spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTProtocol pentru ore de educaţie juridică în şcoli şi licee

Protocol pentru ore de educaţie juridică în şcoli şi licee

Ada Macovei, inspector şcolar general şi avocatul Simona Goraş, reprezentanta Baroului Botoșani, au semnat astăzi un protocol de colaborare între cele două instituții, în vederea realizării proiectului „Fii avocat în școala ta!”.

Acest proiect este inițiat, finanțat și implementat de Uniunea Națională a Barourilor din România, care presupune ca în următoarele trei luni, la orele de consiliere sau în cadrul unor activități extrașcolare, să fie prezenți avocați care să le ofere elevilor de gimnaziu și liceu informații de specialitate, pentru o educație juridică de bază, cultivând respectul față de lege, echitatea socială și atitudinea civică.

Ținând seama de consecințele faptelor cauzate de agresivitate și chiar de lipsa unor minime cunoștințe juridice, considerăm că inițierea în drept încă din timpul școlii, are un rol covârșitor în buna integrare socială, dar și pentru combaterea violenței și delincvenței juvenile.

Inspectoratul școlar județean Botoșani este un partener implicat și consacrat deja, pentru toate organismele și instituțiile care contribuie alături de noi la formarea tinerei generații, sprijină educația și promovează respectarea legilor, având în derulare și proiectul național <Educație juridică în școli> alături de Asociația Voci pentru Democrație VeDem Just, condusă de domnul judecător Cristi Danileț, precum și proiectul județean <Susținem educația juridică și medierea în școli, pentru copii și adolescenți>, împreună cu Consiliul de Mediere prin Corpul Profesional al Mediatorilor din județul Botoșani”, a declarat Ada Macovei.

Oficialul a amintit şi de parteneriatul IŞJ Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani – Biroul pentru siguranță școlară, împreună cu care derulează ”Proiectul național pentru prevenirea violenței și bullying-ului în școli”, dar și proiectul ”10 la educație rutieră”.

Încurajăm elevii și colegii profesori să se implice activ în toate activitățile proiectelor extrașcolare propuse de unitățile de învățământ, de către ISJ sau partenerii noștri și le doresc tuturor, putere de muncă și mult succes”, a mai spus Ada Macovei.

„Este un demers cerut de către profesori, părinți și copii”

Potrivit reprezentanţilor Baroului, educația juridică în școli este necesară pentru a-i familiariza pe copii cu principalele reguli care se aplică în viața de zi cu zi. Aceste reguli îi vor ajuta pe viitor, în relațiile cu cei din jur, în orientare profesională și în a-și cunoaște drepturile și obligațiile în societate.

Dobândirea de către tineri a unor minime noțiuni de drept contribuie la o societate democratică sănătoasă, inclusiv printr-o mai bună înțelegere a unor noțiuni și concepte prezente în cadrul altor materii. Elevii știu deja ce este permis și ceea ce este interzis să facă, iar cunoașterea legislației le prezintă consecințele sociale pe care le pot suporta prin comiterea unor fapte imorale, ilegale sau antisociale.

Este un demers cerut de către profesori, părinți și copii, care s-a transpus legislativ în modificare Legii educației naționale nr. 1/ 2011 și a Legii pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat nr. 51/1995, prin care avocații pot desfășura programe de educație juridică în învățământul liceal și gimnazial, pentru ca elevii să dobândească competențe juridice”, se mai arată  arată într-un comunicat al Baroului Botoșani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...