miercuri, mai 18, 2022
AcasăLocalMesaje împotriva discriminării Moldovei de Ziua Unirii

Mesaje împotriva discriminării Moldovei de Ziua Unirii

Organizațiile proautostradă și prodezvoltare din Moldova –Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Împreună pentru A8 și Reset – au organizat azi, 24 ianuare, la Iași, cu prilejul împlinirii a 163 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, un protest în care au tras încă un semnal de alarmă legat de dezinteresul administrației de la București față de problemele Moldovei,de lipsa investițiilor în regiune, cerând totodată politici teritoriale corecte care să ducă la diminuarea decalajelor de dezvoltare dintre Moldova şi restul României.

Manifestarea civică a fost, conform organizatorilor, și un prilej de a reafirma că societatea civilă din regiunea Moldovei este împotriva populismului şi derapajelor extremiste care nu fac decât să mențină Moldova în subdezvoltare, să adâncească migrația și să alunge investitorii.

Câteva dintre ideile susținute de reprezentanții „Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei” prezenți la miting:

„Subdezvoltarea Moldovei nu e un dat istoric. Mutarea tuturor instituţiilor politice şi administrative la Bucureşti, absenţa unui nivel regional de gestiune teritorială şi subfinanţarea cronică a regiunii reprezintă principalele cauze ale situaţiei economice actuale”.

„Lipsa infrastructurii mari, care gâtuie de decenii economia Moldovei, are drept cauză dezinteresul și incompetența politicilor centraliste care repartizează banii și prioritizează proiectele de investiții după o logică fără legătură cu dezvoltarea pe termen lung a unei regiuni esențiale strategic”.

„Vrem descentralizare şi regionalizare pentru a fi şi noi responsabili de bunăstarea noastră. Vrem ca politicienii din Moldova să conlucreze pentru binele regional şi să nu stea în genunchi în faţa şefilor de partid. Vrem infrastructură modernă – autostrăzi, căi ferate rapide etc. – care să ne unească efectiv cu celelalte regiuni ale ţării”.

„Credem că este timpul ca marile regiuni ale României să capete voce politică şi putere administrativă pentru a relansa dezvoltarea ţării, ţinută pe loc de hipercentralismul ineficient, paralizant şi antinaţional.”

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.3 ° C
12.6 °
11.1 °
66 %
5.7kmh
97 %
mie
13 °
joi
19 °
vin
25 °
sâm
22 °
Dum
18 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9492

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Probabil întreba lumea prea des ce e cu șantierul, de ce nu e gata. Și edilii au luat măsuri.

EDITORIAL

Săptămâna trecută s-au întâmplat niscaiva lucruri surprinzătoare. După amânări și amânări s-a dat decizia definitivă în Dosarul Colectiv, cu condamnări mai reduse decât cele...

GÂNDUL ZILEI

Mai interesant ar fi dacă atunci când dăruiești nu ai spune cât ci … din cât!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...