, magistrații i-au condamnat, hotărârea de condamnare fiind pronunțată săptămâna trecută. Surprinzător este că cei doi, care au studii care totalizează împreună 12 clase (n.r. – el are opt clase, iar concubina numai patru clase), au planificat atacul în amănunt, inclusiv mișcarea prin care încercau să mascheze furtul. Toate acestea ar putea indica faptul că nu ar fi la prima ispravă, însă, când le-au verificat cazierele, polițiștii au realizat că cei doi figurează fără antecedente penale.

 

Deja ai votat!