spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTSfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, pomenit la Iaşi

Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, pomenit la Iaşi

Astăzi, 26 ianuarie, Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei. Acest moment a fost marcat în mod deosebit la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, unde se află spre închinare sfintele sale moaşte.

De la ora 9:00, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, PS Antonie, Episcop de Bălți, și PS Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, au oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic „Chivotul”. Tot astăzi, a fost oficiată Sfânta Liturghie în Paraclisul Eclesia din Muzeul Mitropolitan, dar şi în Biserica „Sfântul Gheorghe” – vechea Catedrală Mitropolitană.

Un orfan a ajuns mitropolit

Mitropolitul Iosif Naniescu, cunoscut acum ca Sfântul Iosif cel Milostiv, s-a născut în Basarabia, ca fiu al preotului Anania Mihalache și al soției sale, Teodosia, din satul Răzălăi, ținutul Soroca, la 15 iulie 1818, primind la botez numele Ioan.

Rămânând de mic orfan de tată, iar mama sa făcându-se monahie, la vârsta de 10 ani a fost luat de un unchi al său, ierodiaconul Teofilact, care l-a adus în obștea Mănăstirii Frumoasa, din Basarabia, apoi la Mănăstirea Sfântul Spiridon din Iași, unde tânărul Ioan a învățat ascultarea, smerenia, precum și slujirea lui Dumnezeu și a semenilor aflați în suferință. După o vreme, cei doi au mers la Mănăstirea Sfântul Samuil din Focșani. Plecând apoi la Buzău, a îmbrăcat sfântul și îngerescul chip, primind, de la marele episcop Chesarie al Buzăului, numele de Iosif, după numele întâiului episcop al Argeșului.

Făgăduinţă de suflet: zidirea Catedralei Mitropolitane din Iaşi

Același Chesarie l-a hirotonit diacon și l-a îndrumat la învățătura de carte, pe care a deprins-o la Seminarul de la Buzău, apoi la Academia „Sfântul Sava” din București. Fiind hirotonit Episcop-vicar al Mitropoliei Țării Românești, cu titulatura Iosif al Mirelor, urma cu vrednicie faptelor Sfântului Ierarh Nicolae. În anul 1873 fost ales Episcop al Argeșului, iar peste doi ani, Mitropolit al Moldovei, împlinindu-și cu multă osârdie chemarea și slujirea arhierească.

Având făgăduință în suflet către fostul mitropolit Veniamin Costachi, Iosif a încheiat zidirea Catedralei Mitropolitane în anul 1886, începută de marele Veniamin; la începerea căreia, în anul 1826, prin pronie dumnezeiască, a și fost de față la Iaşi, pe când era copil.

„Bani pentru o pâine!”

Cele mai alese fapte bune ale mitropolitului Iosif au fost sfințenia vieții și milostenia. Cu aceste două mari virtuți a întrecut pe toți, a cucerit inimile cele mai împietrite, a câștigat cinstea celor mari, a ridicat de jos pe mulți deznădăjduiți, a adunat în jurul său pe cei săraci și nebăgați în seamă și a adus la Hristos pe mulți, chiar și necreștini, prin pilda vieții sale.

S-a îngrijit cu multă milă de săraci, de orfani, de văduve și de elevi, împărțind totdeauna tot ceea ce avea, dând chiar și rasa de pe el și toate darurile pe care le primea. Se împrumuta şi de la duhovnicul său ori de la alții pentru a putea face milostenie. Ajungea ca la sfârșitul fiecărei luni să fie dator către alții, numai să nu rămână dator el față de săraci. Niciodată nu dădea mai puțin de o pâine, căci gândul lui acesta era: „Bani pentru o pâine!”.

Mitropolitul Iosif a fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în 2017

Păstorind cu multă vrednicie Mitropolia Moldovei vreme de douăzeci și șapte de ani, a trecut la cele veşnice în anul 1902, în ziua de 26 ianuarie. Poporul l-a numit „Iosif cel Sfânt și Milostiv”. De aceea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința din 5-6 octombrie 2017, l-a trecut în rândul Sfinților, statornicind ca zi de pomenire a sa 26 ianuarie. Proclamarea oficială a canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, a avut loc pe 25 martie 2018.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
17.7 ° C
17.7 °
17.6 °
55 %
2.4kmh
61 %
mie
18 °
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...