miercuri, mai 18, 2022
AcasăLocalCeremonii militare şi religioase pentru marcarea a 163 de ani de la...

Ceremonii militare şi religioase pentru marcarea a 163 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române (FOTO VIDEO)

Autoritățile locale au marcat astăzi 163 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române. Ceremoniile au avut loc pe bulevardul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani, în fața statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din fața Inspectoratului de Poliție Județean. Pe toată durata acțiunii, circulația pe acel tronson din bulevard a fost restricționată, traficul auto fiind deviat. Zeci de botoșăneni au asistat la activități și au imortalizat momentele cu aparate foto sau cu telefoanele mobile.

Manifestările au debutat cu trecere în revistă a gărzii de onoare și salutul Drapelului de luptă de către prefectul județului, Dan Nechifor, și locțiitorul comandantului Garnizoanei Militare Botoșani, apoi a urmat intonarea Imnului de Stat de către un cor de elevi ai Liceului de artă „Ștefan Luchian” din municipiul Botoșani. Ceremoniile au continuat o un „Te Deum” oficiat de un sobor format din șapte preoți din care a făcut parte și părintele protopop de Botoșani, Petru Fercal. Apoi, colonelul în rezervă Sergiu Balanovici a prezentat succint câteva dintre contribuțiile botoșănenilor care au participat la înfăptuirea Unirii din 24 ianuarie 1859, personalitatea marcantă fiind domnitorul Grigore Alexandru Ghica Voievod, născut în județul Botoșani, ultimul domnitor al Moldovei, care a pus bazele unificării principatelor încurajând mișcarea unionistă de la acele vremuri.

Momentul de istorie a fost urmat de scurte alocuțiuni rostite de prefectul, președintele Consiliului Județean și primarul municipiului, Mica Unire fiind considerată primul pas în înfăptuirea statului unitar român. Ceremoniile au continuat cu depuneri de coroane de flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din cauza pandemiei Hora Unirii și defilarea forțelor militare fiind eliminate din programul obișnuit al manifestărilor. La activități au participat inclusiv cei doi subprefecți numiți în funcție săptămâna trecută, parlamentari și șefi de instituții, reprezentanți ai asociațiilor de veterani de război, ai cadrelor militare în rezervă sau în retragere, dar și reprezentanți ai principalelor formațiuni politice din județ, inclusiv subsecretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Gheorghe Sorescu, ori ministrul Muncii, Marius Budăi.

Treptele abrupte dinspre statuie i-a pus în dificultate pe unii dintre participanți, care s-au dezechilibrat în momentul în care intenționau să coboare pentru a depune coroanele. Din acest motiv, ultimii botoșăneni au preferat să nu mai coboare spre statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, ci au preferat să țină momentul de reculegere de pe trotuar.

Pentru a marca această zi cu profunde semnificații istorice, conducerea Consiliului Județean și a Primăriei municipiului Botoșani au depus jerbe de flori la mormântul lui Nicolae Pisoski din Cimitirul Eternitatea, botoșăneanul fiind cel care l-a propus pe Alexandru Ioan Cuza drept domnitor al Moldovei, în preambulul Unirii Principatelor de la 24 ianuarie 1859.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.3 ° C
12.6 °
11.1 °
66 %
5.7kmh
97 %
mie
13 °
joi
19 °
vin
25 °
sâm
22 °
Dum
18 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9492

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Probabil întreba lumea prea des ce e cu șantierul, de ce nu e gata. Și edilii au luat măsuri.

EDITORIAL

Săptămâna trecută s-au întâmplat niscaiva lucruri surprinzătoare. După amânări și amânări s-a dat decizia definitivă în Dosarul Colectiv, cu condamnări mai reduse decât cele...

GÂNDUL ZILEI

Mai interesant ar fi dacă atunci când dăruiești nu ai spune cât ci … din cât!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...