marți, august 9, 2022
AcasăLocalUnirea Principatelor Române, marcată și la Săveni

Unirea Principatelor Române, marcată și la Săveni

An de an, români cu dragoste de neam și țară sărbătoresc pe 24 ianuarie Unirea Principatelor Române din 1859, înfăptuită de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Orașul Săveni a marcat această zi, la 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, atât prin organizarea mai multor activități care să evidențieze importanța acestui eveniment istoric, cât și prin participarea la manifestări a cercetașilor din Moldova și Țara Românească.

,,Anul acesta, la împlinirea a 163 de ani de la Unire Principatelor Române ce a avut loc în 1859, fiecare dintre noi trebuie să-și amintească și să cinstească  pe oamenii şi evenimentele ce au contribuit la împlinirea acestui ,,vis al românilor cu dragoste de neam și țară” aducând în atenția comunității rolul decisiv pe care l-a avut domnitorul Alexandru Ioan Cuza în realizarea Unirii celor două principate româneşti, Moldova şi Ţara Românească, fiind primul pas în crearea statului național unitar român a declarat Relu Petru Tîrzioru, primar al orașului Săveni.

Manifestările din acest an au început cu intonarea imnului de stat în fața Primăriei orașului Săveni, alocuțiuni din partea reprezentanților administrației publice locale și a d-nei Pascal Luminița, profesor de istorie la Școala Gimnazială Nr.1, Săveni care a prezentat semnificația, contextul istoric și importanța acestei zile în istoria poporului român.

Ceremoniile au continuat cu un marș al solidarității, încheiat la Casa de Cultură unde toți cei prezenți au participat la spectacolul ,,Mica Unire”. Cu acest prilej au urcat pe scena Casei de cultură a orașului Săveni, elevi de la Liceul teoretic ,,Dr. Mihai Ciucă” și Școala Gimnazială Nr.1, Săveni, tineri și voluntari de la Asociația ,,Arlechin” și Centrul Județean de Voluntariat-filiala Săveni. În organizarea manifestărilor un aport deosebit l-au adus profesoarele Cristina Chiorescu, Angelica Maticiuc, Butnaru Ana, Cristina Crâșmaru, Florica Nechifor, Cucu Adina, Ștefănescu Marcela și profesorul Tarnăuceanu Cosmin.  Călin Iulian Angel, viceprimar al orașului Săveni în discursul său a făcut referire la versurile pe care Victor Eftimiu le-a dedicat domnitorului în poezia ”Alexandru Ioan Cuza”: “Nu-i an să nu sărbătorim Unirea/ Ce ne-a umplut poporul de podoabe.Poporul tot îţi cântă pomenirea/ Mărite, prea cinstite pârcălabe!

Publicul spectator a aplaudat la scenă deschisă membrii ansamblului folcloric ,,Floarea Soarelui” coordonat de coregrafii Laurențiu Cârligeanu și Sorin Luță, director a Centrului Cultural Săveni, pe tinerele vlăstare din grupul vocal ,,Crenguța de Busuioc” de la Asociația ,,Arlechin”, coordonat de Carmen Cornaci, de asemenea aplauze au primit și grupul de muzică folk ,,Poesis”, coordonat de profesorul Felicia Napirca.

La manifestări organizate în orașul Săveni au participat 100 de cercetașii, membri ai Organizației Naționale ,,Cercetașii României” prin centrul local ,,Cutezătorii” din județul Botoșani, coordonați de Sebastian Gheorghiu, Flavius Damean, Monica Aruxandei, Anamaria Hazaparu, Bianaca Ionel, Iuliana Damian, Liviu Andrușcă, Simon Marcu și centrul local ,,Aventura – Pitești” din județul Argeș, coordonat de Sebastian Stanciu. Aceștia, alături de tinerii și voluntarii prezenți, au dansat ,,Hora neamului și poporului românesc”  în jurul ,,Stejarului Unirii” plantat în parcul din apropierea Casei de Cultură, astfel s-a realizat în mod simbolic ,,Mica Unire” la 163 de ani de la Unirea Principatelor Române din 1859, prin participarea la manifestări a cercetașilor din Moldova și Țara Românească.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
22 ° C
22.6 °
20 °
75 %
3.9kmh
96 %
mar
22 °
mie
17 °
joi
23 °
vin
28 °
sâm
29 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Măcar pe Arafat au reușit să îl decontamineze.

EDITORIAL

Mai e ceva timp până la următorul set de alegeri - și încă ce alegeri; că va fi set complet - astfel că pentru...

EPIGRAMA ZILEI

La mijloc de codru des Toate păsările ies Deci acolo mergi bădică De vrei să vezi păsărică... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...