spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTSărbătoare în Carasa – Corlăteni: Decana de vârstă a împlinit 100 de...

Sărbătoare în Carasa – Corlăteni: Decana de vârstă a împlinit 100 de ani.

Duminică, 6 martie, la inițiativa preotului paroh Laurențiu Acatrinei, credincioșii din Parohia Carasa  – comuna Corlăteni au sărbătorit-o pe decana de vârstă – Anica Bidalache.

Bunica Anica a împlinit pe 8 martie venerabila vârstă de 100 de ani. Toți cei prezenți au privit-o cu admirație și respect pe sărbătorită, au participat la rugăciunea de mulțumire, i-au oferit flori, cadouri și i-au cântat La mulți ani. Profesorul Elena Lupu a participat la această sărbătoare deosebită şi ne-a transmis informaţiile care urmează.

Privire retrospectivă asupra vieţii bunicii Anica

Anica Redinciuc (Bidalache, după căsătorie) s-a născut pe 8 martie 1922, în satul Carasa, comuna Corlăteni. Şi-a purtat tinerețea în Al Doilea Război Mondial, a prins foametea şi comunismul. A fost unul dintre cei 10 copii ai soților Toader și Maria Redinciuc, părinți truditori care erau nevoiți să muncească pământul cât era ziua de lungă, iar la lăsarea nopții sub cerul adânc, sub puzderia de stele lăsau în mâinile Domnului grijile zilei următoare prin rugăciunea șoptită înainte de somn.

Ea a frecventat Școala din Corlăteni și a absolvit doar două clase primare, însă nici acestea „acătării” din cauza greutăților și neajunsurilor care i-au marcat copilăria. Își amintește şi acum cu drag de tradițiile și obiceiurile populare promovate prin serbările organizate, atunci, la care ea interpreta diverse cântece populare sau patriotice. Participa și la dansurile populare ce se prezentau cu ocazia diferitelor evenimente. Cu toate că nu are multă școală, acum la vârsta de  100 de ani încă mai citește, fără ochelari, din cărțile de rugăciuni.

S-a căsătorit la vârsta de 19 ani

Anica Redinciuc s-a căsătorit la vârsta de 19 ani cu Alexandru Bidalache și au fost binecuvântați cu două fete – Maria și Ecaterina. Astăzi se bucură de afecțiunea celor 4 nepoți și 7 strănepoți. Având ogorul în satul Carasa, zona „La Pădure”, cei doi soţi au hotărât să-şi construiască o casă aici, la început una mai mică, urmând ca, mai târziu, să-și ridice una mai mare. Nu le-a fost deloc ușor, însă prin credință și perseverență în muncă au izbutit.

Ulterior, soțul Alexandru a fost încorporat în armată și a îndeplinit serviciul militar. S-a întors din armată și, la  puțin timp, a fost înrolat pe front, în război (Al Doilea Război Mondial), iar bunica Anica a rămas singură să ducă gospodăria și să se îngrijească de creșterea copiilor. Cu mila Bunului Dumnezeu soțul s-a întors de pe front.

Trai greu din cauza secetei din 1946

A urmat apoi foametea cauzată de seceta (1946) care le-a adus trai greu dat de lipsa alimentelor. Lucrau cu ziua  pentru a-și câștiga necesarul de hrană. Soțul Alexandru a fost nevoit să plece în țară, la lucru, pentru a asigura familiei toate cele necesare. Totuși aveau vacă și se bucurau de produse lactate. Consumau ștevie, cartofi de pădure – baraboi – fierți cu lapte dulce. A primit odată de la o cumătră niște huște din care intenționa să facă mămăligă. Pentru aceasta, le-a spălat, le-a pus la uscat afară, dar… le-a luat vântul și au rămas tot fără mâncare.

Când s-a îndurat Bunul Dumnezeu și a dat ploaie, i-a trimis scrisoare soțului să se întoarcă acasă pentru că a plouat și aveau credința că sunt salvaţi. Pentru aprovizionare cu diverse produse mergeau, pe jos, la Cordăreni, Dumeni, Carasa și chiar la Dorohoi. La Dorohoi mergeau, pe jos, prin Slobozia (o rută mai scurtă), cu traista-n spate cu diverse produse de vândut. Nu aveau curent electric, însă foloseau o sursă de curent eoliană. Mai târziu au beneficiat de instalație de curent electric.

Bunica Anica s-a îndeletnicit și cu lucrul de mână: tors, țesut, cusut, tricotat confecționând astfel obiecte de îmbrăcăminte, de decor, dar și zestrea pentru fete așa cum era tradiția. A lucrat la fosta Cooperativă Agricolă de Producţie (CAP). De asemenea, împreună cu soțul Alexandru, s-au ocupat cu apicultura, viticultura, pomicultura, au crescut păsări și animale, astfel îngrijindu-se de asigurarea tuturor celor necesare unui trai decent. Nu agoniseau doar pentru ei, ci erau foarte generoși și ospitalieri cu oricine le călca pragul casei. Când mergeau echipele de lucrători ai CAP, la prășit sau la alte lucrări în zona „La Pădure”, bunica Anica îi servea cu plăcinte calde și cu alte bunătăți.

„Tinerii să fie cuminți, să învețe, să muncească, să consume mâncare bună și mai presus de toate să aibă credință în Dumnezeu”

Nu și-a pierdut nicicând credința în Dumnezeu și participa la Sfânta Liturghie, la Marile Praznice Împărătești și nu numai. Pentru că se pornea de cu noapte de acasă ajungea dimineața, la Sfânta Biserică, atunci când aceasta nici nu era descuiată.

La vârsta de 84 de ani bunica Anica a rămas văduvă. De atunci locuiește împreună cu fiica Maria Tomniuc în Carasa ( Satul Nou) pentru că i-ar fi fost greu să se descurce singură „La Pădure”. Bunica crede că secretul al longevității stă în alimentația sănătoasă (produse naturale), mersul pe jos, activitatea fizică și, nu în ultimul rând, credința în Dumnezeu.

De câte ori are ocazia, le spune tinerilor „să fie cuminți, să învețe, să muncească, să consume mâncare bună (bio) și mai presus de toate să aibă credință în Dumnezeu căci fără El nimic nu se poate„.

 

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.9 ° C
13.9 °
11.6 °
87 %
2.7kmh
100 %
mie
18 °
joi
20 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...