joi, februarie 2, 2023
AcasăLocalSlujbă emoţionantă în Biserica "Sfinţii Arhangheli" Teişoara

Slujbă emoţionantă în Biserica „Sfinţii Arhangheli” Teişoara

Astăzi, în ziua Moşilor de iarnă, în biserici au fost oficiate slujbe de pomenire a celor plecaţi din această lume. O slujbă emoţionantă a avut loc în Biserica „Sfinţii Arhangheli” din satul Teişoara – comuna Roma. Preotul paroh Constantin Puiu a spus că legitimitatea noastră ca şi creştini, ca urmaşi ai lui Hristos este aceea să ne iubim unii pe alţii. „Iubirea aceasta trece şi dincolo de această despărţire pe care noi o numim moarte. Pentru cei dragi ai noştri, pentru cei pe care i-am iubit, legătura cu ei nu se stinge niciodată. Ei rămân vii tocmai datorită acestei iubiri pe care o purtăm în sufletele şi conştiinţa noastră, de aceea ei sunt prezenţi permanent în viaţa noastră şi a bisericii ca atare”, a spus Constantin Puiu. Preotul paroh a adăugat că de aceea avem aceste rânduieli de pomenire pentru toţi cei adormiţi pentru că ei, „împreună cu noi formează de fapt biserica aceasta luptătoare, compusă din noi, cei care încă ne confruntăm cu aceste griji, cu aceste provocări ale vieţii şi ei care formează biserica triumfătoare în ceruri, ei deja au depăşit aceste griji şi intră în grija lui Dumnezeu mai cu seamă”.

Constantin Puiu a arătat că nu întâmplător pomenirea celor adormiţi are loc înaintea duminicii în care este lăsatul secului de carne pentru Postul Paştelui, zi care are drept temă criteriul judecăţii noastre de apoi. „Criteriul prin care noi vom fi judecaţi de Dumnezeu este de fapt această iubire pentru că Dumnezeu ne va întreba ce am făcut unora dintre aceştia mai mici ai săi, cum am venit în întâmpinarea lor”, a mai spus Constantin Puiu.

Moşilor de iarnă li se mai spune şi Moşii de piftii

Moşii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morţilor, în număr de şapte, care se vor încheia cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare, sau Săptămâna Patimilor.

Ofrandele oferite de sufletul celor adormiţi au putere de mijlocire pe lângă Dumnezeu pentru iertarea păcatelor acestora, făcute în timpul vieţii.

În popor se spune că sufletele celor plecaţi din această lume vin în această zi pe pământ, în timp ce credincioşii dau de pomană mâncare gătită pentru ca spiritele să îi ocolească. Sufletele trecute în nefiinţă vin astăzi să se hrănească cu mireasma şi aburii bucatelor pe care credincioşii le pregătesc, astfel încât să le ajungă întreg anul. În această zi se dau de pomană sarmale, plăcinte, vin, colivă, colaci, fructe şi lumânări aprinse. La mormintele celor trecuţi la cele veşnice  trebuie aprinse cel puţin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele morţilor.

Potrivit tradiţiei, Moşilor de iarnă li se mai spune şi Moşii de piftii deoarece astăzi, pe lângă plăcinte, gospodinele pregătesc piftii, sau răcituri pe care le dau de pomană.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
2.2 ° C
3.6 °
-0 °
69 %
2.5kmh
100 %
joi
7 °
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
-1 °
lun
-5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Din când în când, trebuie să le amintești oamenilor că bei, dar bei cu stil.

EDITORIAL

Mediatizatul caz al fraților Tate care și-au deschis un punct de lucru „altfel” la o margine de București nu reprezintă decât vârful unui aisberg...

GÂNDUL ZILEI

De la anul, este cert, Veți primi pe telefoane Când nevasta e cu toane, Mesaje tip ... Ro Alert! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

 

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...