spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTTraficant de ţigări iertat de puşcărie

Traficant de ţigări iertat de puşcărie

Prins de polițiști în timp ce transporta 10.000 de pachete cu ţigări de contrabandă, un dorohoian a scăpat de pușcărie pe ultima sută de metri. Condamnat în primă fază de Judecătoria Botoșani la închisoare cu executare, Bogdan Dumitru Vasilache, în vârstă de 37 de ani, a formulat apel și a reușit să-i înduplece pe magistrații Curții de Apel Suceava. După trei termene de judecată, aceștia i-au redus pedeapsa și au dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Bărbatul s-a ales în final cu o condamnare de trei ani de închisoare pentru deținere și transport de bunuri provenite din contrabandă, dar nu va ajunge în pușcărie Timp de trei ani, el va trebui să respecte mai multe măsuri și obligații stabilite de judecători. Magistrații i-au atras însă atenția că nerespectarea cu rea intenție a măsurilor instituite poate atrage executarea pedepsei în regim de detenție. Sentința definitivă a fost pronunțată marți, pe 15 martie a.c., după ce bărbatul a plătit toate taxele aferente pentru țigările de contrabandă, mai puțin penalitățile.

Suspect prins după o urmărire prin oraş

Pe 13 aprilie 2019, Bogdan Dumitru Vasilache, din Dorohoi, se afla într-un Volkswagen Transporter cu numere de înmatriculare de Bulgaria, împreună cu un necunoscut care se afla la volan, iar pe strada Pacea din municipiul Botoşani s-au intersectat cu un echipaj de poliție, care le-a făcut semn să oprească. Cel de la volan a ignorat semnalele și a continuat deplasarea, iar în sensul giratoriu de la Hand of Help a virat la stânga pe bulevardul George Enescu, unde a fost blocat.

În acel moment, dorohoianul și șoferul VW au abandonat Transporterul și au fugit pe alei. Prins de polițiști, Bogdan Dumitru Vasilache a fost condus la sediul Poliţiei pentru audieri, iar mașina a fost ridicată pentru o verificare amănunțită.

Mii de euro găsiţi în maşină

În interiorul VW Transporter au fost găsite mai multe colete care conțineau 10.000 de pachete cu țigări. Totodată, asupra lui Bogdan Dumitru Vasilache s-au găsit și mai multe sume de bani, respectiv 5.600 de lei, 9.240 de Euro şi 455 de lei moldoveneşti, care au fost indisponibilizați. Reținut, dorohoianul a fost arestat și a stat în spatele gratiilor până pe 7 iunie 2019. Anchetatorii au continuat cercetările pentru identificarea celui de-al doilea fugar, dar fără succes. De altfel, bărbatul a luat toată vina asupra lui, a recunoscut faptele și a solicitat să fie judecat în formulă simplificată.

„În dimineața zilei de 13.04.2019, în timp ce mă aflam în zona Pieței Centrale Dorohoi, a venit la mine o persoană care o cunosc doar din vedere și care mi-a spus dacă nu vreau să câștig niște bani din transportarea unei cantități de țigarete spre orașul Flămânzi, contra sumei de 500 euro( partea mea). I-am dat mașina, iar acesta a plecat și a încărcat țigaretele, respectiv 20 de baxuri, după care a revenit în zona pieței și împreună am plecat spre municipiul Botoșani. În municipiul Botoșani am fost opriți de un echipaj de poliție, ocazie cu care am abandonat mașina cu țigarete.

Am fost ulterior prins doar eu de către organele de poliție și condus la sediu pentru verificări. Nu am primit suma de bani pentru transportul țigaretelor, aceștia urma să îi primesc ulterior. În legătura cu sumele de bani în lei, euro și lei moldovenești , arăt faptul că acestea îmi aparțin și erau pentru a efectua operațiuni de schimb valutar în Republica Moldova. Cele 10.000 pachete cu țigarete aparțin persoanei despre care am amintit mai sus și nu cunoșteam faptul că provin din activități de contrabandă”, a fost declarația dorohoianului.

Numele unui primar din judeţ invocat în dosar

Deși niciodată nu s-a spus cine a fost cel de la volanul VW, în anchetă au fost administrate mai multe probe. Astfel, în momentul în care a fost arestat, Vasilache a susținut că a cumpărat mașina de la fiul primarului din comuna Păltiniș. Ulterior, el și-a schimbat declarația și a afirmat că a cumpărat mașina fără acte dintr-un târg auto din Suceava. În schimb, în momentul percheziționării VW Transporter, polițiștii au descoperit un atestat de producător emis pe Primăria comunei Păltiniş pe numele lui Costel Romanescu, nimeni altul decât primarul localității, un carnet cu avize de însoţire a mărfii, un tichet de cântar, dar și alte bunuri (nr – șase cutii cu rulmenți, un filtru auto și o cutie de ulei auto) care au fost revendicate de o firmă Nord Land Agricultury SRL, din comuna Păltiniș, administrată de Cosmin Constantin Romanescu și la care asociat unic figura tot primarul Costel Romanescu.

Și ce ar mai fi de spus este că în iunie 2016, la scurt timp după ce a fost reales primar, Costel Romanescu a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT fiind bănuit că ar fi sprijinit o grupare infracțională organizată specializată în traficul cu țigări, dosarul fiind pe rolul Tribunalului Botoșani. În total, în acest dosar instrumentat de DIICOT au fost inculpate 40 de persoane, faptele petrecându-se în 2012.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.6 ° C
13.2 °
11.6 °
59 %
4.6kmh
96 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...