spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTVictorie simbolică în lupta cu restricţiile anti-Covid

Victorie simbolică în lupta cu restricţiile anti-Covid

Măsurile instituite de autorități în contextul pandemiei de Covid-19 au ajuns să fie contestate în instanță. O astfel de acțiune a fost deschisă chiar de vicepreședintele Tribunalului Botoșani, Lăcrămioara Axinte, care a atacat în Contenciosul Administrativ hotărârea de Guvern din 6 ianuarie a.c. prin care a fost prelungită starea de alertă. Acțiunea a fost deschisă la Curtea de Apel Suceava pe 14 ianuarie 2022, magistratul contestând condiționarea desfășurării unor activități de certificatul verde sau de prezentarea unui rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 ori a dovezii privind trecerea prin boală.

În urma acțiunii, Curtea de Apel a anulat în parte hotărârea de guvern, fiind eliminate articolele care condiționau accesul în restaurante, la competițiile sportive sau la spectacole și concerte pe baza acelor documente, în condițiile în care era limitat inclusiv accesul în funcție de capacitatea spațiului. Decizia a fost pronunțată luni, pe 31 ianuarie, dar nu este definitivă.

„Eu am solicitat inclusiv suspendarea efectelor hotărârii de guvern, dar această cerere a fost respinsă ca inadmisibilă. În plus, hotărârea de anulare parțială nu este executorie. Așadar este o victorie simbolică, de foarte scurtă durată, pentru că Guvernul va prelungi din nou starea de alertă și probabil va păstra restricțiile pe care mai multe instanțe le-au apreciat ca fiind nelegale”, a precizat Lăcrămioara Axinte.

Cert este că recursul se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar până atunci există probabilitatea să intre în vigoare celelalte acte normative privind prelungirea stării de alertă. Dincolo de toate, astfel de acțiuni deschise în instanță de cetățeni împotriva actelor normative emise de autorități sunt recunoscute prin lege și fac parte din exercițiul democratic, ele fiind permise tocmai pentru a corecta eventualele erori strecurate în actele emise de autorități.

Certificat verde în localităţile cu incidenţă peste 3 la mie

Certificatul verde este folosit în județele/localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3 la mia de locuitori și mai mică sau egală cu 6 la mie. Noile norme prevăd că activitățile sunt permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane – vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore și care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Obligația de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, nu se aplică în cazul copiilor sub 6 ani.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
8.9 ° C
8.9 °
7.1 °
97 %
0.9kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...