miercuri, mai 18, 2022
AcasăLocalCeremonie de învestire în funcție a subprefecților PSD. Ambii au mulțumit partidului...

Ceremonie de învestire în funcție a subprefecților PSD. Ambii au mulțumit partidului (VIDEO)

Cei doi subprefecți impuși de PSD au fost învestiți astăzi în funcție, în cadrul unei ceremonii care a avut loc prin videoconferință. După citirea hotărârilor de guvern adoptate miercuri, prin care au fost nominalizați pe aceste posturi, Elena Paula Berențan Cojocariu și Tiberiu Manolache au rostit jurământul în fața botoșăneanului Gheorghe Sorescu, subsecretar de stat în cadrul Ministrului Afacerilor Interne. „Eu, …, numit în funcția de subprefect al județului Botoșani, jur să respect legile și constituția tării și să fac cu bună credință tot ce îmi stă în putere și priceperea mea pentru binele locuitorilor județului Botoșani. Așa să ne ajute Dumnezeu!”, au rostit rând pe rând cei doi. La final, subsecretarul de stat MAI, Gheorghe Sorescu, le-a transmis mesajul ministrului Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, subliniind responsabilitatea pe care aceste funcții de demnitate publică o au, precum și faptul că aceste poziții obligă la o conduită profesională ireproșabilă atât în față cetățenilor, prin protejarea intereselor comunităților, cât și în fața Guvernului României, prin asigurarea respectării legii la nivelul județului pe care îl reprezintă. „Prin depunerea acestui jurământ deveniți garanții implementării la nivel local a politicilor guvernamentale și ai respectării ordinii publice, aceste atribuții date de lege conferind instituției prefectului o importanță deosebită în administrația publică din țara noastră. Obiectivul principal care trebuie să ghideze acțiunile dumneavoastră, dar și ale întregului aparat din subordine este satisfacerea intereselor comunităților și ale cetățenilor prin asumarea deplină a rolului constituțional ce vă revine”, a spus Gheorghe Sorescu.

La festivitate au asistat fostul subprefect Aneta Gireadă, eliberată din funcție în cursul zilei de miercuri, 19 ianuarie a.c., toți șefii structurilor MAI din județ, deputații Dan Șlincu și Alexandra Huțu, primarul și viceprimarul municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu și respectiv Cristian Dogaru, primarul municipiului Dorohoi, viceprimarul municipiului Botoșani, Bogdan Buhăianu, primarul orașului Săveni, Relu Târzioru, cei din conducerea Consiliului Județean, dar și șefii unor instituții deconcentrate.

Ceremonia de depunere a jurământului a fost urmată de scurte alocuțiuni rostite de cei abia instalați în funcție, care au ținut să mulțumească în primul rând organizației PSD care i-au propus și susținut pentru numirea în aceste posturi, după care și-au exprimat convingerea că vor face echipă în conducerea Instituției Prefectului alături de prefectul liberal, Dan Nechifor. „Timp de 12 ani, prin natura profesiei mele, am fost în slujba cetățeanului, a celor care mi-au solicitat ajutorul. Am învățat să le ascult problemele, am învățat că fiecare persoană are propria poveste, și propria dorință, însă cel mai important lucru pe care l-am învățat a fost acela că nicio dorință nu poate fi îndeplinită mai presus de puterea legii”, a spus Elena Paula Berențan Cojocariu, avocat de profesie. La rândul său, Tiberiu Manolache a ținut să puncteze că speră se repete rezultatele bune obținute în activitatea din administrația publică locală și la nivel de prefectură. „Sunt un om care m-am ghidat de fiecare dată în viață după o sintagmă dragă mie – fiecare om contează. De aceea, îi asigur pe toți cetățenii județului Botoșani că nu voi abandona niciodată problemele lor și voi face tot ce-mi stă în putință pentru creșterea calității vieții lor”, a declarat Tiberiu Manolache.

