spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTInternat la Psihiatrie după apeluri în neştire la 112

Internat la Psihiatrie după apeluri în neştire la 112

Un bărbat a ajuns să fie internat la psihiatrie, după ce a exasperat, cu apelurile lui, atât operatorii de la 112, cât şi cadrele medicale şi poliţiştii.

În vârstă de 36 de ani, botoşăneanul a sunat aproape zilnic de mai multe ori la serviciul 112, sub diverse pretexte. Ultimul apel a fost duminică, când tânărul a spus că se simte rău şi vrea să se sinucidă. Pentru că acesta nu putea fi reperat de echipajul medical trimis la faţa locului, cazul a fost preluat de poliţişti, care au reuşit să îl identifice pe bărbat cu ajutorul localizării de la STS. Ulterior, acesta a fost condus de poliţişti la Urgenţe, unde s-a stabilit că starea lui nu impunea prezenţa la spital, după care a fost condus la Secţia de psihiatrie, pentru evaluare şi tratament de specialitate. „Un echipaj mixt jandarm – polițist l-a depistat, în jurul orelor 21.00, pe strada Petru Rareș din municipiul Botoșani, în apropierea Școlii Gimnaziale nr.1, apelantul aflându-se sub influența băuturilor alcoolice.
Din cauza comportamentului agresiv, bărbatul a fost condus la Unitatea de Primire a Urgențelor, personalul medical hotărând trimiterea acestuia la Secția de Psihiatrie, unde a și fost internat pentru îngrijiri medicale de specialitate.”
, a precizat Dan Izotov, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Botoşani.

Sancţiuni aplicate doar în situaţii extreme

Din păcate, exemplele cu astfel de situaţii se înmulţesc de la o săptămână la alta, iar, de cele mai multe ori, nici sancţiunile nu îi sperie pe apelanţi. În situaţii extreme, dar foarte rare, poliţiştii iau însă şi decizii pe măsură.

La începutul anului trecut, un bărbat de 52 de ani din Tudora a ajuns să fie internat la Psihiatrie şi amendat, după ce, timp de două ore a pus pe jar echipele de intervenţie în toiul nopţii. Acesta a solicitat ajutorul cadrelor medicale spunând că „îl doare inima” şi nu poate respira. Acesta a dat o adresă din localitate, însă, ajunse la faţa locului, cadrele medicale nu au găsit pe nimeni, iar bărbatul a mai sunat de câteva ori, spunând că se simte foarte rău şi nu mai poate de durere.

În cele din urmă, un angajat al Primăriei şi-a dat seama despre cine era vorba, spunând că bărbatul locuia în mai multe case părăsite şi a reuşit să conducă personalul medical la locaţia în care se afla acesta. Aşa cum presupuneau cei de la Ambulanţă, bărbatul nu avea, în realitate, vreo problemă cardiacă. Acesta a fost totuşi transportat la Urgenţe, unde a fost solicitat şi un echipaj al Poliţiei Locale în sprijin. Poliţiştii l-au amendat pe bărbat cu 500 de lei pentru apelare abuzivă şi ulterior au oferit sprijin în transportul acestuia la Secţia de Psihiatrie pentru a fi evaluat şi internat.

Câteva luni mai târziu, un alt bărbat care a apelat aiurea serviciul 112 a avut aceeaşi soartă. Acesta amenința că se sinucide, iar mai multe echipaje de jandarmi au pornit în căutarea acestuia.
Deoarece apelantul a părăsit zona în care declarase că se află și nu era de găsit, jandarmii au utilizat aplicația de localizare a Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 și l-au identificat după aproximativ 30 de minute, pe Bulevardul George Enescu din municipiul Botoșani, în apropierea Bisericii Sfânta Treime, unde acesta tulbura liniștea publică.

Echipajul de jandarmi a solicitat sprijinul unei ambulanțe, bărbatul aflat sub influența băuturilor alcoolice fiind internat, ulterior, la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate. De asemenea acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 200 de lei pentru faptele săvârșite.

– Tudor CHIRIAC

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
15.6 ° C
17 °
15 °
48 %
2.5kmh
46 %
vin
14 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...