spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăLocal BTMunicipalitatea a lansat spre consultare publică proiectul de buget pentru anul 2022

Municipalitatea a lansat spre consultare publică proiectul de buget pentru anul 2022

Pe site-ul Primăriei Botoşani a fost publicat, spre consultare publică, proiectul bugetului local pentru anul 2022. Botoşănenii care au propuneri sau amendamente la modul în care edilii şi-au propus să folosească banii publici, se pot adresa în scris primăriei. În condiţiile în care municipalitatea va primi propuneri, va fi organizată şi o dezbatere publică în cadrul căreia vor fi oferite şi explicaţii suplimentare vizând modul în care a fost gândit bugetul.

Potrivit proiectului, veniturile totale pe acest an sunt estimate la 338.315.590 de lei. Edilii şi-au propus să încaseze din impozite şi taxe locale, inclusiv taxe speciale, 58.040.000 de lei, respectiv 100.338.000 de lei din cote defalcate din impozitul pe venit (63%). Totodată, municipalitatea are la dispoziţie 36.333.240 de lei reprezentând excedentul financiar al anului 2021.

Peste 200 de milioane de lei se duc pe funcţionare

Din datele publicate reiese că, în acest an, cheltuielile totale ale municipalităţii vor fi de 338.315.590 de lei, din care 213.054.400 de lei – cheltuieli de funcţionare şi 125.261.190 de lei – cheltuieli de dezvoltare. În cei peste 125 de milioane de lei intră şi finanţările europene atrase pentru diferite proiecte.

Spre exemplu, cheltuielile de personal pentru Aparatul propriu de specialitate al propriu de specialitate al primarului, consilieri locali şi Aparatul Consiliului Local vor fi de 22.955.000 de lei, în timp ce cheltuielile curente de întreţinere şi funcţionare a spaţiilor unde îşi desfăşoară activitatea personalul primăriei vor fi de 3.700.530 de lei. Este cunoscut faptul că salariile funcţioanrilor din primărie sunt cât se poate de motivante şi nu se compară cu cele din mediul privat sau chiar din alte instituţii bugetare.

Salarii de invidiat sunt şi în instituţiile de cultură. Teatrul „Mihai Eminescu” va primi în acest an de la bugetul local 4.819.400 de lei, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” – 1.920.000 de lei, iar Filarmonica „George Enescu” – 4.950.000 de lei. Direcţia Servicii Publice, Sport şi Agrement va primi 4.009.880 de lei, iar Parcul Cornişa – 3.366.900 de lei. Municipalitatea va acorda şi în acest an finanţări nerambursabile asociaţiilor care derulează proiecte culturale, sportive sau sociale, fondurile alocate fiind de 2.100.000 de lei,

Subvenţia pentru termoficare se ridică la 7.962.000 de lei, în timp ce subvenţionarea transportului local pentru pensionari şi elevi presupune un efort financiar de 8.740.020 de lei (5.500.020 de lei pentru Eltrans şi 3.240.000 de lei pentru Microbuzul).

Peste 125 de milioane de lei pentru dezvoltare

Cheltuielile de dezvoltare se ridică la 125.261.190 de lei aici intrând cheltuielile destinate obiectivelor de investiţii finanţate în cadrul instrumentelor structurale, din programele naţionale şi programele locale. Capitolul investiţii include:

  • lucrări de modernizare pentru autorizarea la incendiu pentru liceele Pedagogic, „Elie Radu”, „Dimitrie Negreanu” şi „Petru Rareş”
  • reabilitare şi modernizare Grădiniţa 22
  • reabilitare şi modernizare Grădiniţa „Şotron”
  • reabilitare şi modernizare Liceul „Petru Rareş”
  • racordare utilităţi Spitalul de boli cronice şi îngrijiri paliative
  • consolidare şi restaurare Teatrul „Mihai Eminescu”
  • reabilitare Biserica „Sfântul Gheorghe”
  • restaurare Monument Răscoala 1907
  • consolidare versant Pacea
  • amenajare terenuri de joacă noi şi terenuri de sport în cartierele municipiului
  • construire Creşă în ANL Cişmea
  • construire locuinţe sociale în ANL Cişmea
  • extindere Cimitir Eternitatea
  • achiziţionare Casa Ankele şi terenuri
  • extindere reţea de iluminat public
  • reabilitare sistem de termoficare etapa a II-a
  • reabilitare şi modernizarea străzi Cvartal I (Ion Creangă, Alexandru cel Bun şi AT Laurian)
  • reabilitare şi modernizare străzi Cvartal II (Liliacului, Codrului, Bradului)
  • reabilitare şi modernizare strada Grigore Antipa
  • reabilitare şi modernizare parcări zona Primăverii – Colegiul „Mihai Eminescu” (investiţie ce depinde de demolarea garajelor de lângă colegiu)
  • amenajare locuri de parcare.

Consilierii municipali vor dezbate şi vor vota proiectul de hotărâre vizând bugetul local în şedinţă extraordinară, care va avea loc pe 3 februarie.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8.9 ° C
8.9 °
6.6 °
89 %
1.6kmh
53 %
mar
14 °
mie
20 °
joi
13 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...