sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTRecensământul vine cu noutăți

Recensământul vine cu noutăți

Recensământul populației și Locuințelor din România a debutat la începutul acestei luni, cu o întârziere de un an din cauza pandemiei.

În momentul de față se desfășoară prima etapă și anume preluarea de date din surse administrative şi popularea bazei de date. Mai exact, din toate bazele administrative: poliție, case de asigurări de sănătate, de unde se pot obține date despre populație, se culeg și se colectează în baza de date a Institutului Național de Statistică (INS).  Această etapă se încheie pe 13 martie.

Ce presupune autorecenzarea

Recensământul populației vine cu un element de noutate și anume autorecenzarea, aceasta fiind o procedură ce va fi folosită în premieră. Astfel, cetățenii care vor prefera această metodă de recenzare vor avea posibilitatea de a intra pe internet, vor accesa un link, unde vor avea de completat un chestionar electronic. Pentru a încuraja această metodă de recenzare, cei ce o vor folosi vor primi o zi liberă de la serviciu.

Pentru a se putea autorecenza, cetățenii trebuie intre pe site-ul recensământromania.ro, se va introduce adresa de email pe care vor primi un link. “Cetățeanul urmează să deschidă link-ul și, practic, începe chestionarul. Acesta va cuprinde întrebări și despre locuință, de gospodărie și de persoane. Durata de completare a unui chestionar online este de aproximativ 20 minute”, a explicat Valentin Popa, directorul (DJS) din Botoșani. Link-ul va fi disponibil de pe 14 martie, atunci când va începe această etapă.

De asemenea, potrivit directorului DJS, persoanele care nu se autorecenzează, vor fi vizitați acasă de către recenzorii de teren. “La mijlocul lunii mai se va scoate un opis și atunci vom ști persoanele care nu s-au autorecenzat. Apoi, recenzorii de teren vor merge să-i viziteze și să realizeze interviul”, a spus Valentin Popa. Cât despre cei care sunt în străinătate, dacă în ultimul an au fost în țară, și au o locuință, se pot autorecenza, în caz contrar, nu sunt considerați rezidenți ai țării.

Această etapă se va desfășura până 15 mai. De asemenea, cei care nu dispun de un dispozitiv, pot merge la primărie, unde vor primi ajutor de la un operator. „Odată cu această etapă va avea loc și autorecenzarea asistată. Acele persoane care nu au posibilitatea de acasă să se autorecenzeze, pot merge, de obicei la primării, unde vor fi operatori care vor avea tablete și vor ajuta pe cei care nu știu. Nu ai dispozitiv acasă, mergi la primărie și te autorecenzezi de acolo. Până pe 10 martie primăriile trebuie să pregătească aceste locații”, a explicat directorul Valentin Popa.

Procedură de probă în luna martie

În luna martie 2021 a avut loc un recensământ de probă, iar la Botoșani s-au colectat date pentru 1.200 de gospodării.

„În perioada 10 – 31 martie am avut în desfășurare recensământul de probă. Acesta a vizat testarea capacității de colectare a datelor, modul de funcționare a soluției tehnice pentru autorecenzare precum și organizarea fluxului de lucru în procesul de recenzare”, a precizat Valentin Popa.

“Noi sperăm ca recenzarea pe teren să se facă la un procent cât mai mic din populație”

Ultima etapă, recenzarea pe teren, se va desfășura în perioada 16 mai -17 iulie. “Noi sperăm ca recenzarea pe teren să se facă la un procent cât mai mic din populație, datorită celor două etape anterioare, adică bazele de date și autorecenzarea. Ne bazăm foarte mult ca populația să se autorecenzeze. Practic această etapă, în premieră, va ajuta în primul rând în contextul pandemiei, oamenii nu vor mai deschide ușile recenzorilor”, a declarat Valentin Popa.

Comisii înfiinţate la nivel judeţean

Pentru procesul de recenzare a populaţiei, în fiecare judeţ a fost înfiinţată o unitate județeană de implementare a recensământului populației (UJIRP). Această structură este condusă de prefectul judeţului Sorin Cornilă, în calitate de preşedinte. Vicepreşedinţi sunt Doina Federovici, președintele CJ, subprefectul Elena Paula Cojocariu – Berenţan și Valentin Popa, directorul DJS. Secretar al comisiei este Ovidiu Mihalache.

Printre membri UJIRP se numără Marcel Bejenariu (secretarul general al județului Botoșani), Viorel Șerbănoiu (inspector șef al Inspectoratul Județean de Poliție), Cristian Boicu (colonel-Direcția Județeană de Telecomunicații Speciale), Ada Alexandrina Macovei (Inspector Școlar General), Doina Nacu (director executiv-DGASPC), Paul Hrușcă (arhitect-șef, Consiliul Județean), Mihai Bâlbă (oficiul de Cadastru și Publicitate imobiliară, Botoșani) și Constantin Țiței (șef structură, Biroul pentru Imigrări).

Catagrafiere la Recensământ

Un alt element de noutate în privinţa recensământului populației va fi, pe lângă folosirea tabletelor, şi utilizarea sistemului GPS nu doar pentru monitorizarea recenzorilor. „Se va face o catagrafiere, va fi ca un fel de hartă, pentru că recenzorii vor intra peste tot. Când pui cursorul și dai click pe un loc, se vor deschide informațiile legate de acel loc”, declara în urmă cu ceva timp Valentin Popa.

Deoarece conține date cu caracter personal, această hartă ar putea deveni publică doar cu acces limitat. De asemenea, trebuie menționat că desfășurarea Recensământului populației a blocat o parte din activitatea primăriilor. „De la 31 august 2020 nu se mai poate lucra la nomenclatorul stradal, deci nu pot fi schimbate nume sau numere de străzi. Interdicția este valabilă până la finalizarea recensământului”, a explicat șeful Direcției de Statistică. Potrivit calendarului oficial, Recensământul populației va fi finalizat la 31.12.2023.

 – Raluca PANȚIRU

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
11.6 ° C
12.1 °
11.6 °
54 %
3.3kmh
44 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...