Val de amenzi pentru cei veniţi acasă de sărbători

Botoşănenii continuă să arate că legile nu sunt făcute şi pentru ei. În ciuda tuturor avertismentelor şi materialelor de prezentare, peste 2.000 de botoşăneni nu s-au sinchisit să completeze formularele de localizare a pasagerilor (PLF) la intrarea în ţară, în perioada sărbătorilor. Astfel, în decurs de doar o săptămână, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a emis nu mai puţin de 1.187 de amenzi, între 25 şi 31 decembrie. Până pe 7 ianuarie au mai fost 877 de amenzi. Potrivit legii, inspectorii sanitari sunt cei care emit amenzile, după ce sunt informaţi de către cei de la STS despre persoanele care au intrat în ţară şi nu au prezentat PLF la intrare.

Formularul de localizare a pasagerilor, Passenger locator form (Plf), este obligatoriu pentru ca pasagerii să intre în anumite ţări, printre care şi România.

„În total au fost emise amenzi în valoare de 2.549.400 de lei”

Toate persoanele care intră în țară au obligația de a completa electronic, în termen de 24 de ore, formularul digital de intrare în țară, prin aplicația plf.gov.ro. Nerespectarea acestei obligații este sancționată cu amendă de la 2.000 la 3.000 lei, ceea ce s-a şi întâmplat în cazul a peste 1000 de botoşăneni. „În total au fost emise amenzi în valoare de 2.549.400 de lei. Este vorba despre toate persoanele care, în intervalul 25 decembrie – 7 ianuarie nu au completat acest formular”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul executiv al DSP Botoşani.

Numai în decurs de două zile, 28 şi 29 decembrie, inspectorii sanitari au emis aproape 400 de amenzi de acest fel.

Formularul nu trebuie tipărit pentru că în momentul trecerii punctelor de frontieră, la scanarea cărții de identitate/pașaport, va permite afișarea datelor din formular în aplicația informatică a Poliției de Frontieră, spun autoritățile.

Formularul digital de intrare în România va scurta timpul de așteptare în punctele de trecere a frontierei prin faptul că cetățenii vor avea de trecut un singur filtru, nu două ca până în prezent, verificarea datelor fiind făcută automatizat. Chiar şi aşa, însă, o mulţime de persoane nu au dorit să îl completeze, iar acum vor suporta consecinţele. Asta pentru că amenzile vor intra automat şi în baza de date de la Direcţia de Impozite şi Taxe, iar astfel botoşănenii vor fi nevoiţi să achite şi amenda, în momentul în care vor dori să facă numite tranzacţii.

Serviciul de Telecomunicații Speciale a operaționalizat platforma https://plf.gov.ro, astfel încât persoanele care intră în țară să aibă timpul necesar să completeze formularul digital.

Deja ai votat!