marți, aprilie 16, 2024
AcasăLocal BTVilă închiriată pentru o petrecere cu droguri. Cheful a fost stricat de...

Vilă închiriată pentru o petrecere cu droguri. Cheful a fost stricat de autorități

O petrecere cu droguri, care urma să aibă loc într-o vilă închiriată, a fost dejucată de autorități, în urma unui flagrant. Doi botoșăneni implicați în organizarea acelui chef au fost condamnați în primă instanță de Tribunalul Botoșani. Acuzat de trafic de drogurilor de risc şi de mare risc și deținere de droguri de risc şi de mare risc pentru consum propriu, fără drept, Otiliu Ifrim, de 30 de ani, s-a ales cu o pedeapsă rezultantă de patru ani și șase luni de închisoare în regim de detenție.

Al doilea tânăr inculpat în același dosar, Eduard Alexandru Blanaru, de 22 de ani, a fost condamnat la doi ani și două luni închisoare pentru trafic de droguri și deținere de droguri de risc pentru consum propriu, însă în cazul lui magistrații au dispus suspendarea executării pedepsei. Astfel, tânărul va fi supus unui termen de supraveghere de trei ani, interval în care va trebui să respecte mai multe măsuri și obligații.

Cei doi au fost obligați și la plata cheltuielilor judiciare, însă sentința nu este definitivă, Otiliu Ifrim atacând cu apel hotărârea magistraților botoșăneni.

Droguri amestecate cu alcool

Ancheta a pornit de la un flagrant care a avut loc în noaptea de 9 spre 10 februarie 2019. Atunci, Otiliu Ifrim, era însoțit de Eduard Alexandru Blanaru și de alți trei tineri, toți urmând să participe la o petrecere organizată într-o vilă închiriată în Agafton. Cei cinci au plecat cu un Opel Astra, dar înainte de a părăsi municipiul s-au oprit la un chioșc pentru a cumpăra băuturi alcoolice.

Întâmplarea a făcut ca în acel moment să treacă prin apropiere și un echipaj de jandarmi, care i-a oprit și a percheziționat autoturismul. În Opel s-a găsit o cantitate apreciabilă de droguri și substanțe interzise, de la cannabis și LSD, până la ecstasy și cocaină).

Drogurile erau peste tot – în locașul de lângă frâna de mână, în buzunarul aflat în spatele scaunului dreapta față, dar și în portbagajul autoturismului, unde a fost găsit un rucsac în care era și un cântar electronic, dar și mai multe substanțe, de la ciuperci halucinogene și cocaină, până la tutun amazonian.

În loc de petrecere, au ajuns la audieri

Audiat, Otiliu Ifrim a declarat că substanțele descoperite în autoturism îi aparțin și au fost strânse din diferite locuri, în timp, pentru consumul propriu. La fel, Eduard Alexandru Blanaru a invocat că toate drogurile i-ar aparține lui Ifrim.

Cazul a fost preluat de polițiștii de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate (SCCO) Botoșani și de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – biroul teritorial Botoșani, care au obținut mandate de percheziție domiciliară și au descins la locuințele a trei dintre tineri. Totodată, toți cei din mașină au fost duși la audieri.

În urma audierilor, atât Ifrim cât și Blanaru au recunoscut că sunt consumatori de droguri însă au susținut că se aprovizionează de la persoane necunoscute din județele Iași și Cluj, iar drogurile sunt numai pentru consum propriu, fără să fie implicați în traficul de substanțe interzise.

Mașină ticsită cu botoșăneni consumatori de droguri

Doar că în declarațiile date în fața polițiștilor ceilalți tineri au făcut mărturisiri surprinzătoare. Astfel, unul dintre tineri a recunoscut că era consumator de droguri de aproximativ 2 ani de zile, „pentru îmbunătățirea creativității și a inspirației la scris” și că a cumpărat droguri inclusiv de la Ifrim. Ba mai mult, acesta a mai precizat că atunci când dorea să cumpere droguri îl contacta de regulă pe Ifrim, pe rețelele de socializare, îi spunea tipul de droguri dorit, se întâlneau, iar ulterior după aproximativ 40 de minute Ifrim revenea cu drogul solicitat.

Și un al doilea tânăr a recunoscut că era consumator de droguri de aproximativ un an de zile și a declarat că a cumpărat droguri și de la Ifrim, de regulă când se întâlnea cu aceasta în oraș. Și cel de-al treilea tânăr a recunoscut că era consumator ocazional de droguri de aproximativ doi ani, iar în Botoșani ar fi procurat aceste substanțe tot de la Ifrim, dar și de la Blanaru, în ianuarie 2019 consumând inclusiv cocaină oferită de Ifrim.

