spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTGrevă de avertisment la Prefectură. Angajații au întrerupt activitatea pentru o oră

Grevă de avertisment la Prefectură. Angajații au întrerupt activitatea pentru o oră

Angajații Instituției Prefectului au organizat astăzi o grevă de avertisment, acuzând discriminările salariale din sectorul public. Nemulțumiți și de statutul actual al funcționarilor din prefecturi, aceștia și-au încetat activitatea astăzi, timp de o oră, în intervalul orar 10 – 11.

Reprezentanții salariaților i-au prezentat prefectului Dan Nechifor principalele revendicări, cerând modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și trecerea personalului angajat în prefecturi din categoria funcțiilor teritoriale în cea a funcțiilor de stat. Totodată, aceștia i-au înmânat și un memoriu în care au subliniat că „prezenta situație salarială reprezintă o discriminare a angajaților Instituției prefectului în raport cu salariații altor autorități și instituții publice – centrale sau locale – aparținând puterii legislative, executive sau judecătorești – cărora, an de an le-au fost mărite/majorate salariile prin diverse acte normative (ordonanțe de urgență), iar personalul salariat al Instituţiei Prefectului a rămas, de fiecare dată, neobservat, tratamentul salarial al acestuia fiind net diferit, nejustificat și disproporționat în raport cu celelalte categorii socio profesionale”.

Salariaţii spun că posturile vacante sunt tot mai greu de ocupat 

Salariații au arătat că din aceste motive, personalul specializat și calificat din structura de specialitate din cadrul instituțiilor prefectului a migrat către alte instituții sau autorități publice. Totodată, din cauza lipsei motivației salariale și a volumului mare de muncă, a devenit din ce în ce mai dificil încadrarea posturilor vacante cu personal specializat din alte instituții sau autorități publice locale.

„Supraîncărcarea personalului existent cu volumul de lucrări preluat de la funcționarii care și-au încetat raporturile de serviciu cu consecințe negative asupra climatului organizațional”, au menționat angajații Instituției Prefectului, care au adăugat că în baza actualului cadru normativ din România, nivelul salariilor de bază al funcționarilor publici din cadrul Instituției Prefectului este jumătate din nivelul salariilor pe care le au funcționarii din administrația publică locală și teritorială, aspect care nu are nicio rațiune juridică din perspectiva atribuțiilor prefecților în teritoriu.

„S-a ajuns astfel la situația nefirească ca personalul cu atribuții de control, care are competența constituțională să aprecieze dacă activitatea controlată este conformă cu legea și să acționeze la instanța de contencios administrativ pentru restabilirea legalității încălcate să aibă un salariu mult mai mic decât cel al personalul a cărui activitate este controlată. Ce autoritate mai are în acest caz personalul care efectuează controlul de legalitate și care reprezintă Guvernul pe plan local?”, au invocat salariații instituției, care au precizat că, în opinia lor, funcţiile publice din instituțiile prefectului ar trebui să fie asimilate funcţiilor publice de stat, întrucât în desfăşurarea activităţii lor, functionarii publici reprezintă şi apără interesele statului.

Discriminare şi în raport cu atribuţiile

Discriminarea, spun ei, ar fi evidentă și în raport cu atribuțiile întrucât, în ultima perioadă, Instituția prefectului a preluat o serie de atribuții de la nivelul altor ministere. În plus, invocă salariații, sunt mai multe autorități publice centrale care solicită în mod frecvent concursul instituțiilor prefectului pentru derularea activităților și proiectelor proprii (ministere și agenții naționale).

„Activitatea complexă de control pe care o desfăşoară funcţionarii din cadrul instituţiilor prefectului, atât cu privire la legalitatea actelor administrative adoptate/emise de autoritatile administratiei publice locale(primari, președinți de CJ, consilii județene/consilii locale), cât şi cu privire la acțiunile de îndrumare, monitorizare şi control a activității serviciilor publice deconcentrate şi a primarilor şi secretarilor unităţilor administrativ teritoriale din judeţ; or, in aceste condiţii, o salarizare sub nivelul salarizarii din aceste autoritati si institutii publice este discriminatorie si inechitabila, afectand prestigiul si demnitatea acestor functionari publici”, se mai arată în memoriu.

Angajaţi invitaţi la dialog

În plus, spun angajații din Prefectură, printr-o serie de modificări legislative din anii precedenți, functiile publice din structurile teritoriale Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitar-Veterinară și Siguranța Alimentelor, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului, Direcția Județeană de Statistică, Garda Forestieră, Administrația Județeană a Finanțelor Publice au fost deja incluse în grila de salarizare a funcțiilor publice de stat.

Prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, a avut o întâlnire cu reprezentanții angajaților și i-a asigurat că, așa cum a dialogat permanent cu ei, transparent și cu încredere reciprocă, va întreprinde toate demersurile necesare privind transmiterea, în vederea soluționării, a tuturor revendicărilor către miniștrii de resort.

În prezent, salariul maxim la care poate ajunge un angajat din prefectură, cu 20 de ani vechime, nu depășeșește 3.500 de lei, în timp ce la consiliile judeţene si serviciile subordonate venitul lunar maxim este în jur de 6.000 lei, iar la serviciile deconcentrate de aproape 5.000 lei.

 

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
8.9 ° C
8.9 °
7.1 °
97 %
0.9kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...