vineri, iulie 1, 2022
AcasăLocalMoara cu noroc urcată pe facebook de elevi de la Colegiul "AT...

Moara cu noroc urcată pe facebook de elevi de la Colegiul „AT Laurian”

Ghiţă Cârciumarul, Ana lui Ghiţă, Bătrâna înţeleaptă, Lică Sămădăul, Pintea Jandarmul au intrat în rândul lumii şi au şi ei, în sfârşit, conturi pe facebook.  Personajele lui Ioan Slavici au ajuns în prezent datorită liceenilor de la Colegiul Naţional „A.T. Laurian”, care, în cadrul programului de „Educaţie media” au adus literatura mai aproape de contemporaneitate.

Elevi ai clasei a X-a C, profil matematică – informatică, au derulat activitatea „Moara cu noroc, văzută prin ochii prezentului”, sub coordonarea profesorului diriginte Cristina Rîznic, în cadrul căreia au creat conturi personajelor Ghiţă, Ana, Lică Sămădăul, Pintea Jandarmul şi Bătrânei înţelepte lansându-le şi evenimente cu taifasuri, muzică şi ospăţ. Întâlnindu-se în locaţia „Moara cu noroc”, în cadrul unui event denumit „Întâlnirea porcarilor”, aceştia au socializat, au întreţinut voia bună, ascultând sau distribuind cântece, au ademenit papilele gustative cu oferte ale meniului zilei, pentru ca  reuşita să fie garantată, toate fiind realizate cu umor şi dovedind o fină cunoaştere a tiparelor psihologice din personajele lui Slavici.

Colegiul Naţional „A.T. Laurian” este unitate pilot în ceea ce priveşte „Educaţia media”

Activitatea s-a derulat în contextul în care Colegiul Naţional „A.T. Laurian”, Botoşani este din acest an şcolar unitate pilot în ceea ce priveşte „Educaţia media”, în urma selecţiei efectuate de Centrul pentru Jurnalism Independent din Bucureşti. La programul de formare, derulat în perioada mai- decembrie 2021, au participat trei profesori de limba şi literatura română din Laurian, mai exact Cristina Rîznic, Anca Grădinaru şi Carmen Dulgheriu, aceştia urmând să  implementeze în scenariile didactice de la clase, pe parcursul a doi ani, concepte cheie ale educaţiei media: tipuri de mass – media, identificarea consumului media zilnic, deconstrucţia mesajelor media, rolul jurnalismului în democraţie, fapte şi opinii, libertate de exprimare,  construcţia unei ştiri, contextul în mesajele media, independenţa editorială, internet şi reţele sociale, amprenta digitală, dezinformarea, tehnici de verificare a informaţiei, bule informaţionale, camere de ecou etc.

La curs au participat profesori din mai multe judeţe, alături de jurnalista Julia Nagy de la postul de radio „Europa Fm”, iar conţinuturile prezentate urmează să fie integrate în cadrul orelor de limba şi literatura română, lecţiile devenind mult mai atractive, îmbinând competenţe IT cu învăţarea colaborativă şi creativă.

Avantaje pentru elevii care vor să înveţe

„E o deschidere interesantă şi necesară în contextul actual. Elevii identifică diferenţele dintre fapte şi opinii, produc şi receptează tipuri variate de conţinut, discută despre bule informaţionale şi camere de ecou, reflectează asupra identităţii digitale care rămâne în mediul online, stabilesc, iată, legătura dintre literatură şi alte arte, îşi dezvoltă gândirea autonomă, reflexivă şi critică, transpun texte literare în forme inedite de comunicare, utilizează adecvat tehnici de documentare şi cercetare a unei teme, etc, etc. iată, câte avantaje!”, a explicat profesorul Cristina Rîznic.

Aşadar, liceenii care învaţă pentru bacalaureat şi consideră că Slavici e prea departe de lumea lor, pot acum să intre în Moara virtuală cu noroc şi să stea de vorbă cu personajele literare, să se amuze de discuţiile lor şi să le explice cum s-au transformat dilemele morale româneşti.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
32.5 ° C
34 °
31.1 °
32 %
3.6kmh
25 %
vin
34 °
sâm
35 °
Dum
33 °
lun
34 °
mar
36 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9465

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă dragoste nu e, nimic nu e. Mai ales la partid.  

EDITORIAL

An de an, după examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, se creează mai mult sau mai puțin artificial un soi de isterie care se...

EPIGRAMA ZILEI

Din cauza unui singur ins Cu aberantul lui război, Rusofobia s-a extins Mai abitir ca Sars Cov 2! - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...