În schimb, prefectul județului, Dan Nechifor, a precizat că cei doi vor trebui să facă față acelorași provocări ca și predecesorii lor în ceea ce privește gestionarea pandemiei de Covid-19, însă s-a arătat încrezător în sprijinul pe care îl va primi din partea noilor subprefecți, mai ales că în ultima jumătate de an din echipa din conducerea instituției a lipsit un subprefect. Totodată, Dan Nechifor a menționat că va miza și pe pregătirea celor doi subprefecți, în condițiile în care aceștia vin din medii diferite, dar specializați în probleme juridice, ori în administrarea și absorbția fondurilor europene. „Vrem, nu vrem, suntem tributari unor anumite tipare, iar dumneavoastră ați ieșit din aceste tipare”, a punctat prefectul Dan Nechifor, care a adăugat că activitatea celor doi va reprezenta un ajutor substanțial atât pentru Instituția Prefectului, cât și pentru cei de la nivelul unităților administrativ-teritoriale din județ. De altfel, zilele următoare la nivelul județului ar urma să fie clarificate o serie de aspecte în privința demarării Programului Național de Investiții „Anghel Saligny” și a Programului Național de Redresare și Reziliență.

Printre cei care au luat cuvântul a fost și fostul subprefect Aneta Gireadă, care începând de astăzi își va relua activitatea în cadrul Primăriei comunei Mihai Eminescu. În acest context, ea le-a mulțumit angajaților din cadrul Prefecturii, dar și celor din cadrul structurilor MAI cu care a colaborat și le-a dorit noilor subprefecți un mandat mult mai lung decât al ei, pentru că „nu ai cum să performezi într-o perioadă mai scurtă de timp”, iar „aceste numiri în funcții publice, așa cum vin, așa și pleacă”. Și deputatul Dan Șlincu, dar și primarul municipiului Dororohoi, Dorin Alexandrescu, au precizat că numirile celor doi subprefecți vor aduce un plus valoare Instituției Prefectului, atât prin pregătirea lor profesională, cât mai ales prin experiența dobândită în activitatea de zi cu zi. De altfel, Dan Șlincu a ținut să-i ofere primul buchet de flori Elenei Paula Berențan Cojocariu în noua postură a ei de subprefect.

Dincolo de mulțumirile adresate partidului de cei doi subprefecți, și de prezența masivă a reprezentanților PSD la aceste ceremonii, trebuie punctat faptul că liberalii aproape că au lipsit de la festivități. Astfel, în afara directorului DSP, Monica Adăscăliței, a prefectului Dan Nechifor și a vicepreședintelui CJ, Bogdan Dăscălescu (n.r. – actualmente membru ALDE dar viitor coleg de partid cu prefectul), liberalii au absentat, deși cele două formațiuni politice fac parte de anul trecut din coaliția guvernamentală. Cert este că în județul Botoșani este o situație oarecum atipică pentru că, în urma negocierilor purtate la nivel național, se convenise ca acolo unde există președinte CJ de la PSD, același partid să preia și funcția de prefect, mai ales în județele în care PSD a pierdut teren în fața liberalilor. În schimb, la Botoșani, funcția de prefect a rămas tot la PNL, social-democrații mulțumindu-se cu posturile de subprefect.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.3 ° C
12.6 °
11.1 °
66 %
5.7kmh
97 %
mie
13 °
joi
19 °
vin
25 °
sâm
22 °
Dum
18 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9492

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Probabil întreba lumea prea des ce e cu șantierul, de ce nu e gata. Și edilii au luat măsuri.

EDITORIAL

Săptămâna trecută s-au întâmplat niscaiva lucruri surprinzătoare. După amânări și amânări s-a dat decizia definitivă în Dosarul Colectiv, cu condamnări mai reduse decât cele...

GÂNDUL ZILEI

Mai interesant ar fi dacă atunci când dăruiești nu ai spune cât ci … din cât!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...