sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTDe la contrabandă la calea credinţei

De la contrabandă la calea credinţei

Anchetele realizate sub genericul „România, te iubesc” au mai dezvăluit o față a Botoșaniului – afacerile cu țigări în zona de frontieră. În ediția de duminică, Rareș Năstase, unul dintre reporterii de investigație, a arătat adevărată față a contrabandei după ce a reușit să vorbească cu unul dintre traficanții din zona Darabani.

„Hai să te învăț să faci bani”

În vârstă de 31 de ani, Robert a crescut în Darabani, într-o familie cu principii sănătoase, dar în clasa a XII-a a renunțat la liceu pentru a participa la cursuri de misionari pe linie religioasă. Visa să devină pastor și intenționa să meargă în Africa, doar că imediat ce a terminat școala misionară, a vrut să facă o scenetă religioasă. Pentru că acțiunea presupunea niște costuri, a vorbit cu tot felul de oameni înstăriți, care i-au promisul sprijinul.

A făcut totul, doar că la final a fost abandonat și s-a trezit cu datorii. A plecat la muncă în Spania prin intermediul unor cunoscuți, dar și aici a fost abandonat de cei care i-au promis ajutorul. Așa că tânărul a revenit în țară după o lună, cu datorii mai mari. Cum scadența se apropia, a mers la un polițist de frontieră, cu gândul să împrumute alți bani. Doar că acel polițist de frontieră a avut o replică – „De ce să îți împrumut bani? Hai să te învăț să faci bani”. Iar „rețeta” indicată a fost contrabanda cu țigări.

Cu pistolul la tâmplă

Așa a ajuns ca după numai o lună să-și facă pașaport și a mers în Ucraina pentru a intra în legătură cu traficanții de țigări. Iar „furnizorul” pe care l-a găsit a fost chiar un polițist din Ucraina, care, neștiind de unde vine, i-a pus inclusiv pistolul la tâmplă. A adus primul lot de țigări, pe care i l-a vândut unui localnic, dar acesta i-a tras țeapă pe motiv că țigările ar fi fost mucegăite. Cum trebuia să plătească de acum datoriile vechi, dar și țigările la ucraineni, a mers din nou să se sfătuiască cu acel polițist de frontieră, care l-a introdus într-o grupare de contrabandiști.

Doi ani a fost cărăuș, iar așa a reușit să facă rost de bani și a plătit toate datoriile. Doar că au început să-i placă banii, așa că a continuat. Într-o noapte transporta câteva zeci de baxuri, dar a plouat torențial și nu a mai reușit să iasă cu mașina, care s-a împotmolit. A abandonat-o, cu gândul să o va recupera a doua zi, însă mașina a fost confiscată de polițiștii de frontieră şi i s-a luat urma. Șocul cel mare l-a trăit în noiembrie 2012, când procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au intrat între contrabandiștii de țigări din zona Darabani. Atât Robert, cât și polițistul de frontieră au fost arestați.

Oprit cu focuri de armă

A stat în arest vreo lună și jumătate, după care a fost plasat sub control judiciar. O vreme a gândit că este cazul să renunțe. Asta până când unul dintre apropiați i-a propus să reintre în afacerile cu țigări. În noaptea de 30 aprilie/01 mai 2014 a preluat 65 colete cu țigări, însă nu și-a închipuit că va fi trădat. În momentul în care se pregătea să iasă cu mașina, a fost întâmpinat de polițiștii de frontieră, care îi organizaseră un flagrant, şi care au tras asupra lui mai multe focuri de armă pentru că a forţat trei baraje de poliţie.

Într-un final, el nu a mai reușit să înainteze, a abandonat mașina plină de țigări și s-a ascuns prin grădini. A stat așa până spre dimineață, s-a ascuns la o cunoștință, unde s-a spălat și s-a schimbat, după care s-a predat. A fost din nou arestat o lună și apoi plasat sub control judiciar. Doar că urma o sărbătoare, iar controlul judiciar nu a mai fost prelungit, așa că el a fugit în Italia, unde a ajuns să trăiască pe străzi.

Trimis în judecată, el a fost condamnat inițial la nouă ani și patru luni de închisoare cu executare pentru contrabandă, dare de mită, conducere fără permis și conducerea unui autovehicul neînmatriculat. În apel, pedeapsa i s-a diminuat la șase ani și opt luni, iar imediat ce a aflat că a fost condamnat definitiv, a decis să se întoarcă în țară.

Faţa spre religie

În penitenciar, el și-a făcut un proces de conștiință și s-a întors din nou cu fața spre religie. A muncit ca bucătar, iar după trei ani și jumătate a fost eliberat condiționat. Acum nu este scăpat de emoții pentru că mai are un dosar pe rol, tot pe contrabandă, și în care printre inculpați figurează chiar primarul comunei Păltiniș, Costel Romanescu. Robert, însă, a decis să vorbească, tocmai pentru ca alți tineri să nu îi calce pe urme. Cum astfel de condamnări vin și cu o serie de obligații, Robert s-a trezit că trebuie să achite un prejudiciu de peste 600.000 de lei. A plecat din Darabani, lucrează la o firmă, dar are poprire pe salariu până când va achita toată suma.

E ca și cum te-ai întoarce de la dezintoxicare și cineva îți pune, zilnic, sticla de băutură, pe masă”, spune Robert. La fundație are o mașină pentru a duce persoanele cu probleme, la tratament, dar nu o poate conduce, deoarece condamnarea i-a adus și interdicția, pe mai mulți ani, de a avea permis auto. Și totuși, Robert susține că nimic nu merită riscurile la care s-a expus cât a fost cărăuș de țigări.

Materialul realizat poate fi urmărit aici https://stirileprotv.ro/romania-te-iubesc/marturia-unui-contrabandist-de-tigari-condamnat-care-a-intrat-in-filiera-la-sfaturile-unui-politist-de-frontiera.html

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
11.6 ° C
12.1 °
11.6 °
54 %
3.3kmh
44 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...