vineri, iulie 1, 2022
AcasăLocalUn cunoscut academician botoşănean se retrage la mănăstire

Un cunoscut academician botoşănean se retrage la mănăstire

Cunoscutul şi apreciatul academician şi istoric Alexandru Zub, originar din judeţul Botoşani, se retrage din viaţa publică pentru a fi îngrijit la un centru al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei de la Mănăstirea Văratec. Potrivit www.ziaruldeiasi.ro, academicianul, care urmează să împlinească 88 de ani, și-a donat întreaga sa colecție de volume și de manuscrise, opera proprie, fișe cu aprecieri personale, dar și cărți strânse de-a lungul anilor în posesia sa, către Biblioteca „Dumitru Stăniloae” a Mitropoliei.

„Este o șansă pentru generațiile care vin de a avea acces la această comoară istorică și de a continua cercetarea distinsului nostru academician și istoric”, a precizat pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Acesta a precizat că biblioteca va deschide o sală specială de lectură care va purta numele lui Alexandru Zub, dar și un centru de cercetare cu acest nume, unde va fi găzduită și analizată întreaga colecție.

Distincţii de prestigiu obţinute de-a lungul carierei 

Alexandru Zub s-a născut pe 12 octombrie 1934 la Vârfu Câmpului. El este istoric, membru corespondent al Academiei Române din 10 septembrie 1991 şi membru titular din 2004. Deoarece a organizat în 1957 o manifestare studenţească, considerată ilegală de către autorităţi, botoşăneanul a fost condamnat la zece ani de închisoare politică, din care a executat şase ani ca deţinut politic.

În anul 1973, Alexandru Zub a devenit doctor în științe istorice. În 1989 a devenit director al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași.

Intrarea în Academia Română, calitatea de membru în foruri ştiinţifice internaţionale, numeroasele cărţi scrise, colaborarea cu prestigioase reviste de profil, naţionale şi internaţionale, distincţiile primite din partea unor universităţi române şi străine, precum şi din partea statului român, a Republicii Ungare şi Republicii Franceze sunt elocvente pentru anvergura europeană a meritelor academicianului Alexandru Zub.

În 2020, academicianul Alexandru Zub a fost recompensat cu Premiul Cantemir, distincţia urmând să-i fie înmânată în a doua jumătate a anului.  Premiile Cantemir şi Colocviile Regale, care se află sub Înaltul Patronaj al principelui Radu al României şi omagiază memoria şi spiritul principilor luminaţi Dimitrie Cantemir şi Antioh Cantemir, s-au acordat în anii 2010-2012 la University of Oxford pentru cărţi pe tema conferinţelor anuale cu care a debutat acolo Proiectul Cantemir. Din 2017, se acordă la Sinaia şi Bucureşti pentru ansamblul operei fiecărui premiant.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
32.5 ° C
34 °
31.1 °
32 %
3.6kmh
25 %
vin
34 °
sâm
35 °
Dum
33 °
lun
34 °
mar
36 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9465

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă dragoste nu e, nimic nu e. Mai ales la partid.  

EDITORIAL

An de an, după examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, se creează mai mult sau mai puțin artificial un soi de isterie care se...

EPIGRAMA ZILEI

Din cauza unui singur ins Cu aberantul lui război, Rusofobia s-a extins Mai abitir ca Sars Cov 2! - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...