Droguri găsite și în locuințe

Cert este că și perchezițiile efectuate atunci la locuințele lui Ifrim și Blanaru anchetatorii au găsit probe importante. Astfel, la Blanaru s-au găsit mai multe cantități de cannabis care erau ținute de regulă în dormitor, în mai multe recipiente, dar și două cântare electronice.

În schimb, în locuința lui Ifrim anchetatorii au găsit droguri și urme de droguri cam peste tot, inclusiv pe aragazul din bucătărie, în punga de gunoi, sub chiuvetă, pe hol, dar și în dormitor. Ulterior, investigațiile au fost extinse, iar în baza probatoriului administrat şi a audierilor, procurorii DIICOT au dispus reținerea pentru 24 de ore a lui Otiliu Ifrim.

Acuzat de procurare, deținere și vânzare de droguri de risc și mare risc și deținere de droguri de risc și mare risc, pentru consum propriu, fără drept, botoșăneanul a fost dus în fața magistraților de la Tribunal și arestat preventiv pentru 30 de zile. În schimb, Blanaru a fost plasat sub control judiciar. Câteva zile mai târziu, Otiliu Ifrim a fost eliberat și el de magistrații Curții de Apel Suceava.

Captură importantă realizată de cei de la Antidrog

Operațiunea de atunci a fost un succes al celor de la Antidrog întrucât anchetatorii au găsit mai multe cantități de droguri.

„În urma activităților desfășurate, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor 128 de grame de tocătură vegetală de canabis, un gram de substanță pulverulentă DMT, 39 de grame de cocaină, 242 de timbre tip LSD, 38 de pastile de ecstasy, 86 de grame de ciuperci halucinogene, cinci cântare electronice, precum și sume de bani, în lei, euro și dolari, în cuantum total de peste 18.000 de lei”, menționau atunci procurorii DIICOT și polițiștii de la SCCO Botoșani.

Cercetările au durat până la sfârșitul lunii aprilie 2021, când cei doi botoșăneni, Otiliu Ifrim și Eduard Alexandru Blanaru au fost trimiși în judecată.

Instanța – cantitățile de droguri exced necesitățile consumului propriu

Dacă inițial aceștia au respins acuzațiile privind traficul de droguri, odată ajunși în instanță ei au solicitat să fie judecați în formulă simplificată, adică pe baza probelor administrate în anchetă. Asta pentru a beneficia de reducerea limitelor de pedeapsă și implicit de condamnări mai blânde. Prin urmare, după procedura din camera preliminară, a început procesul propriu zis, iar hotărârea de condamnare a venit după numai două termene de judecată și două amânări ale pronunțării sentinței.

„Referitor la faptele reținute în sarcina inculpatului Ifrim Otiliu, instanța reține că, în cauză, cantitatea de droguri de risc (cannabis) și de mare risc ( LSD, DMT, MDMA Cocaină) găsită în interiorul autoturismului în seara de 09.02.2019, precum și în locuința sa cu ocazia percheziției din 10.02.2019, excede necesitățile consumului propriu chiar și pentru un consumator dependent de droguri, această concluzie fiind întărită și prin aceea că drogurile erau împărțite în doze, pregătite a fi înmânate consumatorilor finali, dar și prin identificarea dispozitivelor specifice/necesare unui dealer pentru dozarea drogurilor destinate vânzării, râșniță, cântar electronic.

Totodată, martorii …. au declarat că îl cunoșteau pe inculpat ca pe o persoană de la care se poate procura contra cost, diferite tipuri de droguri, aceeași martori menționând că au și achiziționat droguri de la inculpat. Diferitele tipuri de droguri au fost descoperite în autoturismul inculpatului seara, înainte de deplasarea la o petrecere la care urma să participe tineri consumatori de droguri ( cel puțin trei dintre aceștia, martorii audiați în cauză, cunoscuți de către inculpat ca fiind consumatori de droguri); această activitate este specifică dealer-ului care se asigură că poate satisface necesitățile consumatorilor în împrejurări în care de regulă se consumă droguri”, au motivat judecătorii.

La fel, și în cazul lui Blanaru judecătorii au apreciat că acea cantitate de 21,83 grame Cannabis identificată la domiciliul său era destinată atât vânzării, cât și consumului propriu.

Care va fi deznodământul în această anchetă se va vedea însă după ce magistrații vor pronunța sentința definitivă.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
13.6 ° C
13.6 °
13.6 °
53 %
4.5kmh
63 %
mar
27 °
mie
9 °
joi
6 °
vin
12 °
sâm
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și se plâng oamenii că nu sunt parcări în oraș. Iată că sunt, dar nu știu ei să le identifice.

EDITORIAL

De ceva timp suntem efectiv striviți de campania electorală, iar cei care visează la un nou mandat nu au pierdut ocazia de a ieși...

EPIGRAMA ZILEI

Cazul e nemaipomenit Și m-a lăsat fără cuvinte : Primul din clasă la tocit Spun toți că-i ... brici la minte!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...