marți, august 9, 2022
AcasăLocalExpoziție dedicată femeii la Galeriile de Artă Ștefan Luchian

Expoziție dedicată femeii la Galeriile de Artă Ștefan Luchian

Muzeul Judeţean Botoşani găzduiește în perioada 2 – 30 martie, o expoziție didicată femeii, intitulată ,,Arta la … femininˮ, ajunsă la cea de-a III-a ediție. Vernisajul va avea loc duminică, 6 martie, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian”, de la ora 11.30, iar în cadrul evenimentului artista Ruxandra Ruță va susține un miniconcert de flaut. Curatorii vernisajului sunt Ana Coșereanu și Liviu Șoptelea.
Evenimentul expozițional, conceput și realizat de Societatea culturală ,,EXPO – ARTˮ Botoșani, reunește pe simeze peste 74 de artiste, provenite din diverse zone ale arealului artistic național și din diverse generații, atât nume bine cunoscute în lumea artelor vizuale românești actuale, cât și creatoare de frumos aflate încă pe drumul găsirii propriul eu în exprimarea plastică.

Expoziție dedicată artistei Iulia Oniță

Fiecare dintre edițiile expoziției a fost dedicată unei artiste ale cărei creații se regăsesc și în pinacoteca botoșăneană, cu scopul de a promova promova și patrimoniul artistic deținut de Muzeul Județean. Astfel, dacă primele două ediții au fost dedicate artistelor Maria Pillat-Brateș (1892 – 1975) și Ana (Asvadurova) Ciucurencu (1903 – 1972), ediția actuală poartă amprenta creației artistei Iulia Oniță (1923 – 1987).
Formată în spiritul unui modernism clasicizant, Iulia Oniţă a onorat (în a doua jumătate de veac XX românesc, cu structurile culturale aferente momentului) o carieră de peste patru decenii, cu paliere exemplare ale vocaţiei de sculptor. A semnat monumente de for public cu figuri istorice, portrete de efigii culturale, teme alegoric-spiritualizate, până la forjarea unei mărci proprii de rafinare sintetică a figurii umane, mai cu seamă torsul şi portretul. Cu simplificările stenice de volume descinse din Medrea, cu delicateţea ritmată a decupajelor de stilizare tipice lui Irimescu, artista a excelat, în prelungirea nobleţii portretisticii lui Gh. D. Anghel, în forjarea chipului feminin şi a echilibrărilor axiale de corp feminin suplu. (Aurelia Mocanu, fragment preluat din Iulia Oniţă (monografie), Colecţia Pygmalion, Editura Meridiane, 1987, p. 103).

Lucrările expuse au o tematică variată 

Cele peste 90 de lucrări expuse, cu o tematică foarte variată și realizate în diverse tehnici (pictură, grafică, sculptură, ceramică, icoană pe sticlă, mozaic, tapiserie și artă textilă, arte decorative și fotografie) sunt semnate de mai mulți artiști printre care Reka Adorjani Gyorgypal, Alina Albătoaie, Anca Albătoaie, Elena Albu, Diana Alupoaie, Nadia Bîrlădeanu, Angela Brumă, Floarea Bulduș, Cristina Busuioc, Cristi Carmin sau Anca Caba.
Expoziția poate fi admirată zilnic, între orele 9.00-17.00, iar intrarea este gratuită.
Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.4 ° C
20.6 °
18.9 °
78 %
3.9kmh
99 %
mar
20 °
mie
18 °
joi
26 °
vin
30 °
sâm
30 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Măcar pe Arafat au reușit să îl decontamineze.

EDITORIAL

Mai e ceva timp până la următorul set de alegeri - și încă ce alegeri; că va fi set complet - astfel că pentru...

EPIGRAMA ZILEI

La mijloc de codru des Toate păsările ies Deci acolo mergi bădică De vrei să vezi păsărică... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...