Afacerea cocaina – botoșăneni trimiși după gratii pentru trafic internațional de droguri

Doi botoșăneni care au pus la cale un transport de cocaină din Olanda până în România, pentru a vinde mai apoi drogurile în municipiul Iași, își vor petrece următorii ani în spatele gratiilor. După o anchetă și un proces care au durat în total aproape doi ani, capul afacerii, Cristinel Nicușor Vasiliu, de 45 de ani, din satul Vlădeni Deal, comuna Frumușica, s-a ales cu o pedeapsă rezultantă de 10 ani și opt luni de închisoare cu executare pentru introducere fără drept în ţară de droguri de mare risc și trafic de droguri de mare risc, în pedeapsă fiind contopită și o altă condamnare primită în trecut de la Judecătoria Panciu.

La rândul său, Marian Bogdan Ababei, de 25 de ani, cel care ar fi transportat drogurile din străinătate până în țară, s-a ales cu o condamnare de 6 ani și opt luni de închisoare în regim de detenție.

Sentința definitivă a venit în urma unei decizii a Curții de Apel Iași, pronunțată miercuri, pe 12 ianuarie a.c., magistrații reducându-le pedepsele celor față față de condamnările dispuse inițial de Tribunalul Iași. În același dosar a mai fost condamnată și o a treia persoană, botoșăneanca Mariana Vasiliu, soția lui Cristinel Nicușor Vasiliu, în vârstă de 35 de ani, ea fiind acuzată de trafic de droguri de risc, după ce ar fi transportat cocaina de la Frumușica la Iași. Tânăra a fost condamnată la trei ani de închisoare, însă magistrații au dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, botoșăneanca urmând să respecte o serie de măsuri și obligații timp de patru ani. În cazul ei, însă, nu s-a formulat apel. Din pedepsele dictate de judecători vor fi scăzute perioadele petrecute de cei trei în arest preventiv sau în arest la domiciliu.

Droguri aduse cu firma de transport 

Originari din comuna Frumușica, soții Vasiliu au înființat în urmă cu ceva ani o firmă de transport internațional, prin intermediul căreia efectuau curse pe ruta România – Marea Britanie. Printre activitățile prestate, ei asigurau și servicii de coletărie. Doar că, aceștia ar fi profitat de ocazie și s-au apucat de afaceri cu droguri.

Procurorii DIICOT susțin că șoferul Marian Bogdan Ababei, angajat la firma TGVFamily Transport SRL (n.r. – administrată de soții Vasiliu), ar fi preluat în cursul zilei de 2 martie 2020 un colet ce conținea aproape un kilogram de cocaină, pe care i l-a predat lui Cristinel Nicușor Vasiliu imediat ce s-a întors acasă. Pe tot traseul, cei doi au ținut legătura prin diferite aplicații de pe telefonul mobil, pentru a evita astfel interceptarea convorbirilor telefonice.

Drogurile au fost duse inițial în satul Vlădeni Deal (comuna Frumușica), unde locuiau soții Vasiliu, și urmau să fie vândute în Iași a doua zi, adică pe 4 martie 2020.

Flagrant făcut în Iași

Pentru a nu da de bănuit, botoșănenii au decis să meargă în județul vecin cu mașini diferite și pe rute diferite. Astfel, femeia și fetița lor în vârstă de 7 ani au plecat cu un Volvo XC 90 prin Hârlău, iar Cristinel Nicușor Vasiliu cu o mașină din cadrul firmei, la volan fiind un șofer al societății, ei preferând ruta prin Plugari.

Pachetul cu cocaină se afla în Volvo, care a rămas parcat la distanță, iar Cristinel Nicușor Vasiliu și-a dat întâlnire cu așa-zisul cumpărător, în realitate un ofițer sub acoperire din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași. Întâlnirea a avut loc în fața Gării din municipiul Iași, iar după ce s-au stabilit detaliile tranzacției, pachetul de droguri a fost luat din Volvo și predat cumpărătorului, iar la scurt timp au apărut polițiștii de la Antidrog.

Cristinel Nicușor Vasiliu și Marian Bogdan Ababei au fost reținuți pe loc, iar Mariana Vasiliu, care reușise să plece cu Volvo, a fost oprită în trafic de un echipaj de poliție și condusă și ea la audieri. Ulterior, procurorii DIICOT și polițiștii de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Iași au descins la Frumușica, unde au avut loc mai multe percheziţii domiciliare.

În urma flagrantului și a descinderilor care au urmat, anchetatorii au ridicat 43.000 de lire sterline, 2.100 de lei, un Mercedes Sprinter din 2019 n valoare de 60.000 de euro, autoturismul femeii, un Volvo XC90 in valoare de 40.000 de euro, un pistol cu aer comprimat deţinut ilegal, mai multe telefoane mobile, dar și câteva pachete cu țigări de contrabandă.

Amănunte scoase la iveală în proces

În final, cei trei au fost trimiși în judecată, însă procesul care a avut loc la Tribunalul Iași a scos la iveală mai multe amănunte. Astfel, pentru a dovedi faptele, anchetatorii s-au folosit de acel investigator sub acoperire, cu numele conspirativ „Darius”. Acesta ar fi reușit să intre în anturajul lui Cristinel Nicușor Vasiliu, care în februarie 2020 i-ar fi oferit cantitatea 0,55 grame cocaină, cu titlu de probă. Ulterior, același „Darius” a cumpărat, tot de la Cristinel Nicușor Vasiliu, cantitatea de 3,47 grame pulbere care conține cocaina, cu suma de 500 lei. Banii cu care au fost cumpărate drogurile de ofițerul sub acoperire au provenit din fondurile speciale ale Ministerului Afacerilor Interne.

Anchetatorii susțin că și acel kilogram de cocaină, vândut pe 4 martie 2020, ar fi fost cumpărat din Olanda cu 40.000 de euro. Din această ultimă afacere, botoșăneanul urma să obțină un profit de 5.000 de euro, cantitatea fiind „cumpărată” de investigatorul sub acoperire cu suma de 45.000 de euro, bani proveniți tot din fondurile speciale ale Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). În timpul procesului, Cristinel Nicușor Vasiliu a încercat să obțină în instanță anularea acestor probe, pe motiv că ele nu ar fi fost obținute legal, bărbatul acuzând că a fost instigat de anchetatori. În schimb, soția botoșăneanului, Mariana Vasiliu, plasată în prezent sub control judiciar, a recunoscut faptele reținute în sarcina ei. Așa se explică de ce aceasta a scăpat cu o pedeapsă mai blândă. Este drept, și contribuția ei a fost mai mică în toată această afacere cu droguri.

 

Deja ai votat!