joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTPregătiri pentru cel de-al doilea hram al Bisericii „Izvorul Tămăduirii”

Pregătiri pentru cel de-al doilea hram al Bisericii „Izvorul Tămăduirii”

Pe 10 februarie, când creştinii îl cinstesc pe Sfântul Haralambie, ocrotitorul săracilor și al bolnavilor, Biserica „Izvorul Tămăduirii” îşi va serba al doilea hram.

Programul dedicat hramului va începe pe 9 februarie, la ora 17:00, cu slujba Vecerniei cu Litie. Pe 10 februarie, programul liturgic include Utrenia (ora 7:00), Sfânta Liturghie (ora 8:30), Sfinţirea mică a apei (ora 10:30), pomenirea celor adormiţi (ora 11:00).

„Dacă Maica Domnului este izvorul tămăduirilor, atunci Sfântul Haralambie este ocrotitorul săracilor şi al bolnavilor. Nici nu se putea o asociere mai potrivită de hramuri pentru o biserică sau parohie, cum este a noastră. Serbând în această zi pe Sfântul sfințit mucenic Haralambie, al doilea hram al parohiei, Biserica noastră îmbină dimensiunea liturgică cu cea social-filantropică. Vă aşteptăm cu bucurie duhovnicească”, a transmis preotul paroh Ioan Alupoaiei.

Sfântul Haralambie este ocrotitor de boli şi de moarte năprasnică

Sfântul Haralambie a trăit în secolul al II-lea şi este cel mai bătrân mucenic dintre cei cunoscuţi de Biserică. Prin fapta şi cuvântul său a adus mulţi păgâni la creştinism şi şi-a atras mânia prigonitorilor. Sfântul Haralambie a fost şi este cinstit de creştinii ortodocşi ca un mare mărturisitor şi ocrotitor al celor aflaţi în suferinţe şi necazuri.

Pentru credinţa sa neclintită şi pentru răbdarea de care a dat dovadă în faţa celor care l-au chinuit, creştinii se rugau la Sfântul Haralambie atunci când erau în suferinţe, boli sau necazuri ale vieţii. Evlavia credincioşilor ortodocşi l-a considerat pe Sfântul Haralambie, ocrotitor de boli, de moarte năprasnică. Pentru că sfântul fusese păstor înainte de a fi hirotonit, ţăranii îi cereau să le apere animalele domestice şi să-i ajute să aibă roadă bogată.

Cu siguranţă, Sfântul i-a ajutat pe foarte mulţi în rugăciunile lor, pentru că altfel nu s-ar putea înţelege mulţimea de tradiţii populare, legate de cinstirea lui, dar şi numărul mare de biserici şi mănăstiri care i-au fost închinate. Românii l-au cinstit pe Sfântul Haralambie, cerându-i să-i apere de boli, de moarte năprasnică şi să le ocrotească animalele. Sensibili la sfinţii care au fost păstori, românii, cu un bogat trecut pastoral, s-au simţit ataşaţi foarte mult de acest sfânt, construind sfinte lăcaşuri în cinstea lui şi păstrându-i sfintele moaşte ca daruri nepreţuite şi făcătoare de minuni. Astfel, aproape în toate regiunile din România există cel puţin o biserică închinată Sfântului Haralambie„, a mai spus părintele Ioan Alupoaiei.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
10.6 °
71 %
6.3kmh
100 %
joi
20 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...