spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTBani în plus ceruţi pentru lucrările de la Biserica "Sfântul Gheorghe"

Bani în plus ceruţi pentru lucrările de la Biserica „Sfântul Gheorghe”

Reabilitarea Bisericii „Sfântul Gheorghe” se apropie de final. Potrivit contractului, lucrările trebuie finalizate până în august 2022, însă se vor încheia mai devreme. Ritmul foarte bun al lucrărilor vine însă la pachet cu o solicitare de fonduri suplimentare din partea constructorului.

Constructorul a solicitat 200.000 de lei pentru o serie de lucrări suplimentare. Solicitarea o analizează colegii mei, împreună cu diriginții de șantier”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Referindu-se la finalizarea lucrărilor înainte de termenul asumat prin contract, edilul susţine că municipalitatea are posibilitatea să facă plăţile necesare. „Avem sumele alocate, avem toată determinarea să sprijinim constructorul, dacă vine cu situații de lucrări cu termenul de finalizare mai îndepărtat, prin august – septembrie, dar cu lucrări care pot fi executate mai devreme, dacă se dorește acest lucru. Nu avem nicio problemă să decontăm sumele înainte termenului final, dacă s-au făcut lucrări”, a explicat primarul.

„Ne dorim să fie grădina Maicii Domnului în jurul bisericii”

Ultima mare intervenţie s-a făcut asupra bisericii în anul 1912, când Nicolae Iorga era ministrul Cultelor. „Biserica a avut în secolul XVII – XVIII un diaconicon (nişă situată pe peretele de sud al Altarului, unde se păstrau veşmintele liturgice – n.r.), o să-l marcăm pe trotuar, să vadă lumea. Şi turnul clopotniţă, care a fost până la 1912, chiar la intrarea de Nord, s-au găsit fundaţii, îl  vom marca în pardoseală cu alt tip de finisaj, ca lumea să înţeleagă ce modificări şi ce istorie a avut această frumoasă biserică. Vom avea parcaj cu cinci locuri cu pavele înierbate, iluminat, alei, parc. I-am spus şi lui ÎPS Teofan, ne dorim să fie grădina Maicii Domnului în jurul bisericii. Este supremul, mai mult decât grădina Maicii Domnului nu există ca frumuseţe de parc”, declara în urmă cu un an Constantin Firtea, specialistul care monitorizează lucrările la Biserica „Sfântul Gheorghe”.

Atestarea documentară a municipiului Botoşani s-ar putea schimba

Reabilitarea Bisericii „Sfântul Gheorghe” aduce noi dovezi în privinţa istoriei municipiului Botoşani. În timpul lucrărilor s-au găsit dovezi că biserica nu a fost ridicată pe un teren viran, ci pe locul unde ar fi existat în trecut alte două biserici, una de piatră, datând din secolul al XII-lea, și una din lemn, a cărei atestare, undeva prin secolul al X-lea, se face prin prezenţa unei bârne de stejar şi a unei pardoseli de piatră sub care săpăturile arheologice nu au mai continuat. Totodată, în curtea bisericii a fost descoperit un cimitir medieval. Potrivit specialiştilor, în condiţiile în care aceste descoperiri arheologice vor fi certificate, atestarea documentară a municipiului Botoşani s-ar putea schimba.

Biserica este ctitorie a doamnei Elena Rareș și datează din anul 1551. Pe pisania bisericii scrie „Elena, fiică de Despot, doamna răposatului Petru Voevod, a zidit acest hram întru numele Sfântului mare mucenic Gheorghe în târgul Botoşanilor, în zilele Domnului Io Ştefan Voevod şi s-a săvârşit în anul 7049 (1541), luna octombrie”.

Lucrările la Biserica „Sfântul Gheorghe” se ridică la aproximativ 2,75 milioane de euro, din care două milioane de euro fonduri europene.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10 ° C
10 °
9.4 °
96 %
3.6kmh
100 %
mie
19 °
joi
19 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...